efainlacluj.ro

Asociația Melaniei Medeleanu a amenajat un cabinet stomatologic pentru copii într-o zona defavorizată a Clujului.

Peste 1800 de copii vor beneficia de îngrijiri stomatologice și ateliere educative pentru prevenirea problemelor de sănătate orală

 Un cabinet stomatologic școlar a fost amenajat în comuna Cătina, județul Cluj, pentru 1800 de copii care vor avea acces gratuit la servicii medicale. Proiectul „Zi cu Zâmbet” a fost dezvoltat de Asociația Zi de Bine, cu sprijinul Primăriei Comunei Cătina.Copiii, dar si parintii lor vor putea participa și la ateliere educative pentru prevenirea problemelor de sănătate orală., 

Partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine pentru proiectul „Zi cu Zâmbet” sunt: Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin.

În această lună, Asociația Zi de Bine alături de Primăria Comunei Cătina, au amenjat un cabinet medical școlar care să le ofere gratuit* copiilor din comună și celor din zonele limitrofe, servicii medicale stomatologice și tratamente stomatologice corespunzătoare, precum sigilări, detartraje, tratamente pentru carii și extracţii dentare. *Costurile tratamentelor vor fi acoperite de Asociația Zi de Bine pentru o perioadă de 3-6 luni.

Cu bucurie inaugurăm noul cabinet stomatologic dedicat  copiilor. Știm că accesul la servicii stomatologice adecvateeste redus, în special în zonele rurale, însă nevoia de îngrijire dentară pentru cei mici este esențială. De multe oriimportanța unei igiene orale corecte este complet ignorată, și uneori nu din rea voință, ci pentru că în mediile defavorizate, de exemplu, nu există nici acces la apă curentăNoul cabineeste dotat cu echipamente modernecreând astfel un mediu prietenos și confortabil pentru cei mici. În cabinetulstomatologic, vom avea activități de educare și tratare, vom lucra și cu părinții, așa încât, impreună, părinți și copii săconștientizeze importanța igienei dentare zilnice și vom oferi consultații periodice pentru a preveni problemele dentare mai grave în viitor”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

19 persoane, printre care actorul Eduard Cârlan, psihoterapeutul Sandra O’Conner și realizatoarea de televiziune Augusta Lazarov și-au donat ziua pentru acestproiect. 

La nivel național, 90% dintre români au probleme stomatologice, iar 44% nu mai au dinți naturali. În mediul rural, unde trăiesc peste 9 milioane de români, spălatul pe dinți nu reprezintă o prioritate, iar medici stomatologi sunt prea puțini.

În România, doar 18,6% din școli au un cabinet medical general și doar 3% dispun de un cabinet medical dentar.În plus, la nivel rural există doar 88 de cabinete medicale școlare, potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătății, în2019, dintre care doar șapte oferă și servicii stomatologice.

“Cabinetul stomatologic inaugurat astăzi în comuna noastră este un pas imens în dezvoltarea ei, aducând beneficii nesperate pentru copiii noștri, precum și pentru ai comunelor învecinate. Astfel, îngrijirea dinților, atât de necesară tuturor, devine mult mai accesibilă, cu atât mai mult cu cât în zonă nu a existat niciodată un asemenea serviciu. Mulțumirile noastre se îndreaptă către Asociația Zi de bine, alături de colaboratori, și sperăm ca zâmbetele sănătoase ale celor mici să fie răsplata pentru acest proiect atât de bine primit și apreciat în comunitatea noastră.”, a declarat Boberly Florin CălinPrimarul Comunei Cătina.

Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845, prin donarea zilei de naștere sau prin completarea formularului 230, prin care pot redirecționa, gratuit, 3,5% din impozitul pe venit către o cauză socială. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

Despre Asociația Zi de BINE

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația susține câte un ONG în fiecare lună a anului și încurajează oamenii să-și doneze ziua de naștere pentru un proiect social. 

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se anunță cauza susținută și sunt descrise nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii află ce s-a întâmplat cu banii și sunt invitați să vadă rezultatul implicării lor. 

Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.

Read Previous

Alertă extremă de FURTUNĂ la Cluj.

Read Next

Finalul de vară aduce evenimente educative la Cluj: planetariu, teatru de păpuși și film