Persoanele cu dizabilități din Cluj-Napoca pot depune cereri pentru persoanele cu dizabilități.
Bisericuțe din lemn – vechi spații de rugăciune
Spații de rugăciune ce reprezintă legătura dintre om și divinitate, în județul Cluj s-au păstrat bisericuțe din lemn ce stau astăzi mărturie pentru credințele și tradițiile specifice zonei transilvane.
Ruta bisericilor din lemn este, poate, unul dintre circuitele turistice din județul Cluj mai puțin cunoscute în rândul turiștilor și chiar al localnicilor. Aceste lăcașuri de cult au fost construite ca spații mici de rugăciune, dedicate legăturii dintre credincioși și divinitate. În contrast cu lăcașurile de cult care au adoptat un stil măreț, cu picturi și elemente strălucitoare, monumentale, omul „de la țară” își manifesta credința prin ridicarea unor spații modeste, care să-i aducă liniștea și pacea în suflet.
Există un număr de 5 bisericuțe din lemn din județul Cluj despre care vom povesti în cadrul acestui articol: Biserica ,,Sfântul Nicolae” din Cizer, biserica ,,Sfânta Treime” din Agârbiciu, biserica ,,Sfinții Arhangheli” din Finișel, biserica ,,Sfinții Arhangheli” din Sic, biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula.
Biserica ,,Sfântul Nicolae” din Cizer – în Cluj-Napoca
Una dintre cele mai importante bisericuțe din lemn, Biserica ,,Sfântul Nicolae” din Cizer, a fost adusă în anul 1956 în patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Până să fie mutată în muzeu, în ea și în jurul ei se practicau vechile obiceiuri și rituri religioase. Biserica a fost ridicată în anul 1773 de către o echipă de meșteri coordonată de Nicola Ursu, acesta fiind cunoscut sub numele de Horea în timpul revoltei țărănești din 1784 din Transilvania. Pictura din interiorul bisericii a fost executată în tehnica tempera și respectă cadrele erminiei picturii bizantine.
Arhitectura bisericii este realizată într-un stil evoluat pentru vremea respectivă, având un pridvor cu trei laturi, capete poligonale și arcade bogat sculptate. Biserica a trecut printr-un amplu proces de restaurare între anii 2014-2017, fiind readusă la strălucirea de altădată prin intermediul fondurilor norvegiene obținute în cadrul proiectului „Conservarea, restaurarea și punerea în valoare a bisericilor din Petrindu și Cizer”. În prezent, poate fi vizitată în cadrul Parcului Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca.
Vezi întregul articol AICI