efainlacluj.ro

Cine sunt Cetatenii de onoare ai municipiului Cluj-Napoca incepand cu anul 1992

Titlul de “Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca” reprezintă cea mai înaltă distincție civică acordată de Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca.

Mai jos redăm lista completa a Cetățenilor de onoare ai Municipului Cluj-Napoca incepând cu anul 1992.

2019

GHEORGHE-VICTOR DUMĂNESCU

Dirijor al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca; personalitate marcantă a vieții muzicale românești, cu o impresionantă carieră artistică, națională și internațională.

EUGEN-SANDU CUCERZAN

Scriitor, eseist, istoric al filosofiei și istoric literar; personalitate marcantă a vieții universitare și cultural-științifice.

IOACHIM-EUGEN LUPU

Medic cu numeroasele specializări în medicină, personalitate marcantă a vieții medicale clujene.

SIMONA HALEP

Simona Halep (ROU), the Ladies’ Singles champion photographed at the Champions’ Dinner at The Guildhall. The Championships 2019. Held at The All England Lawn Tennis Club, Wimbledon. Day 13 Sunday 14/07/2019. Credit: AELTC/Thomas Lovelock

Sportivă, cea mai valoroasă jucătoare de tenis din istoria României și personalitate marcantă a tenisului internațional.

2018

DAN FORNADE

Istoriograf al emigrației românești.

IOAN-AUREL POP

Acad. prof. univ. dr. și rector U.B.B. (istoric pasionat de filosofie, teologie, poezie, artă, precum și de studiul limbilor străine; doctor honoris causa al mai multor universități).

CORNEL CĂTOI

Prof. univ. dr. și rector U.S.A.M.V. (medicină veterinară).

VASILE JUCAN

Prof. univ. dr. și rector Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (violoncel).

ALEXANDRU IRIMIE

Prof. univ. dr. și rector U.M.F. ”Iuliu Hațieganu” (chirurgie generală, oncologică și gineco-oncologică).

SALVIA MARION WOOD-LAMONT

Preşedinte al Comitetului Paralimpic Român; promovare programe de integrare socială.

2017

IRINA PETRAȘ

Născută în comuna Chirpăr din judeţul Sibiu, la 27 noiembrie 1947, Irina Petraş a absolvit Liceul Teoretic din Agnita (1954-1965) şi s-a format profesional la Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1965-1970), obţinând titlul de doctor în litere (1980) cu o teză transformată apoi în debut editorial. A predat limba şi literatura română la Liceul Ady-Şincai din Cluj şi la Catedra pentru studenți străini de la Facultatea de Filologie din Cluj-Napoca, unde predă până în 1985. A renunțat la învățământ şi s-a angajat ca bibliograf la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca. După 1989, se dedică activității editoriale, mai întâi la Editura Didactică și Pedagogică (1990-1999), iar apoi activează ca redactor-șef la Editura Casa Cărții de Știință din Cluj (1999-2012), devenind un membru marcant al comunităţii civice şi intelectuale clujene, un excepţional organizator al vieţii literare de aici, o personalitate culturală care imprimă o valoare deosebită vieţii culturale clujene.Debutează cu versuri în revista „Luminița” (1957), iar editorial – cu volumul „Proza lui Camil Petrescu” (1981). În anul 1990, Irina Petraş a participat la fondarea Societăţii Culturale Lucian Blaga Cluj-Napoca, fiind în prezent vicepreşedintă a acesteia. Din 2005, este președinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România. Este membră fondatoare a Asociaţiei Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană, devenită Centrul Cultural Clujean, şi membră în Consiliul director. Datorită spiritului ei organizator, în ultimii ani, Clujul devine – pentru câteva zile – capitala literaturii române contemporane cu ocazia Festivalului Naţional de Literatură, FestLit Cluj, ajuns la a patra ediţie.În cariera profesională, Irina Petraş a obţinut numeroase premii: Premiul Uniunii Scriitorilor din România Filiala Cluj (de opt ori), Premiul Lucian Blaga al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1992); Premiul Salonului de Carte Cluj (1993, 1997); Premiul de excelenţă al revistei „Contemporanul. Ideea europeană” (2006); Premiul de excelenţă Radio-Mureş (2007); Premiul pentru critică al revistei „Poesis” (2007) etc. A fost nominalizată la Premiile USR pe anul 2011 şi 2013. În anul 2004, a fost distinsă cu Ordinul Naţional „Meritul Cultural” în rang de cavaler, categoria A, iar în 2010 – în rang de ofiţer.

CORNEL BRUDAȘCU

Născut la 28 ianuarie 1937, în satul Tusa, judeţul Sălaj, provine dintr-o familie cu înclinaţii artistice. Tatăl său a fost cantor la biserică, iar fratele mai mare – un sculptor talentat care i-a oferit prima orientare educaţională şi primele încurajări de această natură, aducându-l la Cluj, în anul 1951, pentru studiile liceale. Aici, la încheierea anilor de liceu, un profesor de-al său îi recomandă să urmeze studiile universitare la Bucureşti, sfat pe care îl urmează, dar se transferă în scurt timp la Cluj. Astfel, în 1962, studentul talentat a absolvit cu succes Institutul de Artă Plastică „Ioan Andreescu”. Stabilit la Cluj-Napoca, Cornel Brudaşcu a predat, vreme de un deceniu, la Liceul de Artă. În calitate de profesor, a contribuit la formarea altor personalităţi artistice naţionale – nume cunoscute astăzi în arta internaţională. Lucrările pictorului clujean îmbogăţesc colecţiile multor muzee şi galerii din lume: Tate Modern din Londra; Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris, VNH Gallery Paris şi Centre Georges Pompidou din Paris; Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, Muzeul Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Artă din Cluj, Muzeul de Artă Contemporană din Galaţi, Muzeul de Artă din Craiova etc.

GRIGORE LEȘE

Lectorul univ. dr. Grigore Leşe este o personalitate marcantă în domeniul folclorului, un activ militant al păstrării tradiţiilor din zona rurală. S-a născut la 20 februarie 1954 în satul Stoiceni, judeţul Maramureş. A absolvit Liceul de Muzică din Baia Mare, Academia de Muzică din Cluj-Napoca. În 2003, a obţinut titlul de doctor în muzică, iar în 2010 a fost ales doctor honoris causa al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Din 2005, este profesor asociat de etnomuzicologie al Universităţii Bucureşti. Muzica interpretată de Grigore Leşe se regăseşte pe coloana sonoră a mai multor filme de artă şi documentare din ţară şi străinătate, cum ar fi The Pharaon, Ganpowder, Treason and Plot (producţie BBC), Canibal (în regia lui Manuel Martin Cuenca) sau documentarul Wild Carpathia (producţie Travel BBC).A fost invitat să cânte la cele mai importante manifestări culturale de gen din lume: Smithsonian Folklive Festival (Washington), Festivalul Vocile Lumii (Bloomington), Festivalul Montmartre (Paris), Fest Der Kontinente (Berlin), Olimpiada Culturală de la Atena, Festivalul Ţărilor Europei de Est (Montreal), Francophonie, Gala Premiilor Bafta (Londra) ş.a. A editat o valoroasă discografie: Cântec pastoral (Casa de discuri Amori, Lausanne,1996); Cântece de cătănie şi hori (Societatea de Concerte Bistriţa, 2000, 2003); Horile vieţii şi Aşteptând Crăciunul (Roton, 2005); Grigore Leşe: Le chant de Lăpuş (Ocora Radio France, Paris, 2009); Grigore Leşe şi aromânii fărşeroţi din Cogealac (A@A Records, 2011); De dragoste, de război, de moarte, de unul singur (Humanitas, 2011). Este autorul volumului Acum ştiu cine sunt (Humanitas, 2013), care descrie etapele maturizării artistice ale lui Grigore Leșe. Președintele României i-a conferit lui Grigore Leșe, la 10 decembrie 2004, Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler, „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”.

HORIA BĂDESCU

Scriitor complex, de renume internațional (exprimat plenar în poezie, roman şi eseu); jurnalist, carieră în diplomație.

ION POP

Scriitor de renume internațional, critic și istoric literar, editor și traducător; prof. univ. dr.

2016

Dr. LORANT SZENTAGOTAI

Director al Asociaţiei de Caritate “Proiect Theodora” – Căminul de Seniori situat pe strada Timişului nr. 12, are în îngrijire 89 de bolnavi. Căminul a fost înfiinţat în 1994, desfăşurându-şi activitatea în partea de răsărit a municipiului Cluj-Napoca. Cu o echipă de lucru formată din personal calificat şi devotat, aşezământul condus de doctorul Loránt Szentágotai   se bucură de o bună recunoaştere a competenţei, pe plan local şi naţional.  Prin devotamentul doctorului  Loránt Szentágotai, Asociaţia de Caritate “Proiect Theodora” oferă beneficiarilor ei un cămin, nu doar un pat şi o masă, asistenţă medicală calificată, alimentaţie sănătoasă, adecvată vârstei şi bolii fiecăruia, o familie pentru cei părăsiţi şi singuri. Cei mai mulţi dintre beneficiarii aşezământului sunt oameni cu probleme sociale, care se bucură aici de o ambianţă caldă şi plină de afecţiune.

SMARANDA BRĂESCU

Paraşutistă şi aviatoare de renume mondial.

ONUFRIE VINȚELER

Prof. univ. dr, specialist al domeniului filologiei și lingvisticii (limbi slave).

NICULAE STĂNCIOIU

Prof. univ. dr., medic de renume național și european.

2015

ION MUREȘAN

Membru al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, Ion Mureşan a fost recunoscut încă de la cartea sa de debut, „Cartea de iarnă”, 1981, drept unul dintre cei mai importanţi poeţi contemporani. Volumul a fost răsplătit cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România şi a cunoscut mai multe ediţii. I s-au adăugat Poemul care nu poate fi înţeles, 1993; Cartea pierdută – o poetică a urmei, 1998; cartea Alcool, 2010; Oglinda aburită, eseuri, 2013, toate primite excelent de critica literară şi de publicul cititor. Opera sa a fost tradusă şi în străinătate: Le mouvement sans coeur de l’image, traducere în franceză de Dumitru Ţepeneag, 2001; Paharul / Glass / Au fond de verre, cu desene de Ion Marchiş, traduceri de Virgil Stanciu şi Dumitru Ţepeneag, 2007 (o ediţie completată cu versiuni în italiană, germană, maghiară, în 2014); Zugang verboten / Acces interzis, Büroarcrasch, Viena, 2008, tradusă în limba germană de Ernest Wichter. Este inclus în cele mai importante antologii de poezie din ţară şi străinătate. A mai fost răsplătit cu Premiul Uniunii Scriitorilor în 1993 şi 2010, iar în 2014 i s-a decernat Premiul Naţional Mihai Eminescu, cel mai important şi mai prestigios premiu de poezie din România. Festivalurile de poezie din toate colţurile ţării, dar şi de peste hotare (Franţa, Italia, Portugalia, Spania, Anglia etc.) îl au ca invitat de onoare.

Prof. univ. dr. ALEXANDRU ROTAR

O personalitate marcantă în domeniul chirurgiei maxilo-faciale, cunoscut atât în ţară, cât şi în străinătate, prof. univ. dr. Alexandru Rotar, în calitate de conducător de doctorate, la nivel naţional şi internaţional, a format sute de specialişti români şi străini, conferind şcolii clujene de chirurgie maxilo-facială o înaltă ţinută ştiinţifică.

Activitatea ştiinţifică şi didactică  a prof. univ. dr. Alexandru Rotar a fost recunoscută pe plan naţional şi internaţional, prin numeroase distincţii, premii, medalii, diplome: Distincţia pentru realizări ale secolului XX (The 20th Century Awards Achievements, 1998), acordată de către International Biographical Center – Cambridge, Anglia; Diploma de excelenţă, 2004, acordată de Societatea Română de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială, sub egida European Association for Cranio-Maxillofacial Surgery, Franţa; American Medal of Honor acordată de American Biographical Institute; Medalia de Aur pentru România, secţia Medicină, 2006, oferită de American Biographical Institute, pentru meritul de a fi făcut cunoscute personalităţile româneşti din domeniu, Expert Internaţional în Chirurgia Orală şi Maxilo-facială, 2006, oferit de American Biographical Institute ş.a.m.d.

VIORICA CORTEZ

S-a născut la Bucium, Iaşi, la 26 decembrie 1935, fiind unul dintre numele cele mai sonore ale solisticii internaţionale. Protagonistă a unora dintre cele mai celebre pagini din istoria scenei lirice, una dintre cele mai complete artiste ale ultimilor 40 de ani, Viorica Cortez a încântat publicul, de-a lungul timpului, pe cele mai mari scene ale lumii, fie că a fost cazul Scalei din Milano, Metropolitan Opera din New York, Opera din Paris, Arena din Verona, Gran Teatre del Liceu din Barcelona ori Lyric Opera din Chicago.

2014

ION TALOȘ

Cunoscut etnograf și folclorist român,s-a născut la  22 iunie 1934, în Prodăneşti, judeţul Sălaj). A urmat cursurile Şcolii Normale din Cluj (1945-1952) si Facultatii de Filologie a Universităţii din Cluj (1953-1957). În anul 1957 este angajat la colectivul de folclor al Institutului de Lingvistică din Cluj.Lucrează la alcătuirea Bibliografiei folclorice româneşti (1891-1918), devenind, mai tîrziu, colaborator pentru România la Internationale Volkskundlische Bibliographie, Bonn (1979-1984). Bursier al Fundaţiei Humboldt la Deutsches Volksliedarchiv din Freiburg im Breisgau (1966-1967; 1970-1971). Secretar ştiinţific al Centrului de Ştiinţe Sociale al Filialei Cluj a Academiei Române (1968). Şeful Secţiei de etnografie şi folclor din cadrul aceluiaşi centru (1969-1985).Doctor în filologie al Universităţii din Bucureşti, conducător prof. dr. doc. Mihai Pop (1970).Lector de limba şi literatura română la Universitatea din Köln (1978-1983). Profesor asociat şi apoi definitiv la Universitatea din Köln (din 1985). Doctor docent (Privatdozent) şi profesor la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Köln (din 1993). Profesor invitat al Facultăţii de Studii Europene, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (2001-2004).

2013

RADA FLAVIA MIHALCEA

A absolvit, în anul 1997, Facultatea de Automatizări şi Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. După ce a obţinut titlul ştiinţific de doctor în automatizări şi calculatoare, devine profesor asociat şi cercetător la University of North Texas, unde lucrează şi în prezent.

Rada Flavia Mihalcea s-a făcut remarcată în lumea ştiinţifică din Statele Unite prin cercetări în domeniul procesării limbajului natural, al inteligenţei artificiale, al interacţiunii dintre om şi maşină, al regăsirii de informaţii, al învăţării automate aplicate. Tînăra cercetătoare clujeană a participat la dezvoltarea unor proiecte pentru giganţi precum companiile Google ori Microsoft. Rada Flavia Mihalcea a susţinut un masterat la Southern Methodist University din Dallas şi un doctorat în comunicare la prestigioasa Universitate din Oxford.

În iunie 2009, Rada Flavia Mihalcea a fost premiată de preşedintele american, Barack Obama. Ea a fost inclusă pe lista celor mai buni 100 de tineri cercetători din Statele Unite ale Americii, lista fiind alcătuită de specialişti din nouă agenţii guvernamentale. Rada Flavia Mihalcea a primit premiul din mîinile preşedintelui american, în cadrul unei fastuoase ceremonii organizate la Casa Albă.

2012

GRIGORE EUGEN POP

Născut în 4 octombrie 1952(m. 7 iunie 2011). A fost membru de sindicat al Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa din 1992. Între 1992 şi 1995 a fost secretarul filialei Cluj a Cartel Alfa. Din 1995 a ocupat poziţia de preşedinte al Filialei Cluj a CNS Cartel Alfa. Totodată, a fost membru în Comisia de Dialog Social la nivelul judeţului Cluj, membru în Consiliul de Administraţie al Casei de Sănătate Cluj, membru în Consiliul de Administraţie al AJOFM Cluj şi manager pentru mai multe proiecte Phare. Cetățean de onoare post mortem.

SIMONA MARCELA RICHTER

S-a născut la 27 martie 1972, la Reşiţa, judeţul Caraş-Severin. A absolvit, în anul 2000, Facultatea de educaţie fizică şi sport la Cluj-Napoca. Antrenoare la acelaşi club şi la lotul naţional de senioare, l-a ajutat şi secondat pe antrenorul emerit Florin Bercean, contribuind, împreună cu acesta, la obţinerea rezultatelor deosebite de la Jocurile Olimpice de la Londra, 2012.Maestră emerită a sportului, Simona Marcela Richter, de-a lungul carierei de sportivă, a obţinut 15 titluri naţionale. Componentă a lotului naţional al României, în perioada 1987-2002 a obţinut o medalie de bronz la Campionatele Mondiale de tineret-1990, o medalie de argint la Campionatele Mondiale Universitare -1999, două medalii de argint şi una de bronz la Campionatele Europene din 1992, 1994 şi 1995.

FLORIN BERCEAN

S-a născut la 13 februarie 1963, la Suceag, comuna Baciu, judeţul Cluj. A absolvit Facultatea de educaţie fizică şi sport la Cluj-Napoca. El este cel mai titrat antrenor din sportul clujean, după anul 1990. Stau dovadă sutele de medalii câştigate de sportivii pe care i-a pregătit de-a lungul timpului la Campionatele Mondiale, Europene şi Olimpiade.

Florin Bercean este singurul clujean cu patru participări la Jocurile Olimpice de vară în calitate de antrenor al unui lot olimpic al României: Sydney-2000, Atena-2004, Beijing-2008, Londra-2012. Datorită lui, de aproape 15 ani, Clujul este capitala judoului feminin românesc.

2011

Prof. univ. dr. ing. RADU MUNTEANU

Născut la 20 aprilie 1945, Beiuș. Membru titular al Academiei de Științe Tehnice din România din 2002; Profesor la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca din 1992. Doctor Honoris Causa al Universității Pro Deo New York din 1995. Rector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, ediror al unor prestigioase reviste științifice, personalitate marcantă a vieții științifice românești.

BOJIȚĂ MARIUS TRAIAN

Născut la 18 noiembrie 1942, Pianu de Sus, județul Alba. A absolvit Faculatea de Farmacie din Cluj(1965).  Doctor în Științe farmaceutice din 1860. A fost decan, prorector, rector și președinte al Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca.

Prof. univ. dr. AUREL MARC

Profesor univesitar doctor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. A fost decan al Facultății de Interpretare Muzicală (1992-2000) și rector al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” (2000-2008). Oboist de talie internațională, membru fondator al formației „Colegium Musicum Academicum”.

Prof. univ. dr. IOAN SBÂRCIU

S-a născut în 9 aprilie 1948, la Feldru, jud. Bistriţa-Năsăud. A absolvit în 1967 Liceul nr. 1 „Liviu Rebreanu” din Bistriţa, la profil real. În 1973 a terminat studiile la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, specializarea Pictură, clasa profesorului Petre Abrudan, Deţine titlul academic de profesor universitar doctor şi este preşedintele Senatului Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca.E considerat ca unul din cei mai reputați pictori actuali.

2010

Prof. univ. dr. LIVIU MAIOR

Profesor univ. dr., unul dintre cercetătorii români care s-a axat îndeosebi pe mişcarea pentru emanciparea naţională a românilor din Transilvania din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, publicând cărţi fundamentale privind Revoluţia de la 1848, procesul de constituire a Partidului Naţional Român din Transilvania, relaţiile românilor cu habsburgii etc.

2009

EMIL BURZO

Dascăl şi cercetător ştiinţific, cercetător asociat la CNRS din Grenoble din anul 1970. Profesor asociat la Universitatea „J.Fourier” din Grenoble între 1992-1993. Premiul Academiei Române (1971) şi Premiul de Excelenţă al Academiei Maghiare (2001). Din 2009 este membru titular al Academiei Române. Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Timişoara, Constanţa, Cluj-Napoca şi Târgovişte.

CLAUDIU RUSU

Sportiv şi antrenor de polo, vicecampion al României cu Voinţa Cluj, de 8 ori medaliat cu bronz cu Voinţa Cluj, dublu câştigator al Cupei României, cu echipa Crişul Oradea, multiplu medaliat cu argint şi bronz al Suediei(1983-1995), dublu campion naţional al Suediei, de trei ori participant cu Naţionala României la Jocurile Olimpice (1972, 1976, 1980), participant cu Naţionala României la Campionatele Mondiale (1973, 1975, 1978) şi la Campionatele Europene (1970, 1974, 1977). Director tehnic al Naţionalei Suediei, arbitru de polo, maestru al sportului din 1975. Maestru emerit al sportului din 1994.

2008

MARIUS BODOCHI

Actor, născut la Cluj-Napoca, a creat roluri de neuitat pe scena tetarului dar și în filme. În anul 1998, a primit premiul pentru cel mai bun actor, acordat de Fundația Silvia Popovici.

DUMITRU GHEORGHE MUREŞAN

Baschetbalist, singurul sportiv din România care a jucat în N.B.A.(S.U.A), în cel mai puternic campionat de baschet profesionist din lume. Sportivul a luat iniţiativa de a înfiinţa, la Cluj-Napoca, prima “şcoală de vară” de baschet din ţară, “Gheorghe Mureşan Basketball Camp”. Această şcoală va contribui la atragerea copiilor în practicarea sportului, permiţând cluburilor să-i identifice şi să-i selecteze pe viitorii sportivi de performanţă.

GEORGE NICU IONESCU

Medic chirurg, şef al Clinicii de Chirurgie în perioada 1978-1993 şi rector al UMF în perioada 1984-1990. Membru al unor societăţi de chirurgie din străinătate: Societatea Internaţională de Chirurgie, Asociaţia Franceză de Chirurgie, Societatea Europeană de Chirurgie Oncologică, Societatea Europeană de Chirurgie Experimentală. Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea, membru emerit al Academiei Române de Ştiinţe Medicale.

Prof. univ. dr. MARCEL CUCUIANU

Profesor universitar doctor, medic cu o activitate profesională de aproape şase decenii în domeniul biochimiei clinice. Este cea mai reprezentativă personalitate a biochimiei clinice româneşti, cu cercetări şi contribuţii originale în domeniul hemostazei, trombozei, aterosclerozei şi lipidologiei. Membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din anul 1993.

2007

BASARAB NICOLESCU

Strălucit fizician şi filosof român din Franţa, cunoscut în întreaga lume pentru cercetările interdisciplinare. Este fizician, teoretician la Centre National de la Recherche Scientifique din Paris. Actualmente este profesor asociat la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

LEON DRUKER

Director-adjunct al Camerei de Muncă şi preşedinte al Prisma Lux din Luxemburg, Léon Drucker a participat, din 1994, la dezvoltarea unor proiecte de cooperare cu municipiul Cluj-Napoca. A contribuit în mod substanţial la înfiinţarea Institutului de Formare Economică şi Socială din Cluj-Napoca, care asigură servicii de consultanţă şi instruire pentru dezvoltarea economică şi socială românească.

2006

KEREKES ÉVA ENIKŐ

Sportivă şi antrenoare la CSU “Politehnica” Cluj. A obţinut numeroase titluri mondiale, europene şi naţionale. Maestru emerit al sportului, în ramura Karate tradiţional. Din 2006, posedă titlul de maestru şi în domeniul Karate WKC.

ION BUZEA

Tenor dramatic cu o strălucită carieră internaţională. A colaborat cu operele din Viena, New York, Paris, Londra, Berlin, München, Hamburg, Bruxelles, Budapesta, Praga, Belgrad, Dublin etc. Artistul este Profesor Honoris Causa al Universităţii clujene.Distins cu Ordinul Steaua României în Grad de Cavaler.

Dinu Adrian Smical, Gheorghe Adrian Naşc, Alexandru Pop, Aurel Merca, Ballai Csaba Zoltan, Borbely Istvan, Mihai Călin Ţiclete, Egyedi Imre, Emil Ciortea, Grigore Borş, Horia Pedestru, Ioan Chira, Ioan Inclezan, Ioan Rusu, Ioan Sabău, Ioan Văleanu, Lucian Matiş, Corina Luminiţa Mişan, Rodica Cristurean, Sorinel Dorinel Jurja, Szabo Attila, Szabo Ştefan, Tamas Burgya Iosif, Teodor Pop, Vergică Marin, Viorel Cioară, Călin Alexandru Nemeş, Iosif Cionca, Fănel Ciupitu Chican

CETĂȚENI DE ONOARE POST-MORTEM: Decedați în timpul Revoluţiei Române din decembrie 1989.

2005

Prof. univ. dr. SANJIT K. MITRA

Profesor universitar doctor la Universitatea Santa Barbara din California, SUA. Specialist în fizică şi electronică. Doctor Honoris Causa al Universităţii Politehnice din Bucureşti. A susţinut cursuri la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Prof. univ. dr. DESIDERIU MAROS

Profesor universitar doctor docent inginer, inventator în domeniul mecanicii. Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice clujene. Membru extern al Academiei Ungare de Ştiinţe în 1993. Din 1999 a fost ales membru titular al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România.

Prof. univ. dr. DUMITRU SALADE

Profesor universitar doctor, cadru didactic la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a publicat valoroase lucrări în domeniul pedagogiei.

2004

OANA MIHAELA BAN

Gimnastă medaliată la Jocurile Olimpice de la Atena (2004).

MARIA CIONCAN

Atletă medaliată la Jocurile Olimpice de la Atena (2004). A decedat într-un accident de maşină (2007).

2003

Prof. univ. dr. IONEL ALBU

În perioada 1990-1992, prodecan al Facultăţii de Medicină clujene. Între 1992-1996, prorector didactic al UMF’’Iuliu Haţieganu’’. În paralel cu activitatea didactică, desfăşoară o vie activitate ştiinţifică, fiind conducător de doctorat şi autor al unor monografii apreciate de specialiştii din ţară şi de peste hotare. Lucrări precum Oligomineralele în biologie şi patologie’în colaborare cu Octavia Mărginean, 1984), Patologia hepatică a copilului’(1992), Astmul bronşic la copii, actualităţi şi perspective (1996), Artrita reumatoidă juvenilă(1997), Tratat de medicină a adolescentului (1999) i-au creat un real prestigiu în lumea medicală.

Prof. univ. dr. GHEORGHE BENGA

Specialist în biologie celulară şi moleculară. Membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, membru al Academiei de Ştiinţe din New York. Premiul Emil Racoviţă al Academiei Române (1984).

Prof. univ. dr. IOSIF VIEHMANN

Profesor universitar doctor în Speologie. Din 1958, cercetător ştiinţific la Institutul de Speologie din Cluj-Napoca. Din 1991, profesor universitar asociat la Facultatea de Biologie-Geologie a UBB. Premiul Emil Racoviţă al Academiei Române (1963).

Prof. univ. dr. NICOLAE MIU

Profesor universitar doctor, şeful Clinicii de Pediatrie din Cluj-Napoca. Din 2000 este Decanul Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca. Preşedinte al Societăţii de Gastroenterologie şi Hepatologie Pediatrică. Premiul Iuliu Haţieganu al Academiei Române (1997, 1999).

2002

MARIUS PORUMB

Istoric de artă, cu multiple specializări în Italia, Germania, Franţa. Director al Institutului de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj. Membru al Academiei Române (1993).

FRITZ SCHRAMMA

Primarul oraşului Köln, cunoscut om politic german, membru al Partidului Uniunea Creştin-Democrată. A contribuit la dezvoltarea legăturilor economice şi culturale cu municipiul Cluj-Napoca.

2001

RĂZVAN THEODORESCU

Renumit istoric al al artei, cercetător ştiinţific la Institutul de Istoria Artei al Academiei Române (1963-1987). Între 1972-1977 va fi funcţiona ca director al acestui institut, din 1990 fiind profesor de istoria artei la Universitatea de Arte Frumoase din capitală. Între 1990-1992 director al Televiziunii Naţionale. Membru al Academiei Române.

FLORIN DUMITRU PRUNARIU

La 14 mai 1981 a devenit primul şi singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40, din cadrul programului spaţial „Intercosmos” şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic. A fost, pe rând, ofiţer inginer în cadrul Comandamentului Aviaţiei Militare, şef al aviaţiei civile române, preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române, ambasador al României în Federaţia Rusă, preşedintele Consiliului de ne-militarizare a spaţiului cosmic din cadrul ONU. În prezent are gradul de general maior (cu 2 stele) în rezervă

OCTAVIAN BELLU

Fost antrenor al Echipei Naţionale de Gimnastică a României, cu rezultate strălucite pe plan naţional şi internaţional.

Prof. univ. dr. ACHIM MIHU

Profesor universitar doctor, reputat sociolog. A înfiinţat, împreună cu Ştefan Pascu, Universitatea Avram Iancu” din Cluj- Napoca. Membru al Academiei de Ştiinţe din New York.

Prof. dr. GHEORGHE CONSTANTIN MARINESCU

Profesor doctor docent, istoric, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. Autor al unor volume dedicate Marii Uniri de la 1918.

MIHAIL FRIEDMAN

Scriitor şi traducător rus. A tradus în limba rusă opera lui Mihail Sadoveanu. A contribuit la mai buna cunoaştere a limbii şi culturii române în Rusia. Decedat.

Prof. univ. dr. MIHAI LUCAN

Profesor universitar doctor. Absolvent al Facultăţii de Medicină din Cluj (1963). Deţine trei brevete de invenţii şi este autorul a numeroase lucrări ştiinţifice, publicate în ţară şi în străinătate. Membru al Societăţii Mondiale de Urologie. Din 1990, şeful Clinicii de Urologie a UMF ,,Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca.

Prof. univ. dr. IOAN DORU DEJICA

Profesor universitar doctor, deţinător a trei brevete de invenţie în domeniul metodelor imunologice. A publicat în două volume Tratatul de imunologie clinică şi Stresul oxidativ în bolile interne, precum şi numeroase lucrări de specialitate în 104 reviste din ţară şi străinătate. Este membru activ al Academiei de Ştiinţe din New York, membru şi reprezentant al României în Comisia de Imunologie Clinică, membru al Societăţii Internaţionale de Imunologie Comparată de la Los Angeles şi a multor altor societăţi. În 1998 a primit Premiul “Cartea Anului” în domeniul medicinei pentru Tratatul de Imunologie Clinică.

Prof. univ. dr. NICOLAE GHILEZAN

Profesor universitar doctor în Medicină, Şef Catedră Oncologie şi Radioterapie a UMF Cluj, fost director Spitalul de Oncologie din Cluj-Napoca. Membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România.

AUREL RAU

Poet, eseist şi traducător clujean, autor a numeroase volume de versuri şi traduceri. A deţinut funcţia de redactor-şef al revistei Steaua. A tradus din marii poeţi ai lumii: Antonio Machado, Saint-John Perse, Konstantin Kavafis, Gheorghios Seferis ş.a.

ALBERT RIEZEBOS

Filantrop din Olanda, fondator al Azilului de Noapte şi Centrului Creştin pentru Copii Străzii de pe str. Sobarilor din Cluj-Napoca

2000

MIHAI CIMPOI

Scriitor, critic şi istoric literar din Republica Moldova. Autor a unor lucrări dedicate lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga etc. Preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Membru de onoare al Academiei Române.

DUMITRU RADU POPESCU

Romancier, dramaturg, scenarist. Redactor-şef la revista Tribuna (1970-1982). Preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România în perioada 1981 – 1990. Membru al Academiei Române.

NICOLAE S. BOŞCAIU

Biolog, botanist. Doctorat în 1971. Botanist principal la Grădina Botanică de la Universitatea din Cluj (1962-1967). Biolog principal (1974-1984). Preşedinte al Subcomisiei Monumentelor Naturii (filiala din Cluj a Academiei). Membru titular al Academiei Române.

GEORGE LEGMAN

Academician, om de ştiinţă brazilian, născut în lagărul de la Auschwitz dintr-o familie de evrei clujeni.

EUGEN SIMION

Critic literar, editor, eseist, filolog, profesor universitar român, membru al Academiei Române şi preşedinte al acestui for din 1998 până în aprilie 2006. Preşedinte al Consiliului Naţional pentru Certificarea Diplomelor şi Certificatelor Universitare, până în aprilie 2006. Preşedinte al Comisiei Naţionale pentru Certificarea Diplomelor şi Certificatelor Universitare în domeniul Filologie, din aprilie 2006. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe din Moldova.

ALEXANDRU ŞAFRAN

Teolog, literat evreu, român şi elveţian. A fost între anii 1939-1948 Şef-Rabinul Cultului Mozaic din România, senator de drept în Senatul României (1940), iar după 1948 Mare Rabin al evreilor din Geneva. Membru de onoare al Academiei Române. A contribuit la salvarea evreilor din România în anii Holocaustului şi a fost un sprijinitor activ al sionismului. A avut o poziţie independentă şi de respingere a presiunilor de infiltrare comunistă în anii postbelici, fapt pentru care a fost demis şi expatriat. A publicat cărţi în domeniul religiei, filozofiei moralei şi misticii iudaice. Ataşat de limba şi cultura românească, a fost un activ promotor ai dialogului între iudaism şi creştinism. Decedat.

JOSE JERONIMO MOSCARDO DE SOUZA

Ambasador al Braziliei la Bucureşti, la începutul anilor 2000. A contribuit la dezvoltarea relaţiilor economice şi culturale între România şi Brazilia.

OVIDIU TRAIAN LUNGU

Inginer, absolvent al Universităţii Tehnice clujene, un exemplu de voinţă şi un model al reuşitei profesionale.

OCTAVIAN BÂRLEA

Istoric, cercetător şi teolog de reputaţie internaţională. Între anii 1937-1945 a urmat studii de specializare la Roma, obţinând doctoratul în teologie la Ateneul „De Propaganda Fide”, în 1943. A fost preot misionar pentru românii greco-catolici din exil – Germania, Austria, Paris, Statele Unite ale Americii; Vizitator apostolic pentru românii greco-catolici din Europa – din 1985; Rector al Misiunii române unite cu Roma din Germania, cu sediul la München, în perioada 1978-2003. De asemenea, între anii 1957-1960 a fost redactor al secţiei româneşti de la Radio Vatican. A fost fondatorul şi preşedintele „Societăţii Academice Române” la Roma, din 1957.

P.S. FLORENTIN CRIHĂLMEANU

La 9 noiembrie 1996 a fost numit Episcop auxiliar al Eparhiei de Cluj-Gherla, fiind hirotonit Episcop la 6 ianuarie 1997, în Bazilica San Pietro din Roma, de către Papa Ioan Paul al II-lea.

ARHIM. DR. IOAN MARIN MĂLINAŞ

Doctor în teologie, autor al unor studii de teologie şi istorie ecleziastică. Autor al lucrării La umbra Sarmizegetusei romane: Basilica din Densuş .Reflexii istorice şi liturgice inspirate de o carte tipărită la Viena în 1775.

Prof. univ. dr. ELENA POPOVICIU

Profesor universitar doctor docent, specialitatea Matematică. Decedată.

Prof. dr. ing. ANDREI RIPIANU

Profesor doctor docent inginer , membru al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, în Secţia Mecanică tehnică, al Societăţii Internaţionale „Gesellschaft fur Angewandte Mathematik und Mechanik”(1971), al Societăţii „International Biographical Centre Cambridge” (1984).Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca ( 2001). Decedat.

Prof. dr. DUMITRU DUMITRAŞCU.

Profesor doctor docent, medic şi publicist, autor a numeroase monografii, teste şi operaţii medicale. Profesor doctor docent la UMF „Iuliu Haţieganu”. Volume de referinţă: Simbolul malabsorbţiei (1967), Radiologia clinică a intestinului (1978), Litiaza biliară (1989), Patologia digestivă funcţională (1991) ş.a. Membru titular al Academiei de Stiinţe Medicale.

Prof. univ. dr. ing. GHEORGHE LAZEA

Profesor universitar doctor inginer. Decan al Facultăţii de Automatică în perioada 1990-1996. Din 1996 este rector al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

Prof. univ. dr. ing. OCTAVIAN ŞCHIAU

Profesor universitar doctor. Director al Institutului de lingvistică şi istorie literară Cluj (1976 – 1990).

Prof. univ. dr. ing. DUMITRU PROTASE

Profesor universitar doctor. Arheolog. Doctor în istorie (1961). Autor şi coautor a unor lucrări monografice. Editor de inscripţii latine şi de tezaure monetare.

CHRISTIAN W. SCHENK

Poet german de origine română. Autor al unor antologii de poezie românească în Germania.

EMIL SIMON

Compozitor, absolvent al Conservatorului din Paris (1964). Dirijor al Filarmonicii din Cluj-Napoca. A obţinut premiul I la Concursul internaţional de dirijat de la Besançon (Franţa).

VIRGINIA ZEANI ROSSI-LEMENI

Artistă lirică. A interpretat peste 60 de roluri, toate apreciate ca fiind de exceptie: Mimi din Boema, Margareta din Faust, Manon din Manon Lescaut, Desdemona din Othello, Tatiana din Evgheni Oneghin, Floria Tosca din Tosca, Elsa din Lohengrin. Profesoară de canto la Indiana University, din Bloomington, SUA.

1999

IONEL HAIDUC

Academician. Chimist. Decan al Facultăţii de Chimie. Prorector al Universităţii „Babeş-Bolyai” (1978 – 1985) şi rector (1990 – 1993). Membru al Academiei Române din 1990. Ales pe 5 aprilie 2006 în funcţia de preşedinte al Academiei Române. A fost ales şi ca membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

MIRCEA ZACIU

Mircea Zaciu (n. 27 august 1928, Oradea – d. 21 martie 2000, Cluj) a fost un critic și istoric literar român, membru de onoare al Academiei Române. S-a născut într-o familie urbană, de religie unită (greco-catolică).În timpul celui de-al Doilea Război Mondial s-a refugiat împreună cu familia la Arad, unde a urmat cursurile Liceului Moise Nicoară.

A fost licențiat al Facultății de Filologie a Universității „Victor Babeș” din Cluj, pe care a absolvit-o în anul 1952. Profesor universitar, doctor în litere, a fost, în același timp, eseist, diarist, prozator și poet, coordonator al Dicționarului scriitorilor români, alături de Marian Papahagi și Aurel Sasu.

A format la Cluj o școală de critică și istorie literară. Editor coordonator al colecței „Restituiri” a Editurii Dacia din Cluj. A colaborat la diverse reviste din țară: „Tribuna”, „Convorbiri literare”, „Steaua”, „România literară”, „Apostrof, „Vatra” etc. Este autorul unui Jurnal intim în patru volume, care cuprinde și perioada de la sfârșitul anilor optzeci, anii cei mai sumbri ai dictaturii lui Nicolae Ceaușescu. În volumele sale de eseuri critice a abordat mai ales literatura scrisă în Transilvania, s-a ocupat de opera lui Ion Agârbiceanu într-o monografie separată, dar chintesența acestor preocupări se găsește în volumul Ca o imensă scenă, Transilvania.

ION BRAD

Poet, prozator, dramaturg şi traducător. Fost ambasador al României în Grecia, director al Teatrului “Nottara”. A publicat peste 50 de volume.

GHEORGHE PETRESCU

Conferenţiar universitar doctor, preşedintele Ligii Contra Fumatului. Autor al unor volume de memorialistică şi pictor.

JURGEN PAUL POHR

Doctor. Director al Spitalului Clinic de Adulţi. Preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România, filiala Cluj.

ELLINOR HAASE

Cercetător ştiinţific din Danemarca. Specialistă în pedagogie şi educaţie. A contribuit la dezvoltarea legăturilor culturale ale municipiului Cluj-Napoca cu instituţii de prestigiu din Occident.

GHEORGHE HAGI

Fotbalist, cel mai bun marcator din istoria Naţionalei României, cu 35 de goluri înscrise

RADU ANTON MAIER

Pictor şi grafician din Germania, originar din România. A fost distins cu Marele Premiu pentru Pictură al Academiei de Ştiintă, Literatură şi Artă din Oradea şi cu Ordinul „Cavaler al Artelor”, decernat de Academia ASLA, Oradea.

ION MILOS

Poet suedez originar din Banatul Sârbesc. A publicat numeroase traduceri din literatura română în Suedia. Născut în 1930, în Banatul Iugoslav, Ion Miloş a făcut studii superioare la Belgrad şi la Paris (Sorbona), unde a obţinut şi licenţa de doctor în litere. Din 1964 s-a stabilit în Suedia, organizând acolo expoziţii de artă plastică şi carte, turnee ale teatrelor şi formaţiilor de dansuri populare româneşti. Este autor a peste 21 volume de versuri şi 46 de traduceri în şi din limbile română, sârbo-croată, macedoneană, suedeză. A tradus în limba suedeză din Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, George Bacovia, Ana Blandiana, Marin Sorescu, Geo Bogza, Emil Cioran, D.R. Popescu etc. Misionar al culturii române.

P.S. DR. IRINEU BISTRITEANU

Episcop ortodox, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Autor al unor valoroase contribuţii în domeniul telogiei.

KRZYSZTOF PENDERECKI

Compozitor şi dirijor polonez, născut la 23 noiembrie 1933. Unul dintre numele mari ale muzicii contemporane, cunoscut atât în calitate de compozitor, cât şi ca dirijor. A fost influenţat de experienţele lui Anton Webern, John Cage şi Pierre Boulez şi de muzica serială. Printre lucrările sale binecunoscute, cântată cu mare succes şi în România la mijlocul deceniului trecut, se numără „Recviemul polonez” (1980 – 1984, revizuit în 1993).

ION PISO

Tenor şi cadru didactic. Prim-solist şi director al Operei Române din Cluj-Napoca (1990-1992). Cadru didactic la Academia de Muzică Gheorghe Dima.

Prof. univ. dr. REMUS TZINCOCA

Profesor universitar doctor. Dirijor din Canada, director al Fundaţiei George Enescu din Montreal.

Prof. univ. dr. ALEXANDRU JIANU BUTNARIU

Profesor universitar doctor în Medicină, Pediatrie şi Obstretică.

Prof. univ. dr. VASILE FANACHE

Profesor universitar doctor. Profesor la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca. Între 1976 şi 1979, lector de limba şi literatura română la Sorbona. Critic, istoric literar şi traducător. A publicat lucrări de referinţă dedicate lui Mihai Beniuc, George Bacovia, I.L. Caragiale, o monografie a revistei Gând românesc (1973).

Prof. univ. dr. ANDRE HURST

Profesor universitar doctor în istorie, rector al Universităţii din Geneva, Elveţia.

Prof. univ. dr. AUGUSTIN POP

Profesor universitar doctor în agronomie. Autor a peste 200 lucrări ştiinţifice şi autor a două brevete de invenţie. Membru fondator al Societăţii Române de Zootehnie.

Prof. univ. dr. DUMITRU POP

Profesor universitar doctor. Fost decan al Facultăţii de Filologie din Cluj-Napoca. Autor al unor lucrări despre folclorul românesc: Poezii populare din Lăpuş, Folclor din Bihor, Folcloristica Maramureşului, Obiceiuri agrare în tradiţia populară românească. Decedat.

PETRE SBÂRCEA

Dirijor. Prim-dirijor la Opera Română din Cluj (1960 – 1976). Dirijor şi director la Filarmonica din Sibiu (1977 – 1990). Din 1990 prim-dirijor şi director artistic la Opera Română din Cluj-Napoca.

Prof. univ. dr. CONSTANTIN CUBLEŞAN

Profesor universitar doctor. Prozator, critic, istoric literar, poet şi dramaturg. Redactor şi secretar general de redacţie la revista Tribuna(1962-1972). Redactor-şef la Editura Dacia (1980-1988 ). Autor a numeroase volume de istorie şi critică literară. Fost director al Teatrului Naţional “Lucian Blaga”(1980 – 1988).

NICOLAE ROPOTEAN

Ambasadorul României în Coreea de Sud la începutul anilor 2000. A contribuit la dezvoltarea relaţiilor dintre municipiul Cluj-Napoca şi oraşul înfrăţit Suwon.

SVEND SLIPSAGER

Sociolog danez. A contribuit la dezvoltarea relaţiilor cultural-ştiinţifice şi economice a Româneii şi a municipiului Cluj-Napoca cu Danemarca.

GABRIELA SZABO

Sportivă , atletă. A fost medaliată cu aur la Jocurile Olimpice din 2000, proba de 5000 m şi cu bronz şi respectiv argint la proba de 1500 m, de la Jocurile Olimpice din 1996 şi 2000. A fost de asemenea de trei ori campioană mondială.

TOSHIOYOSHIZUMI

Grafician japonez. A făcut o importantă donaţie Muzeului de Artă Cluj.

GHEORGHE ZAMFIR

Muzician, naist virtuoz şi compozitor român, supranumit Regele naiului. Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, se manifestă ca artist şi în domeniul literar şi al artelor plastice, publicând versuri, eseuri, o carte autobiografică. Expune picturi proprii în ţară şi în străinătate. A fost distins cu Medalia Vaticanului, Ordinul Meritul Cultural al Franţei, Titlul de Ofiţer şi Cavaler al Franţei, Belgiei şi Luxemburgului ş.a

SIM JAE-DUCK

Primar al oraşului Suwon, Coreea de Sud. A contribuit la dezvoltarea colaborării economice şi culturale dintre oraşul Suwon şi municipiul Cluj-Napoca.

HEINZ LUDWIG SCHMITZ

Inginer, consilier local Köln. A contribuit la dezvoltarea colaborării economice şi culturale dintre oraşul Köln din Germania şi municipiul Cluj-Napoca.

ALEXANDRU MOHI

Pictor cu studii libere la Baia Mare şi la Academia de Arte Frumoase din Cluj. A debutat în 1928 la Salonul Oficial, Bucureşti. A fost profesor la I.A.P “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. Decedat.

LIVIU PETRESCU

Critic literar. Cadru didactic la Facultatea de Filologie, director al Bibliotecii Române din America, preşedinte al Societăţii culturale “Lucian Blaga”. Volume: Realitate şi romanesc(1969), Dostoievski(1971), Scriitori români şi străini (1973), Romanul condiţiei umane (1978). Decedat.

1998

JOSEPH BLETHON

Medic veterinar. Primarul oraşului Cusset, Franţa. A contribuit la dotarea Muzeului Apei din Cluj-Napoca.

HARRY S. DENT

Om politic şi gânditor american. A fost un apropiat al preşedintelui Richard Nixon. Autor al unor cărţi cu tematică religioasă. Decedat.

VALENTIN GHEORGHIU

Pianist şi compozitor român. A colaborat cu orchestre de prestigiu ca: „Société des Concerts du Conservatoire de Paris”, „Gewandhaus” (Leipzig, Germania), „Staatskapelle” (Dresda) etc. şi cu dirijori de renume mondial ca Antal Dorati, Kurt Masur, Rafael Kubelik, Constantin Silvestri, George Georgescu.

OTTO OERTEL

Medic, Germania

Prof. univ. dr. VASILE G. BARBA

Profesor universitar doctor. Profesor la Universitatea din Freiburg (Germania). A militat pentru recunoşterea etnică a aromânilor, meglenroromânilor şi istroromânilor din ţările balcanice. Director al revistei de studii aromâneşti “Zborlu a nostru”.

Prof. univ. dr. ing. MIHAI DORU ŞTEFĂNESCU

Profesor universitar doctor inginer metalurg. Personalitate ştiinţifică eminentă în domeniul ştiinţei şi ingineriei materialelor pe plan mondial, primul român care a participat şi a coordonat activităţi de cercetare în spaţiul cosmic în cadrul programului “Viaţa şi Ştiinţa microgravităţii” al misiunilor navetei Columbia, lansate în 1996 şi 1997.

GELU FURDUI

Profesor şi folclorist. Jurnalist la Radio Cluj, întemeietorul corului ,,Intermezzo”

MIRON SCOROBETE

Poet, prozator şi publicist. Autor a numeroase volume de versuri, redactor la revista ,,Tribuna” (1957-1969), redactor-şef adjunct la studioul RTV Cluj (din1969), redactor-şef la revista ,,Renaşterea” după 1989. Redactor-şef adjunct la revista ,,Cetatea Culturală” din 1999.

ŞERBAN C. ANDRONESCU

Academician, cercetător, eseist, scriitor, publicist din SUA. Master of Arts, la Brooklin College din New York în 1971. În 1973 susţine cu succes un nou doctorat Ph.D (doctorat de stat) la City University of New York. În anii 1973 şi 1974 ocupă funcţia de Consultant la Research Foundation, City University of New York, apoi, în perioada 1974-1990, pe cea de director şi profesor de cercetare la American Institute for Writing Research, N. Y. (cercetări academice în arte şi literatură, cursuri despre Analogiile Estetice la câteva universităţi americane, publicaţii, simpozioane la Modern Linguage Association of America).

MARIA BOCŞE

Etnolog. Doctor în istoria artei. Specilizare în Italia (1991). Cercetător – etnolog la Institutul de Etnografie şi Folclor al Academiei Române din Cluj-Napoca.Cadru didactic la Academia de Arte Vizuale din Cluj-Napoca.Volume. Ţesături populare din Bihor (1968), Contribuţii la cunoaşterea medicinii populare din bazinul Crişului Negru (1970) ş.a.

Prof. univ. dr. VLADIMIR HANGA

Profesor universitar doctor docent, specializat în Drept roman şi Istoria dreptului românesc, conducător de doctorat pentru cele două specializări. Între 1968-1973 a fost Decan al Facultăţii de drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, mai apoi între 1973 şi 1976 a fost Prorector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. Între anii 1977-1984 a fost reprezentatul României în Comisia pentru Drepturile omului a ONU, iar 1984-1989 a îndeplinit funcţia de arbitru la Curtea de arbitraj permanent de la Haga.Laureat al Premiului „Simion Bărnuţiu” al Academiei Române în 1981. Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara şi Doctor Honoris Causa al Universităţii Aurel Vlaicu din Arad.

Prof. univ. TUDOR DRĂGANU

Profesor universitar, profesor de drept constituţional la Facultatea de Drept din Cluj, membru de onoare al Academiei Române. A mai predat la Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti; la Universitatea „Vasile Goldiş” din Arad; la Facultatea de Drept din Târgu Mureş şi cea Facultatea Ecologică din Iaşi. Un timp, în calitate de profesor asociat, a ţinut cursuri şi seminarii la Universitatea „Pantheon Sorbonne” din Paris. Laureat al Premiului “Simion Bărnuţiu” al Academiei Române. Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Sibiu, Oradea şi Timişoara. Distins cu “Premiul de Excelenţă” şi cu “Medalia de merit” în 1997 de către Uniunea Juriştilor din România.

Prof. univ. dr. GHEORGHE PAVELESCU

Profesor universitar doctor în Litere. S-a numărat printre cei mai mari cercetători ai culturii populare româneşti. De-a lungul vieţii a publicat peste 200 de studii despre arta tradiţională, folclor, magie populară, etnomedicină. A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Cluj-Napoca şi Sibiu. Decedat.

MATTHIEU ROYET

Delegat al Alianţei Franceze. Avocat. Originar din Lyon, a deţinut funcţii în Europa de Est, fiind o perioadă secretarul general al Centrului Cultural Francez din Sankt-Petersburg şi Moscova.

NICOLAE SABĂU

Artist. Cântăreţ de muzică populară.A popularizat în ţară şi străinătate folclorul din Maramureş.

LAURS SOMMERS

Cercetător în domeniul agriculturii, director al LVK Hobro din Danemarca.

NEGOIŢĂ IRIMIE

Poet şi publicist. Din 1957, redactor la revista Tribuna. A debutat cu poezii în Almanahul Literar (1953). A publicat articole şi micromonografii pe teme de artă plastică. Decedat

ION DUMITRIU- SNAGOV

Istoric. Comandor al ordinului Sfântul Grigore cel Mare. Bursier al Universităţii Pontificale Gregoriană din Roma, a obţinut titlul de doctor in istorie cu lucrarea Le Saint-Siege et la Roumanie moderne 1850-1866. Important cercetător al relaţiilor României cu Vaticanul. Decedat

LORDUL YEHUDI MENUHIN

Celebru violonist şi dirijor american, descendent al unei familii de evrei emigraţi din Rusia. A dobândit ulterior şi cetăţenie elveţiană (1970) şi britanică (1985), fiind înnobilat în Marea Britanie cu titlul de Lord Menuhin de Stoke d’Abernon. Sir Yehudi Menuhin a avut una din cele mai lungi şi prestigioase cariere muzicale ale secolului al XX-lea. A fost elev al lui George Enescu. Un prieten al culturii româneşti. Decedat

NICU GHERGULESCU

Medic. Carieră didactică la UMF Cluj-Napoca, Clinica de ortopedie. Doctorat în medicină, ortopedie şi traumatologie (1972). Şeful Clinicii de ortopedie şi traumatologie al UMF ,,Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Membru şi bursier al Clubului Humboldt. Decedat.

1997

CAMIL MUREŞANU

Academician. Doctor în istorie. Director al Centrului de Studii Europene (1993). Director al Institutului de Istorie din Cluj-Napoca (1995). Membru al Academiei Române. Autor al unor studii istorice de referinţă: Iancu de Hunedoara (1968,1976), Imperiul Britanic (1967), Revoluţia burgheză din Anglia (1964) ş.a.

HORAŢIU CIORTIN

Medic. A participat la mişcările anticomuniste studenţeşti din 1946 de la Cluj. Fost deţinut politic. Preşedinte al AFDPR Satu-Mare.

ANA POP-CORONDAN

Interpretă de muzică populară. Angajată la Teatrul „Constantin Tănase” Bucureşti şi la Orchestra de muzică populară a Filarmonicii de Stat din Cluj-Napoca (din 1963). Decedată.

PAUL EUGEN

Sculptor. Specializare la Academia de Artă din Perugia, Italia. Din 1967, a expus la Saloanele anuale din Cluj-Napoca şi la alte expoziţii de gen din ţară. Premiul juriului la Bienala de la Budapesta (1994). Preşedinte al filialei clujene a UAP (1990-1994). Autorul monumentului “Mişcarea Memorandistă” (1994). Decedat.

JEAN GUILLOT

Cadru didactic la Instítutul Naţíonal de Ştíínţe Aplícate din Toulouse, Franţa. Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

MIRCEA VALER PUŞCĂ

Inginer şi om politic clujean. Dizident anticomunist. -Dr. ing. cercetator stiintific gradul I si Director stiintific al Institutului de cercetare „S.C. Software ITC Cluj S.A.”;
-Membru al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania;
-Director, Directia Regionala de metrologie legala Cluj-Napoca     -1983-1996 – cadru didactic asociat, ( titularul cursurilor „Limbaje de programare in timp real”, „Microprocesoare”,
„Analiza si sinteza sistemelor logice”, „Analiza si sinteza dispozitivelor numerice”) al Institutului Politehnic Cluj-Napoca,
Facultatea de Automatizari si Calculatoare;
-01.02.1997-13.01.1999 – secretar de stat la Ministerul Cercetarii si Tehnologie;
-13.01.1999-05.01.2001 – vicepresedinte al Agentiei Nationale pentru Stiinta, Tehnologie si Inovare;
-06.06.2004-28.11.2004 – consilier judetean in Consiliul Judetean Cluj si membru al Autoritatii Teritoriale pentru Ordine Publica a judetului Cluj;
-28.11.2004-12.12.2008 – Deputat de Cluj in Camera Deputatilor;
– din 01.05.2013 Director, Directia Regionala de Metrologie Legala Cluj-Napoca;     -1997-2000 Coordonatorul National NATO pe probleme de stiinta;     -1999-2000 – Membru al Grupului Ministrilor Cercetarii pentru problemele Programului Cadru 5 al stiintei si tehnologiei in Uniunea Europeana;     -1997-2000 – Membru Grupul Inaltilor Reprezentanti EUREKA;     -Decorat cu Ordinul national „Steaua Romaniei” gradul de Ofiter, cu motivatia: „pentru meritele exceptionale in dezvoltarea cercetarii si in progresul stiintei si tehnologiei”, (Decretul nr.556 din 01.12.2000).

MIHAI LEU

Boxer şi pilot de curse. Campion al României la box în anii 1983, 1984, 1985, 1986. Campion mondial la box în 1997. Titlul Intercontinental al Germaniei (în 1993). La profesionişti a boxat în 28 de meciuri şi a câştigat 28.

MARIA MARCU

Interpretă de muzică populară. Solistă a Orchestrei de muzică populară Transilvania din Cluj-Napoca.

PETRE BUCŞA

Poet şi prozator. Director al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca în perioada 1972 – 1979. Decedat

MARIUS CUTEANU

Profesor şi dirijor. Marius Cuteanu s-a format ca muzician la Academia de Muzică şi Artă Dramatică din Cluj sub îndrumarea unor remarcabili profesori, în frunte cu renumitul compozitor şi pedagog Augustin Bena. Profesor de muzică la Şcoala Pedagogică din Cluj, pedagog în cadrul Institutului de Muzică din Cluj. A dirijat corurile Iacob Mureşianu, Napoca, Augustin Bena, Armonia.

Prof. univ. dr. GHEORGHE SILVIU TELEA

Profesor universitar doctor din Sibiu. A efectuat peste 20.000 de intervenţii chirurgicale. Autor a peste 30 de articole de specialitate publicate în ţară şi în străinătate. Membru de onoare al Societăţii Medicale de Entrologie Bordeaux. Participant la mişcarea studenţească anticomunistă de la Cluj în 1946.

IOSIF CONSTANTIN DRĂGAN

Istoric. Om de afaceri român, stabilit de decenii în Italia. A scris mai multe cărţi, în general cu tematică istorică. A scos buletinul Noii Tracii. În anul 2005 a fost pe locul doi în topul celor mai bogaţi români. Fondator al concernului Butan Gas şi al publicaţiei Naţiunea. A publicat şi volume în domeniul cercetărilor de marketing şi anume: The World Mission of the International Marketing Federation (1985), Geoclimate and History (1987-1989), Bazele Cognitive ale Cercetărilor de Marketing (1995) – în colaborare cu prof. M.C. Demetrescu. Decedat

Prof. univ. dr. IOAN BOBEŞ

Profesor universitar. Doctor în agronomie şi docent în ştiinţe (în 1972). Profesor universitar la Institutul de Agronomie Cluj-Napoca. Autor de cărţi în domeniul protecţiei plantelor. Premiul Academiei Române pentru lucrarea Atlas de Fitopatologie (1983).

Prof. univ. dr. ing. HORIA COLAN

Profesor universitar doctor inginer. Rector al Institutului Politehnic din Cluj-Napoca (1990 – 1992). membru al Academiei Române din 1991.

VASILE REBREANU

Prozator, dramaturg şi publicist. Din 1969 a fost director la Studioul de radio din Cluj. Mulţi ani redactor la revista Tribuna. Vasile Rebreanu a debutat în 1956 în Tânărul scriitor. Redactor-şef la editura Dacia (1985-1990). Decedat.

Prof. univ. dr. FRANCISC ŢĂRANU

Profesor universitar doctor. Decedat

1996

RADU AFTENIE

Artist plastic. Autorul monumentului ,,Glorie Ostaşului Român” din Cluj-Napoca (1996), al monumentului dedicat „Eroilor Neamului” din Săveni şi al statuii ,,Gheorghe Lazăr” din Sibiu

NORBERT BURGER

Primar al oraşului Köln între 1980 şi 1999. Din anul 2000 a fost membru al Parlamentului din Westfalia de Nord.

HANS JOACHIM GROVE ŞI MARIA RODICA-GROVE

Filantropi germani, cu o activitate umanitară în Cluj-Napoca. Deţin o galerie de artă ce expune constant pictori români.Filantropi germani, cu o activitate umanitară în Cluj-Napoca. Deţin o galerie de artă ce expune constant pictori români.

BARTOLOMEU ANANIA

Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, C rişanei şi Maramureşului. Mai este cunoscut ca reputat prozator, poet şi dramaturg al literaturii româneşti contemporane. Doctor Honoris Causa al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (2001), Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca (2001). Fost deţinut politic, conducător al mişcării anticomuniste a studenţilor clujeni din 1946.

ALFRED H. MOSES

Ambasadorul SUA în România în perioada 1994-1997. A fost consilier al preşedintelui Jimmy Carter şi emisar special în Cipru în perioada 1999-2001.

ŞTEFAN POPA POPA’S

Caricaturist. A absolvit Politehnica din Timişoara şi Academia de Arte Vizuale din Poitiers, Franţa. La Festivalul Internaţional de Caricatură de la Saint- Estève (Franţa) a stabilit recordul mondial de rezistenţă (1.527 de portrete color în zece zile şi zece nopţi). În 1995 îşi doboară propriul record şi realizează 2.772 de caricaturi color în zece zile şi zece nopţi. Peste 200 de şefi de state şi guverne au portrete semnate Popa’s. În prezent este cetăţean de onoare în 26 de oraşe din ţară, unde a obţinut 100 de premii. Pe plan internaţional a fost medaliat de 58 de ori. Este membru al Fundaţiei pentru Ştiinţă şi Arte a Academiei Citta din Roma şi membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici (UNESCO).Premii obţinute: Premiul Academiei de Arte Frumoase de la Moscova (1983), La Rochelle (Franţa 1984), La Marianne şi Saint-Estève (Franţa 1990).

IOAN BOCŞA

Solist de muzică populară ardelenească . Profesor universitar doctor, cadru didactic la Conservatorul Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.Autor al unor cercetări folclorice

NICOLA DEBELIĆ

Diplomat. Dirijor. Ambasadorul Croaţiei la Bucureşti. Doctor Honosris Causa al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

SABIN MARIUS PECULEA

Profesor universitar doctor inginer. Membru al Academiei Române (1993), iar în anii 1994-1999 secretar general al acesteia. Din anul 1997 devine membru fondator al Academiei de Şiinte Tehnice din România, iar din 1996 membru al Academia Scientarum et Artium Europaea, Salzburg. Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (1995), Universităţii Tehnice de Constructii, Bucureşti (1996), Universităţii din Craiova (1996).

DUMITRU OCTAVIAN SOPON

Interpret de muzică populară . Solist vocal profesionist la Filarmonica de Stat Crişana din Oradea şi la Filarmonica de Stat din Cluj-Napoca. Numeroase înregistrări radio la Bucureşti şi Cluj-Napoca. Protagonist al unor emisiuni TV la studiouri din Bucureşti şi Cluj-Napoca . Discuri: 4 single-uri şi 2 LP-uri. Decedat

EFIM TARLAPAN

Poet, prozator, epigramist, publicist originar din Republica Moldova. Absolvent al Facultăţii de Filologie(secţia Ziaristică),Chişinău. Volume publicate: Scuzaţi pentru deranj (1974), Zâmbete cu supliment(1987), Atlas comic(1990), Toporul taie închinându-se…(2000), Îngerii din cerul gurii (2003), Scrieri de satiră şi umor (satire, epigrame, poezii, aforisme, 2003).

GHEORGHE TURDA

Artist. Interpret de muzică populară. Director al Centrului Cultural Naţional din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA).General de brigadă în rezervă

ALEXANDRU CLENCIU

Caricaturist şi epigramist. Decedat

DINU ADAMEŞTEANU

Istoric şi arheolog italian de origine română, de notorietate internaţională. Profesor la Universitatea din Lecce (Italia) şi director al Şcolii de specializare în Arheologie Clasică şi Medievală la aceaşi universitate. Decedat.

BERNARD BOYER

Ambasador al Republicii Franceze la Bucureşti între anii 1993 – 1997. Ordinul naţional „Steaua României” în grad de Ofiţer, pentru contribuţia adusă la promovarea relaţiilor tradiţionale de colaborare, pe multiple planuri, dintre România şi Republica Franceză.

1995

EMIL GHERMAN

Tenor. Absolvent al Conservatorului „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (1970). Premiul I la Festivalul Madame Butterfly la Tokio şi Sofia. Premiul I la Viena (1972). Angajat permanent al Operelor din Viena, Bonn şi Berlin.

GEORGE GUŢIU

Arhiepiscop Greco-Catolic al Eparhiei de Cluj-Gherla. Absolvent al Academiei de Teologie Română Unită ,,Sfânta Treime” din Blaj. Arestat şi închis (1951-1964). În 1990, Papa Ioan Paul al II-lea îl numeşte episcop titular al Eparhiei de Cluj-Gherla.

OLIVER LUSTIG

Scriitor. Autorul unui număr mare de cărţi despre cel de-al doilea război mondial. În anul 1965 a obţinut titlul ştiinţific de doctor în istoria doctrinelor economice. A publicat o serie de cărţi, dintre care unele pe tema Holocaustului. A fost înaintat la gradul de general-maior în retragere în 2004. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler (2007).

FLORIN PIERSIC

Actor. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (IATC). Are o bogată activitate teatrală la Teatrul Naţional din Bucureşti. A jucat în peste 55 de filme şi în numeroase piese de teatru.

GEORGE EMIL PALADE

Medic şi om de ştiinţă american de origine română, specialist în domeniul biologiei celulare, Laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină în anul1974. De asemenea, Dr. George E.Palade a fost premiat în 1986, în Statele Unite, cu National Medal of Science pentru: „descoperiri fundamentale (‘pioneering’) a unei serii esenţiale de structuri supercomplexe, cu înaltă organizare, prezente în toate celulele vii”. Decedat

BAZIL GRUIA

Poet şi jurist. Debut literar în revista Liceului din Aiud, debut editorial cu volumul În ţara toamnei (2007). A publicat volume documentare dedicate lui Lucian Blaga. Decedat

SERGIU DUCA

Profesor universitar doctor. Preşedinte al Societăţii Române de chirurgie hepato-bilio-pancreatică (1993). Membru al Academiei de Medicină din New Jersey, SUA. Întemeietorul laparoscopiei-diagnostice şi terapeutice din România. Decedat

1994

MIRCEA LUCA

Fotbalist şi medic român, remarcat pentru activitatea sa la echipa U Cluj. A fost cel mai longeviv jucător al echipei U Cluj, fiind un jucator de bază al echipei în anii ce au urmat celui de-al doilea război mondial. A fost şi un renumit medic orelist.

DUMITRU FĂRCAŞ

Artist Solist instrumentist la taragot şi oboi. Din 1962 până în 1967 urmează cursurileAcademiei de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A primit titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului Phenian,Coreea de Nord. Este preşedinte de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor. A fost decorat cu Crucea Serviciului Credincios, clasa a III-a, în anul 2004 şi cu Ordinul Meritul Cultural în grad de mare ofiţer în anul 2005. În 2008, Dumitru Fărcaş a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

PANETH FARCAŞ

Antrenor şi sportiv. A cucerit, de-a lungul carierei sale, peste 50 de medalii de aur la diverse competiţii de tenis de masă, atât ca jucător, cât şi ca antrenor. În 1936, la campionatul mondial, a cucerit medalia de argint. În timpul celui de-al doilea război mondial, Paneth Farkas a fost deportat la Auschwitz, de unde a evadat de mai multe ori. În 1993, Federaţia Internaţională de Tenis de Masă i-a acordat cea mai înaltă distincţie a acestui sport, ITTF Merit Award.

SILVIA GHELAN

Actriţă la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. Absolventă a Conservatorului de Muzică şi Dramă din Cluj. Roluri memorabile în piese de Lope de Vega, Euripide, A. Camus, Bertold Brecht. A jucat şi într-o serie de filme, printre care Întunericul alb, Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu ş.a.

IOAN HOLLENDER

Muzician, directorul Operei din Viena din 1991, cunoscut drept unul dintre cei mai mari promotori de cultură din lume.A ţinut cursuri la Catedra de Teatru, Film şi Mass Media a Universităţii din Viena. A iniţiat spectacole cu opere moderne semnate de Herbert Wernicke, Goetz Friedrich, Hans Neuenfels, Willy Decker, şi David Pountney. A fost ales Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti, al Universităţii de Vest din Timişoara, al Academiei de Muzică din Sofia, al Academiei de Muzică „Gheorge Dima” din Cluj-Napoca. A fost recompensat cu Ordinul de Aur al Republicii Austria.

ION IRIMESCU

Sculptor. Profesor la Academia de Belle Arte din Iaşi, mai târziu la Cluj (1950), iar din 1966 funcţionează ca profesor de sculptură la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti. În 1956 participă la Bienala din Veneţia, iar în 1961 expune la Expoziţia de sculptură contemporană, organizată la Muzeul Rodin din Paris. Expune, de asemenea, la Berna, Helsinki, Budapesta, Dresda, Moscova, Varşovia, Praga, Paris, Stockholm, Londra, Roma, Berlin, Bonn, Istanbul, Ankara, Tel Aviv, Damasc, Cairo, Alexandria. Este ales în 1978 preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România, unde activează până în 1989. Distincţii: Maestru emerit al artei (1954), Premiul de Stat clasa I (1955), Artist al poporului (1964), preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici (1978-1990), membru de onoare al Academiei Române (1992), Ordinul Steaua României în grad de Mare Ofiţer (2001), Premiul pentru Excelenţă în Cultura Română (2001). Decedat.

TUDOR JARDA

Muzician. S-a afirmat în domeniul creaţiei muzicale, printr-o serie de lucrări din genuri diferite, de la lieduri la creaţii de operă. Profesor de armonie la Academia de Muzica „Gh. Dima” din Cluj-Napoca (1948-1984), secretar al Filialei clujene a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1954-1957), artist emerit. Premii şi distinctii: Ordinul Naţional pentru Merit în Grad de Cavaler (2002), Doctor Honoris Causa al Facultăţii de Muzică a Universităţii Oradea, Membru de Onoare al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca.

EUGENIA MOLDOVEANU

Artist liric. Angajată la Opera Naţională din Bucureşti. În anul 1970 câştigă premiul I la Concursurile Internaţionale „G. Enescu” din Bucureşti şi Toulouse. În anul 1973 obţine marele premiu la concursul Madame Butterfly din Tokyo. Printre scenele pe care a cântat se numără Metropolitan Opera din New York, Scala din Milano, Opera din Hamburg, Covent Garden din Londra, Opera de Stat din Viena; alături de artişti precum Placido Domingo, Jose Carreras ş.a. A predat canto la Universitatea naţională de muzică din Bucureşti. A fost secretar de stat la Ministerul Culturii (1968-1990), director general al Operei Române (1993-1995).

MARIANA NICOLESCO

Soprană. A cântat pe renumite scene ale lumii, începând cu Teatrul Scala din Milano, unde a debutat în premiera mondială a operei La Vera Storia de Luciano Beri. Ulterior va apărea în numeroase noi puneri în scenă, recitaluri şi concerte, atât la Milano cât şi la Viena, Paris, Barcelona, Dresda, Tokyo, la Festivalul de la Salzburg şi la Rossini Opera Festival de la Pesaro. Membră de onoare a Academiei Române.

DAVID OHANESIAN

Bariton român. Alături de Octav Enigărescu şi Nicolae Herlea, a făcut parte din triada de aur a celor mai mari baritoni ai României. În decursul carierei sale artistice a jucat în peste 2.000 de spectacole de operă, interpretând peste 40 de roluri şi primind numeroase premii şi distincţii. A cântat pe marile scene ale lumii, alături de alţi mari interpreţi. A rămas memorabilă interpretarea sa în rolul Oedip, din opera cu acelaşi nume de George Enescu, care i-a adus renumele de ,,cel mai apreciat Oedip al secolului al XX-lea”.

DEMETRIUS POP

Muzician, flautist de renume internaţional, profesor, dirijor, stabilit in Germania.

SAVA NEGREAN BRUDAŞCU

Interpretă de muzică populară ardelenească. În repertoriu are în special piese din zona Sălajului, fiind născută în satul Bucium. În martie 1973 a cucerit trofeul Floarea din grădină. Din anul 1970 a participat la numeroase concursuri, festivaluri naţionale şi internaţionale de folclor. Înregistrează zeci de cântece populare la radio şi TV, la Casa de discuri Electrecord. Din 1991 lucrează la studioul de radioteleviziune Cluj (emisiuni de etnografie şi folclor).
A fost deosebit de apreciată şi pentru cântecele încărcate de patriotism Doamne ocroteşte-i pe români, Noi suntem români etc.

CORNEL TIBERIU OPRIŞ

Profesor universitar doctor. Întemeietorul chirurgiei maxilo-faciale la Cluj. S-a specializat la Viena şi Berlin ca bursier Humboldt. Lucrarea Tehnica capului izolat, cu menţinerea intactă a măduvei spinării este o contribuţie ştiinţifică de răsunet mondial. Decedat.

MARIN CONSTANTIN

Muzician, compozitor şi dirijor de ansamblu coral, fondator şi director pe viaţă al Corului de cameră Madrigal. Este un specialist renumit în muzica renascentistă, cântul gregorian şi baroc, precum şi muzica tradiţională românească. Activitatea sa a fost apreciată entuziast de critici muzicali din întreaga lume, fiind distins cu numeroase premii şi distincţii interne şi internaţionale.

CRIŞAN MIRCIOIU

Profesor universitar doctor docent în Medicină. S-a născut la 20 iulie 1913 în oraşul Câmpina. Absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Cluj (1936). În 1970 devine profesor, iar între 1873-1978 şef de catedră şi şef al Clinicii Chirurgie I. Membru al Uniunii Medicale Balcanice, al Societăţii Internaţionale de Chirurgie, membru emerit al Academiei de Ştiinţe Medicale. Dupa pensionare, implicarea profesorului Mircioiu în viaţa cultural-ştiinţifică a Clujului devine si mai intensă. În 1991, se înscrie printre membrii fondatori ai Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti, dar contribuie şi la înfiinţarea Societăţii ASTRA, a Societăţii Vatra Românească, activează în Societatea Cultural Patriotică Avram Iancu. A fost rectorul Universităţii Populare din Cluj-Napoca din 1976. Decedat.

NINUCA POP

Profesor universitar doctor. Cadru didactic la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Preşedinta fundaţiei muzicale Sigismund Toduţă. Este coordonatoarea unui admirabil volum de documente şi mărturii privind viaţa compozitorului Sigismund Toduţă.

VLAICU ROMAN

Profesor universitar doctor docent. Profesor de medicină internă şi cardiologie la Clinica Medicală I(1973). A publicat valoroase lucrări de medicină. Membru al Academiei de Ştiinţe medicale( 1990), Membru al Societăţii Internaţionale de Medicină Internă, al Societăţii Europene de Cardiologie etc. Premiul Victor Babeş al Academiei Române. Decorat cu Ordinul naţional Steaua României în grad de Comandor.

ANGHEL RUGINĂ

Economist american de origine română, absolvent al Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale din Bucureşti. A predat cursuri de economie politică şi finanţe la Universitatea din Portland, Oregon, până în 1952, an în care a fost primit membru al American Economic Association. În anul 1953 a studiat la Biblioteca Congresului American, graţie unei burse, şi la instituţiile financiare federale din Washington, cât şi la FMI. În anul 1954 a predat cursuri la Niagara University din statul New York. În anul 1958, devine profesor la Catedra de Economie şi Finanţe de la Northeastern University din Boston, unde a rămas până în anul 1986. A îndeplinit, între anii 1965-1970, funcţia de preşedinte al Comisiei de Experţi Economici de pe lângă guvernul din statul Massachusetts. A publicat peste 50 de lucrări care abordează problemele din economia mondială, impunându-se ca o mare autoritate în domeniu, fiind ales preşedinte al „International Society for Intercomunication of New Ideas” (ISINI). Doctor honoris causa al Academiei de Studii Economice din Bucureşti,
Universităţii din Bucureşti, Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, Universităţii „Ovidius” din Constanţa, Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, Universităţii de Vest din Timişoara, Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. În anul 1990, a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Decedat.

DOREL VIŞAN

Actor, director de teatru şi poet. A interpretat peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variatã gamã, de la Moliėre la Shakespeare, de la Marivaux la Buchner, iar în film a avut peste 50 de roluri în producţii româneşti şi internaţionale. Este unul din cei mai importanţi actori de film din România şi unul din puţinii care au ajuns la o solidă reputaţie europeană. A primit numeroase distincţii şi premii: Premiul pentru interpretare masculină pentru rolul din Senatorul melcilor la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier, Franţa (1995), Milleniu – Hall of Fame – „Honoring prominent citizens of the Twentieth Century” (1998), Premiul de Excelenţă la TIFF pentru activitatea sa neîntreruptă în slujba artei (2003).

CONSTANTIN RUSNAC

Compozitor. Secretar general al Comisiei Naţionale pentru UNESCO în Republica Moldova. Reprezentant notoriu al culturii din Republica Moldova. A scris „Imnul jocurilor delfice”, cântat în limbile română, engleză şi rusă cu corul mixt şi orchestra simfonică. Viceministru al Culturii şi fost rector al Conservatorului din Republica Moldova.

ERICH BERGER

Muzicolog şi dirijor. Absolvent al Conservatorului Gheorghe Dima din Cluj-Napoca (1955). Discipol al dirijorului Antonin Ciolan. Între 1966 şi 1972, dirijor al Filarmonicii clujene (după zece ani de detenţie politică). Stabilit în Germania din 1972. Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică Gheorghe Dima. Decedat

ŞTEFAN RUHA

Violonist român, dirijor şi profesor universitar. Absolvent al Conservatorului Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. A primit distincţia de Artist emerit (1964). Laureat al primului Festival Internaţional George Enescu (Bucureşti, 1958). Premiul Ceaikovski (Moscova) şi premiul Jacques Thibaud (Paris). Decedat

LIVIU COMES

Compozitor, muzicolog şi profesor universitar. A studiat la Conservatorul municipal din Târgu Mureş (1937), apoi la Conservatorul din Cluj. Între 1937 şi 1943 a studiat medicina la Universitatea din Cluj. A predat la Conservatorul din Cluj şi a fost prorector al acestuia (din 1963) şi rector (1965-1970).Din 1970 a fost profesor de contrapunct şi fugă la Conservatorul din Bucureşti, unde a fost şi prorector între 1971 şi 1981. Din 1979 până în 1981 a fost şef de catedră. Între 1977 şi 1990 a fost secretar la secţia de creaţie didactică şi pentru copii la Uniunea Compozitorilor din România. Premiul Academiei Române (1974), Premiul Uniunii Compozitorilor (1972, 1976, 1981, 1985, 1987, 1991, 1998)

VIOREL GLIGORE

Profesor universitar doctor docent. Absolvent al Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca. Asistentul profesorului Iuliu Haţieganu. Bursier Humboldt. Şef de catedră . Premiul naţional ,,Prof. Dr. Nicolae Paulescu” al Academiei de Ştiinţe Medicale. Tratate de medicină internă, ca autor sau coautor, lucrări ştiinţifice, multe publicate în străinătate. Membru emerit al Academiei de Ştiinţe Medicale din România. Decedat

ANTON RONAI

Dirijor. Absolvent al Conservatorului din Cluj (1926). Dirijor la Opera Română (1924-1948), dirijor (1948-1970) şi director al Operei Maghiare din Cluj. Profesor la conservator între 1940-1973. Artist emerit (1953). Decedat

ŞTEFAN KOVACS

Antrenor de fotbal. La începutul anilor 1960 a antrenat echipa U Cluj. În anii 1967-1971 a fost antrenorul echipei Steaua Bucureşti şi a avut un succes excepţional. A fost antrenor la Ajax Amsterdam unde a continuat stilul de „fotbal total” introdus de predecesorul său. A cucerit două cupe europene cu echipa Ajax, în1972 şi 1973. În 1973, a preluat conducerea selecţionatei franceze de fotbal. A fondat centrul de fotbal de la Clairefontaine. Decedat.

IOAN R. BACIU

Profesor universitar doctor. Preşedintele filialei Cluj a Academiei de Ştiinţe Medicale. Rector al IMF Cluj în perioada 1976 – 1984. Profesor de fiziologie şi director al Centrului de Cercetări Fiziologice al Facultăţii de Medicină al Universităţii din Oradea. Premiul Victor Babeş al Academiei Române. Medalia de Aur- Pavia (1968). Doctor Honoris Causa al UMF Târgu-Mureş, UMF ,,Gr. T. Popa” din Iaşi. Decedat.

ROMEO GHIRCOIAŞU

Muzicolog, profesor. Absolvent al Conservatorului din Cluj. Doctor în drept, Cluj (1948). Cercetător ştiinţific la Institutul de Istoria artei al Academiei Române, filiala Cluj (1956-1959). Din 1969 profesor la Catedra de Istoria muzicii la Conservatorul din Cluj. Premiul ,,Ciprian Porumbescu” al Academiei Române. Decedat.

POP LIANA RODICA

Nascuta in anul 1931, la  Cluj. Fost rector al Academiei de Muzica ”Gheorghe Dima”, doctor in muzicologie

1993

PETRU GODIAC

Fotbalist şi medic român, remarcat pentru activitatea sa la echipa U Cluj. A fost cel mai longeviv jucător al echipei U Cluj, fiind un jucator de bază al echipei în anii ce au urmat celui de-al doilea război mondial. A fost şi un renumit medic orelist.Fotbalist şi medic român, remarcat pentru activitatea sa la echipa U Cluj. A fost cel mai longeviv jucător al echipei U Cluj, fiind un jucator de bază al echipei în anii ce au urmat celui de-al doilea război mondial. A fost şi un renumit medic orelist.

TEODOR BREHARU

Veteran de război, decorat în martie 1943 cu Ordinul Mihai Viteazul. A participat la Campania din Est. Prizonier în 1943, se înscrie în Divizia Tudor Vladimirescu, cu care participă la luptele pentru eliberarea Ardealului de Nord, a Ungariei şi Cehoslovaciei. Decedat.

EUGEN A.STOICA

Colonel, veteran de război. A participat la eliberarea Clujului şi împrejurimilor sale. Rănit grav în luptele din zona Tokay-Vencsello. Invalid de război gradul II. Decorat cu Ordinul Coroana României (1943) şi Medalia Victoriei (1945).

ILIE ILASCU

Deţinut şi om politic. Deputat în Parlamentul Republicii Moldova în două Legislaturi (1994-1998) şi (1998-2000). Este membru al Partidului România Mare şi senator în Parlamentul României (2000-2004) şi (2004-2008). În perioada 2001-2008 a fost membru titular al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din partea delegaţiei României. Este unul din fondatorii Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia (1988-1992). Preşedinte al Frontului Popular din Moldova – Filiala Tiraspol (1989-1992). Participant la luptele armate de la Nistru (1992) în conflictul pentru Independenţa Moldovei, în calitate de comandant al unor trupe militare cu destinaţie specială ale Ministerului Securităţii Naţionale din Republica Moldova. Fost deţinut politic al regimului de la Tiraspol (1992-2001), condamnat la moarte (1993).

ANDREI IVANTOC

Deţinut politic. În perioada 1990-1992 s-a aflat printre membrii rezistenţei româneşti a organizaţiei din Tiraspol a Frontului Popular din Moldova condus de Ilie Ilaşcu şi care se opuneau separării Transnistriei de Moldova. A fost acuzat ca făcând parte din aşa-numitul grup ,,Ilaşcu”, fiind condamnat la moarte în 1993 şi eliberat după 15 ani de închisoare. În 2007, preşedintele României, Traian Băsescu, l-a decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

ALEXANDRU LESCO

Deţinut politic. Politician român-moldovean, luptător pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul conflictului transnistrean. A fost arestat în Tiraspol în 1992, alături de alţi membri ai aşa-numitului grup ,,Ilaşcu” de forţele separatiste transnistrene şi condamnat la 12 ani de închisoare. A fost eliberat după ispăşirea condamnării, în 2004. În 2007, preşedintele României, Traian Băsescu, l-a decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

TUDOR PETROV POPA

Deţinut politic. Politician român-moldovean, luptător pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul conflictului transnistrean. Unul din cei mai activi şi duri luptători ai Grupului „Ilaşcu”. A fost arestat la Tiraspol în iunie 1992 de forţele separatiste transnistrene cu ajutorul serviciilor secrete ruse. În 2007, preşedintele României, Traian Băsescu, l-a decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

RAOUL ŞORBAN

Critic de artă, pictor, scriitor, eseist, academician şi memorialist român. În 1944, în timpul celui de-al doilea război mondial a făcut acte de înalt eroism şi umanitate salvând vieţile a mii de evrei, cu riscul periclitării personale, a familiei şi a avutului. A primit titlul şi medalia de Drept între Popoare acordată de Statul Israel. A avut o strălucită carieră universitară la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică din Cluj, Institutul de Arte Cluj, la Universitatea din Bucureşti şi la Institutul Nicolae Grigorescu. Decedat.

LYA HUBIC

Solistă a Operei Române din Cluj. Considerată şi una dintre cele mai de seamă cântăreţe pe care a avut-o Ardealul. Timp de 35 de ani, a fost prim-solistă a Operei clujene. I-a încântat pe iubitorii artei în mii de reprezentaţii, interpretând peste treizeci dintre rolurile reper ale repertoriului universal şi românesc, de la cele din „Traviata” de Giuseppe Verdi şi „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, la cele din „Lakme” de Leo Delibes şi „Bărbierul din Sevilla” de Rossini, până la cele de mare succes din „Mireasa vânduta” de Smetana şi „Ana Lugojana”. Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (2001). Decedata.

LUCIA STĂNESCU

Artist liric. Studii muzicale la Conservatorul din Bucureşti (1949) şi Cluj (1951). Solistă a Operei Române din Cluj (1949-1970). Profesoară de canto la Conservatorul Gheorghe Dima (1957-1968) şi directoare a Operei Române din Cluj (1970-1977). După 1981, profesoară de canto la Florenţa şi Livorno.

LUDOVIC ENEA TODEA

Veteran de război. Colonel în rezervă. Erou al celui de-al II-lea Razboi Mondial. Plutonul fix pe care l-a comandat a luptat eroic în celebra bătălie de la Poşaga, din septembrie 1944, oprind înaintarea armatei ungare spre Câmpeni, inima Ţării Moţilor. Învăţător emerit, decorat cu ordine şi medalii ale Statului Român, printre care Ordinul Mihai Viteazul (1946).

HARRY HERMAN MAIOROVICI

Muzician. S-a născut la Sighetu Marmaţiei, la 6 septembrie 1918, într-o familie evreiască tradiţionalistă. A studiat la Conservatorul din Viena şi la cel din Cluj, pe care l-a absolvit. Este autorul muzicii a peste 100 de filme, a multor piese de teatru, simfonii, lucrări camerale, lieduri, poeme simfonice. A fost distins cu 17 premii internaţionale. Este membru de onoare al Academiei Internaţionale de Cultură din Roma şi cetăţean de onoare al Sighetului.

SUZANA CARMEN BOSICA

Mezzosoprană. Absolventă a Academiei de Muzică şi Artă Dramatică Cluj (1936). În cei 23 de ani de viaţă artistică activă, a interpretat 41 de roluri în 700 de spectacole, susţinute în marile oraşe ale României. A cântat sub bagheta unor dirijori celebri : Jean Bobescu, Anton Ronai, Max Săucanu, Egizio Massini, George Georgescu ş.a. A cântat alături de Pavel Lişiţian (Rusia), Cenek Mlcak (Cehoslovacia) şi Simandy Jozsef (Ungaria). A fost o personalitate complexă. Autoare a volumului Înfiinţarea Operei Naţionale din Cluj şi organizatorul ei Constantin Pavel ( Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 1995). Decedată.

ION N. STĂNCULEASA

General de brigadă, veteran de război. Decorat cu Ordinul Coroana Românei cu spade şi panglică de Virtute Militară şi frunze de stejar (1944). A participat în Campania din Est şi Vest, inclusiv în operaţiunea de eliberare a Clujului. Decedat.

RADU NICODIM

Comandor de aviaţie, veteran de război. În 1945 a fost comandantul Bazei Aeriene nr. 2 din Mediaş. Titlu acordat postmortem.

SIMION CINTEZA

Veteran de război. A luptat pe frontul de Est în cel de-al doilea război mondial, fiind şeful biroului operaţii din Batalionul 6 vânători de munte. Decorat cu Ordinul militar „Mihai Viteazul” clasa a III-a. Decedat.

VIRGIL VATASIANU

Istoric de artă, medievist şi pedagog român. A studiat istoria artei la universităţile din Cluj, Praga şi Viena. Şi-a luat doctoratul în anul 1927 la Universitatea Viena, cu o temă privind arhitectura românească medievală din Ţara Haţegului, Vechile biserici de piatră româneşti din judeţul Hunedoara. Secretar al Şcolii Române din Roma. Revenit în ţară, Virgil Vătăşianu a devenit titularul catedrei de istoria artei la UBB Cluj-Napoca. În semn de recunoaştere a meritelor sale deosebite în istoria artei, a fost distins cu numeroase ordine şi medalii. În anul 1972 savantul Virgil Vătăşianu a fost distins cu Premiul Johann Gottfried von Herder. Din anul 1974 a devenit membru titular al Academiei Române. Este autorul unui număr impresionant de lucrări ştiinţifice, unele fundamentale, dedicate precumpănitor istoriei artei medievale din România. În calitate de dascăl universitar, profesorului doctor docent Virgil Vătăşianu îi revine calitatea de ctitor al şcolii clujene de istoria artei. Decedat.

AUREL FODOREAN

Veteran de război. Decedat.

VASIU S. SIMION

Veteran de război, colonel în rezervă A participat la luptele din Campania din Est şi Vest. În zilele de 10-11 octombrie 1944, a participat cu Regimentul 11 la eliberarea Clujului de sub dominaţia horthysto-fascistă. După război a fost decorat cu Medalia Victoria (1945) şi Crucea Comemorativă a Veteranilor de Război (1991). Decedat.

1992

ŞTEFAN PASCU

Istoric. Doctor în litere şi filozofie(1942), membru al Academiei portugheze de istorie (1978). Membru în conducerea Academiei Române, preşedinte al secţiei de istorie (1974), preşedinte al Filialei din Cluj a Academiei (1980). Din 1975, preşedinte al Comisiei internaţionale de demografie istorică. Lucrări de referinţă: Istoria Transilvaniei (1944), Răscoale ţărăneşti în Transilvania (1947), Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia (1968) ş.a. Decedat.

IANNIS XENAKIS

Compozitor şi arhitect francez originar din România. Născut în 1922 la Brăila (România). A încetat din viaţă în 2001, la Paris. A luptat în rezistenţă în cel de-al doilea război mondial, a fost condamnat la moarte; refugiat politic în Franţa din 1947, a obţinut naţionalitatea franceză în 1965.
A făcut studii la Institutul Politehnic din Atena, studii de compoziţie la Gravesano cu Hermann Scherchen şi la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris cu Olivier Messiaen. A fost colaborator al lui Le Corbusier ca inginer şi arhitect (1947-1960). Este inventatorul conceptului de Mase muzicale de 3muzică stocastică şi muzică simbolică.

Read Previous

Maraton al vaccinarii la Spitalul Militar de Ziua Armatei.

Read Next

Noi treceri de pietoni vor functiona, de marti, cu semaforizare la Cluj

Leave a Reply