efainlacluj.ro

Castelul Bánffy din Răscruci se modernizeaza. Cum arata stadiul migaloasei reabilitari si cum va arata la final constructia

Stadiul proiectului de reabilitare a Castelului Bánffy din Răscruci, la un an de la debutul lucrărilor, se apropie de 40%

Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a analizat, împreună cu responsabilii de proiect din cadrul instituției, stadiul procesului de reabilitare a ansamblului-monument clădire Castel Bánffy și parc din localitatea Răscruci, comuna Bonțida.

În ceea ce privește clădirea castelului, conform datelor transmise de antreprenorul lucrărilor, cele mai avansate lucrări executate până în acest moment sunt cele de:

  • Refacere a zidăriei și a instalației electrice a subsolului: 91%;
  • Montare a instalațiilor sanitare (exterior): 90%;
  • Restaurare a elementelor din lemn: 70%;
  • Înlocuire a bârnelor de lemn la pod: 65%.

În paralel, constructorul lucrează în ritm intens la refacerea picturii, a balustradei casei scării, a tencuielii exterioare, respectiv a celorlalte finisaje și reabilitări ale componentelor artistice principale: ornamentica, lemnul pictat, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile, etc.

În ceea ce privește corpul de clădire conex situat în fața castelului, cu acces din DN 1C, acesta este finalizat în proporție de 70%. Referitor la corpul de clădire care deservește castelul și care este situat în partea dreaptă a parcului, lucrările de termoizolare înregistrează un progres de peste 60%.

Până la completa finalizare a proiectului, constructorul va trebui să mai realizeze inclusiv restaurarea, din punct de vedere istoric, a parcului aferent. Acesta cuprinde lacul de altădată, pavilionul de muzică, pontonul, două pasarele, porumbarul, fântâna ornamentală, etc.

Cum va arata?

Read Previous

Un pictor absolvent UAD Cluj-Napoca a vandut o lucrare cu 2,3 milioane de euro

Read Next

Mai multe trupe celebre din Romania vor canta in aceste zile in cadrul unui festival la Parcul Iulius din Cluj. Programul complet