efainlacluj.ro

Cascada Vălul Miresei | Cea mai spectaculoasa cascada din Romania

Din culmile de granit ale Vlădesei, de sub piramidele strălucitoare de calcar ale Pietrelor Albe, pornesc la vale pâraie cristaline care își unesc puterea pe Valea Stanciu într-un șuvoi vijelios care se prăvălește cu furie între Stâncile Lespezi, dând naștere celei mai frumoase cascade din Munții Apuseni: Cascada Vălul Miresei. Unii îi spun Cascada Răchițele, de la numele satului de care ține.

Vălul Miresei este o cascadă în două trepte de o grandoare şi o sălbaticie aparte, fiind cea mai reprezentativă cascadă din Munţii Apuseni. Se află la o altitudine de 1000 de metri și cele două trepte totalizează o diferenţă de nivel de cca. 30 m. La baza treptei de sus există o marmită (scobitură) adâncă cu diametrul de 10 m, care asigură dispersia apei, astfel seamănând cu un voal. Iarna, ca la toate cascadele din România, se formează un perete de gheață și poți practica escalada pe el.

Este una dintre cele mai frumoase cascade din Romania si atrage anual mii de turisti din strainatate. Daca n-ati fost la Valul Miresei, situata in Parcul National Apuseni, ar fi timpul.

In aceeasi zona gasim zeci de pesteri cu forme ciudate dar, mai ales, o priveliste uimitoare. In plus, traseele montane sunt acum numai bune de luat la picior, iar cele amenajate – de strabatut cu bicicleta.

La 75 de kilometri de Cluj, zona Rachitele dezvaluie peisaje cum rar iti este dat sa vezi. Odata ajunsi aici, lasam masina in centrul satului si pornim pe un traseu de 5 kilometri. Zgomotul facut de cascada, care are o cadere de peste 30 de metri, atrage la scurt timp atentia. Este cea mai spectaculoasa din toata Romania.

Legenda spune ca o mireasa ar fi alunecat de pe stanci iar nuntasii care au plans-o au dat nastere acestei splendori din lacrimile lor.

Indicatii de orientare inspre cascada Vălul Miresei

Read Previous

Parcul Central | Cel mai vizitat loc de catre clujeni

Read Next

Lacul Tarnița | marea Clujului

Leave a Reply