Persoanele cu dizabilități din Cluj-Napoca pot depune cereri pentru persoanele cu dizabilități.
Analiza Contingențelor Financiare ale Statelor Membre UE: Implicațiile asupra României în Contextul Economic Actual”
În Uniunea Europeană, garanțiile guvernamentale privind obligațiile, și ocazional, asupra activelor unor terți, reprezintă cea mai comună formă de responsabilități contingente. În 2020 și 2021, garanțiile guvernamentale au crescut semnificativ în UE, ca urmare a pandemiei de COVID-19. În 2022, nivelul acestora a fost influențat și de criza energetică ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei.
La nivelul anului 2022, ratele cele mai ridicate ale garanțiilor guvernamentale au fost înregistrate în Finlanda (19,1% din PIB), Italia (16,3%), Germania (15,5%), Austria (15,2%) și Franța (13,5%). În contrast, țări precum Irlanda, Bulgaria, Cehia și Slovacia au înregistrat rate sub 1% din PIB.
Datele provin de la Eurostat și evidențiază faptul că în majoritatea țărilor UE, guvernul central este garantul predominant, cu excepții notabile în Finlanda, Danemarca, Suedia și Franța, unde niveluri semnificative de garanții provin de la guvernele locale.
În privința corporațiilor publice, Grecia a înregistrat cel mai ridicat nivel de obligații (144,1% din PIB), urmată de Țările de Jos, Germania, Luxemburg și Franța. În contrast, Spania, Slovacia, România și Cipru au raportat nivele sub 10% din PIB pentru obligațiile acestor corporații.
Un aspect semnificativ este prezentat de nivelul ridicat al împrumuturilor neperformante în Cipru în 2022 (15,4% din PIB), în timp ce Portugalia și Slovacia au înregistrat cele mai mari obligații legate de parteneriatele public-private (PPP).
Datele oferă o imagine detaliată a situației financiare a țărilor UE, iar România trebuie să fie conștientă de aceste evoluții pentru a adopta politici economice corespunzătoare în contextul actual.
sursa: Eurostat