Persoanele cu dizabilități din Cluj-Napoca pot depune cereri pentru persoanele cu dizabilități.
Friptura de miel, ciorba de miel sau drobul de miel sunt retete care nu lipsesc din casele romanilor de Paște.
Cel puțin una dintre aceste rețete este preparata de romani intr-un mod sau altul.
Noi iti propunem anul acesta 3 retete delicioase pe care sa le incerci pentru mesele copioase de Paste!
Friptura de miel la cuptor
Ingrediente:
- 1 pulpa de miel
- 200 gr ciuperci proaspete sau conservă
- 2 morcovi
- 1 tupină apio (poate fi înlocuită cu ţelină tăiată cuburi)
- 2 cepe
- 1 ardei gras sau kapia
- 1 căpăţână de usturoi
- foi de dafin, piper, cimbru, rozmarin, sare
- 2 linguri de ulei
Mod de preparare:
• Ceapa, morcovul, tulpina de apio, ardeiul se taie şi se pun într-un vas roman (sau tava).
• Se adaugă ciupercile, 2-3 foi de dafin, boabe de piper, cimbru, rozmarin şi un praf de sare. Adăugăm două linguri de ulei.
• Pulpa de miel se spală, se curăţă de pieliţe şi după cum doreşte fiecare se înlătură, mai mult sau mai puţin, grăsimea. Se taie bucăţi potrivite. În principiu, carnea de miel nu se curăţă excesiv de grăsime, pentru că ajută la obţinerea unei fripturi suculente.
• Înţepăm bucăţile de carne cu vârful unui cuţit şi le împănăm cu căţei de usturoi.
• Aşezăm carnea pe patul de legume. Adăugăm un păhărel (100 ml) de apă sau supă, punem capac pe vas şi îl băgăm la cuptor.
• Peste o oră scoatem vasul, întoarcem bucăţile de carne, şi verificăm dacă este suficient sos în vas. Dacă se impune, mai adăugăm puţină apă. Punem din nou capacul şi reintroducem tava la cuptor pentru încă o oră.
• La final, înlăturăm capacul pentru 10 minute. Chiar dacă carnea de miel nu necesită un timp lung de preparare, am crescut acest timp pentru a obţine o friptură extrem de suculentă şi fragedă.
Dacă doriţi o friptură de miel mai condimentată puteţi forma un mix de condimente cu care să frecaţi bine bucăţile de carne, înainte de a le aşeza pe patul de legume.
Se poate servi alături de o garnitură de risotto (orez, unt, piper, sare, supă, ceapă) cu ceapă verde.
—————-
Ciorba de miel
Ingrediente:
- 800 gr carne de miel cu os
- 2 morcovi
- 1 pastarnac
- 1 ceapa
- 1/2 radacina de telina
- 4 fire ceapa verde
- 50 gr orez
- 3 galbenusuri
- 200 gr smantana de gatit
- 50 gr smantana grasa fermentata
- 300 gr bors
- sare dupa gust
- piper dupa gust
- 1/2 lingurita nucsoara rasa
- 1/2 lingurita coriandru uscat
- 1 legatura leustean
- 1/2 legatura tarhon
Mod de preparare:
- Toaca marunt legumele: morcovii, pastarnacul, ceapa, telina si ceapa verde
- Pune carnea la fiert intr-o oala incapatoare, in 3 litri de apa rece si aduna apoi spuma de la suprafata
- Pune legumele si cand incep sa se inmoaie adauga orezul spalat
- Condimenteaza cu sare, piper, nucsoara rasa si coriandru macinat
- Lasa sa fiarba pana orezul este gatit, apoi pune borsul
- Amesteca cu un tel intr-un castron galbenusurile de ou cu smantana de gatit si cea fermentata si pune peste cate un polonic de ciorba fierbinte
- Da focul la minim si dupa ce ai incorporat 5-6 polonice si ai adus la aceeasi temperatura ciorba din castron cu cea din oala, rastoarna totul in oala si amesteca usor.
- Opreste imediat focul si pune deasupra tarhonul si leusteanul tocate marunt
————-
Drob de miel
Ingrediente:
•maruntaiele de la un miel (ficat, inima, rinichi, plamani)
•1 legatura ceapa verde
•1 legatura usturoi verde
•1 patrunjel verde
•1 legatura marar verde
•10 oua
•sare, piper
Mod de preparare:
Fierbem maruntaiele in apa cu sare. Le scoatem si le lasam sa se raceasca.
Taiem cubulete maruntaiele de miel si le punem intr-un vas.
Adaugam verdeturile tocate marunt, ouale, sarea si piperul. Omogenizam.
Turnam compozitia in tava.
Atentie!! Dam la cuptor la foc mediu. Drobul nu trebuie lasat sa se usuce, consistenta sa trebuie sa fie una umeda.
Sursa friptura miel:
https://www.papamond.ro/friptura-de-miel-la-cuptor/
Sursa ciorba de miel:
https://retetebune.ro/ciorba-de-miel-cu-smantana-si-tarhon/
Sursa drob de miel:
https://www.caietulcuretete.com/2013/05/drob-de-miel-mozaic.html