efainlacluj.ro

Atelier pilot la Cluj în care peste 100 de copii și-au imaginat viitorul orașului.

Atelier pilot „Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighborhoods” – la Cinema Dacia Cluj

La Cinema Dacia din cartierul Mănăștur a avut loc un atelier pilot în cadrul proiectului „Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighborhoods”, sub egida @CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică – cu ajutorul Qub Education și Centrul Cultural Clujean.

Peste 100 copii și-au imaginat viitorul orașului prin joacă în cadrul acestei activități. Elevii din ciclul gimnazial au confecționat felicitări de Crăciun, roboți, lumânări, jucării, creme de corp și alte obiecte din materialele reciclabile sau obiecte vechi, reutilizate. Obiectivul principal al acestui atelier este de a educa elevii cu privire la importanța celor 3R: reducem, reutilizăm și reciclăm. Această direcție este una asumată de către municipalitate și înseamnă implicarea fiecărui membru al comunității în demersurile de a obține un mediu mai curat în drumul către neutralitatea climatică.

Contextul proiectului:
În anul 2022, Municipiul Cluj-Napoca a fost selectat în cadrul Misiunii Uniunii Europene „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, asumându-și direcția clară de accelerare a neutralității climatice. Ambiția Misiunii este de a sprijini, promova și pune în valoare 100 de orașe europene în transformarea lor în direcția neutralității climatice. În apelul de proiecte Net Zero Cities lansat de Comisia Europeană, proiectul consorțiului clujean „Blueprint for Net-Zero Apartment- block Neighborhoods”, coordonat de partenerul lider – Municipiul Cluj-Napoca, a fost declarat câștigător, iar valoarea totală a proiectului este de 1.5 milioane euro, finanțare nerambursabilă 100%. Scopul acestui proiect pilot este de a genera un plan cuprinzător pentru tranziția către neutralitatea climatică în cartierul Mănăștur și de a dezvolta un model consistent care poate fi replicat și în alte cartiere ale orașului. Totodată, Municipiul nostru este unul dintre primele 10 orașe din UE care a primit eticheta „verde” a Misiunii, pentru planul cuprinzător de atingere a neutralității climatice pe care îl propune.

Eticheta Misiunii are rolul de a facilita accesul Municipiului Cluj-Napoca la finanțările europene, naționale și regionale, dar și la investițiile private. În urma procesului de revizuire a documentelor depuse, Comisia Europeană a validat Planul de Acțiune Climatică Cluj-Napoca 2030, iar Municipiul Cluj-Napoca a primit eticheta Misiunii.

„EU Mission Label” este o recunoaștere a eforturilor orașului de a gândi un plan complex pentru tranziția verde și o validare a acțiunilor și proiectelor pe care municipalitatea clujeană le derulează.

Alături de partenerii locali din proiect: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), Asociația Cluster TREC, Zona Metropolitană Cluj (ZMC), Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), Clusterul Transilvania IT, Asociația Urbannect, Ordinul Arhitecților din România, Filiala Transilvania, Primăria Cluj-Napoca va realiza periodic pe întreaga durată de implementare a proiectului activități similare cu cea desfășurată la cinema Dacia.

În timpul atelierelor, partenerii din cadrul consorțiului au răspuns la întrebările copiilor și le-au oferit informații cu privire la procesul de tranziție către neutralitate climatică pe înțelesul lor, îmbinând practic joaca cu informații concrete. Acest proiect se bazează pe colaborarea dintre toți actorii din ecosistemul local.

Oricine este interesat să se alăture acestui demers sau să afle mai multe despre proiect o poate face accesând următorul link: https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/misiunea-100-de-orase-inteligente-si-neutre-din-punct-de-vedere-climatic-pana-in-2030/

sursa: Municipiul Cluj Napoca

Read Previous

U Cluj și CFR Cluj se califică împreună din grupa B a Cupei României.

Read Next

La Cluj-Napoca s-a deschis al 22-lea Consulat Onorific.