efainlacluj.ro

Atenție, clujeni! O nouă fraudă vă poate lăsa fără bani din cont

Un clujean a fost victima unei escrocherii bine puse la punct, bazate pe tehnica de “spoofing”, prin care infractorii se dau drept reprezentanți ai unor instituții de încredere, precum bănci sau autorități, pentru a induce panica și a sustrage sume importante de bani de la cetățeni.

Relatarea unui clujean înșelat

„Sună un angajat BT și îmi spune că mi s-a aprobat un credit, deși eu de fapt nu am cont la ei. Reacție de panică: Vai, că cineva a deschis un cont în numele meu! Repede, chem poliția; lasă că sună ei în cazuri de genul acesta. Convenabil.

15 minute mai târziu, sunt sunat de pe un număr pe care scrie Poliția Română. Caut pe net: e real. Mi se explică că a început procedura de găsire a infractorilor și, în paralel, mi se asignează un angajat BNR. Sunt sunat din nou, la fel, scrie BNR; caut numărul pe net și pare real. Sunt presat cu clauza de confidențialitate: Vai, doamne, nici soția să nu știe! Nu am timp să mă liniștesc. Mă liniștesc ei.

Mi se spune că, în astfel de cazuri, este posibil ca angajații băncii să fie suspecți, așa că, până se găsesc infractorii (ceea ce ar putea dura 3 ani), mi se activează contul de rezervă care, cică, a fost deschis de la început la BNR.

Mi se dau IBAN-uri de la angajați ai altor bănci care vor fi răspunzători legal pentru bani. Mi se arată un site, de exemplu: bnro-antifrauda.com.ro, unde nu trebuie să-mi introduc credențialele, totul e nou, ci doar urmăresc cum banii ajung „în contul meu”. Se cere adresa pentru ca un curier să aducă un card care îmi va oferi acces la bani.

Mi-e rușine să mai continui. Mă conving să spun băncilor că îi cunosc pe cei cărora le trimit bani. Este o anchetă în desfășurare, trebuie confidențialitate. M-am trezit abia în momentul în care mi s-a cerut să fac ultima tranzacție „manual”, adică să merg la bancomat și să depun banii într-un anumit bancomat, pentru siguranță.

Ce trebuie să știi ca să nu fii înșelat

  • BNR nu te sună.
  • Nu există cont de rezervă.
  • BNR nu garantează sumele de bani pentru persoane fizice. Banca ta este responsabilă și poate fi trasă la răspundere.
  • Faptul că pe ecran apare „poliție” sau „BNR” nu înseamnă că acel număr este real. Închide și sună tu la numerele oficiale.
  • Dacă te sună banca pentru un credit aprobat pe care nu l-ai cerut, închide! Sună înapoi la numărul oficial sau mergi personal la bancă.
  • Mailurile de la BNR nu vin de pe adresa info@bnr.ro prin 5ymail.net.

Este o fraudă care funcționează sau cel puțin este încercată frecvent din septembrie 2024. Am picat. Mi-e rușine, dar am picat. Măcar alții să nu pățească la fel.

Dacă nu ai interacțiuni dese cu poliția sau cu BRD, este ușor să cazi în capcană. Procedurile de recuperare a banilor sunt greoaie; banca te trimite la poliție, poliția te trimite la bancă. În cazuri reale, interacțiunea între autorități este greoaie și nu se rezolvă în aceeași zi. Dacă ai de-a face cu ele frecvent, îți dai seama. Până atunci, ai crede că, în caz de furt de identitate, se mișcă repede…

Read Previous

Benedict Bistrițeanul este noul Episcop ales al Sălajului

Read Next

Măsuri de prevenție exemplare pe șantierul noului Mall, Rivus: o mașină specializată pentru curățenie curăță străzile dimprejur.