efainlacluj.ro

Ateliere de gândire critică pentru elevi și studenți, organizate la UBB

Muzeul Alexandru Duma al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) anunță lansarea înscrierilor pentru cele trei „Ateliere de gândire critică” pe care le organizează în anul universitar 2023-2024 sub titlul „De la Primul Război Mondial la conflicte militare contemporane – Ce au în comun?”.

Perioadele de desfășurare ale atelierelor sunt următoarele:

  • 2 octombrie – 27 noiembrie. 2023
  • 4 martie – 22 aprilie 2024
  • 15 – 25 iulie 2024

În semestrul de toamnă și în cel de primăvară, întâlnirile au loc în zilele de luni, de la 16:00 la 17:30. Atelierul din iulie 2024 va avea loc zilnic, de luni până joi, timp de două săptămâni.

Atelierele se vor adresa, în mod diferit, elevilor și studenților, iar cei interesați se pot înscrie pe tot parcursul anului academic, în limita locurilor disponibile, accesând link-ul: https://forms.gle/djdcG5ou99y55aP99. Totodată, pentru participarea la ateliere, se percepe suma echivalentă unui bilet/întâlnire. Încasările sunt menite să susțină dezvoltarea atelierului și extinderea patrimoniului muzeal. În anul universitar 2023 – 2024, taxele pentru bilete sunt: 5 lei – elevi; 10 lei – adulți.

Fiecare atelier constă în serii de 8 întâlniri unde elevii iau parte la dezbateri pornind de la tema care conferă specificul muzeului: Primul Război Mondial.

Atelierul propune:

  •  o tematică mereu înnoită, inspirată de cercetări istorice actuale, care stabilește o rețea de conexiuni cu evenimentele precedente sau ulterioare
  • o abordare interdisciplinară: istorie, arte vizuale, literatură, filosofie, cu incursiuni în științele sociale și chiar cele exacte
  • materiale didactice inedite, create și selectate special pentru acest atelier

Participanții vor avea ocazia să-și exerseze și să-și dezvolte o serie de competențe esențiale precum gândirea critică, puterea de argumentare și persuasiune, sociabilitatea, creativitatea și multe altele. Programul include expoziții, prelegeri, muzică, reconstituire istorică, concursuri și alte activități la care veți putea participa împreună cu noi. Atelierul se adresează în primul rând claselor de liceu, însă se pot înscrie și elevi de gimnaziu interesați de această tematică.

Pentru studenți, atelierul constituie o oportunitate inedită de voluntariat sau practică și este deschis tuturor celor interesați, indiferent de specializare. Printre activitățile desfășurate în cadrul atelierului se numără: promovarea în școli, asistență în cadrul întâlnirilor cu elevii și, mai ales, moderarea unei întâlniri pe o temă la alegere, care stabilește conexiuni creative între propriul domeniu de specializare și subiectul Primului Război Mondial. Atelierul de vară coincide cu perioada prevăzută pentru practica studenților și reprezintă o ocazie de vă exersa competențele dobândite la nivel universitar, în special cele pedagogice, de cercetare și de comunicare.

În cazul studenților, nu este necesară înscrierea prin intermediului formularului. Înscrierea se poate realiza printr-un e-mail la adesa: [email protected] sau telefonic: 0751 416 007.

Read Previous

U Cluj transferă jucători pe bandă rulantă. Ultimul transfer

Read Next

CFR Cluj si Universitatea Cluj se duelează din nou în Cupa României la fotbal.