efainlacluj.ro

Arhitectul șef al Clujului, Claudiu Salanța, laudă Patrimoniul Cultural al orașului Gherla

Arhitectul șef al Clujului, Claudiu Salanța, a adus în atenție aspecte interesante despre orașul Gherla din Cluj, evidențiind perspectivele înalte și istoria bogată a acestui loc. Orașul, cunoscut și sub numele de Armenopolis, se distinge prin planificarea sa unică în Transilvania, fondată în secolul al XVIII-lea. Comunitatea armenească a jucat un rol semnificativ în dezvoltarea orașului, achiziționând terenul și distribuindu-l în loturi, practicând astfel o formă timpurie de creditare și achiziționare a terenului.

Gherla impresionează prin arhitectura sa barocă și găzduiește cel mai mare edificiu armenesc din Europa, adăpostind opere de artă valoroase precum “Coborârea lui Iisus de pe Cruce” de Rubens. În contextul aniversării a 733 de ani de la prima atestare documentară, Salanța subliniază importanța cunoașterii și aprecierii moștenirii culturale a Gherlei.

De asemenea, remarcă finalizarea reabilitării unei case baroce notabile, Casa Lászlóffy, construită în 1747. Aceasta a avut multiple funcții de-a lungul timpului, de la locuință la club pentru tineret și spațiu cultural. În prezent, casa își recapătă destinația culturală și urmează să găzduiască un muzeu

“Care este primul lucru care vă vine în minte când auziți cuvântul “Gherla”?

Așa începeam o prezentare la UAUIM – Facultatea de Urbanism București în 2011 – și… după cum anticipam, marea majoritate a răspunsurilor au inclus cuvinte precum închisoare, temniță, hoție…

Am continuat spunând ca Gherla este unicul oraș din Transilvania fondat în secolul al XVIII-lea, după un plan prestabilit. Adică, o planificare a rețelei de drumuri, a lotizarilor, a parcelarului, piețelor… Orașul, așa cum îl știm azi, are la baza cultura armenească, fiind cunoscut și sub numele de Armenopolis – orașul armenesc.

O altă particularitate unică în Transilvania o reprezintă modalitatea de intare în posesia a teritoriului. Comunitatea armenească a achiziționat terenul orașului, de la fiscul imperial, l-a împărțit în loturi de 100 florini și l-a distribuit astfel familiilor din comunitate. Plata se făcea printr-o taxa periodică. Avem astfel prima forma de creditare și achiziționare a terenului prin “credit”.

Gherla are o superbă arhitectură barocă, găzduiește cel mai mare edificiu armenesc din Europa (unde este expus tabloul “Coborârea lui Iisus de pe Cruce” realizat în atelierul marelui pictor Rubens).

Azi, se împlinesc 733 de ani de la prima atestarea documentară a Gherlei (1291) și cred că este necesar să cunoaștem și să apreciem Gherla pentru valoroasa moștenirea culturală.

CASA Lászlóffy

Nu cred că s-ar putea marca mai bine ziua, decât prin finalizarea reabilitării unei superbe case baroce. Casa cu etaj și turn a fost construită de un nobil armean, Vasilian (maghiarizat Lászlóffy), în anul 1747, în stilul baroc. Are trei busturi de turci pe poarta de la intrare și un blazon. A fost pe rând, locuință, institut militar, muzeu de istorie, spațiu de învățământ, club al tineretului, cu sală de sport (tenis, culturism), evenimente, dansuri populare și moderne, discotecă, rockotecă, videotecă, bar, iar azi își recăpătă destinația culturală urmând să găzduiască muzeul.

Felicitări Primaria Municipiului Gherla!
Felicitări echipei de proiect!” a spus Claudiu Salanta

Read Previous

CFR Cluj a transferat un mijlocaș ofensiv cu peste 100 de meciuri în SERIE A🇮🇹

Read Next

VIDEO. Magicianul Neluțu Sabău a arătat ce poate să facă cu mingea la 55 de ani.