efainlacluj.ro

Cluj-Napoca a fost selectat intre cele 100 de orase neutre climatic pana in 2030. Doar 3 orase din Romania din 11 eligibile

Cluj-Napoca a fost selectat în cadrul competiției „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”. Investiții și calitate a vieții de nivel european în Cluj-Napoca.

Comisia Europeană a anunțat astăzi lista celor 100 de orașe selectate pentru a face parte din Misiunea „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”. Alături de mari capitale și orașe europene, Clujul se angajează astfel să ia măsuri concrete și ambițioase pentru a reduce impactul orașului asupra climei și de a crește calitatea vieții cetățenilor.

Clujul Verde nu este doar un concept, ci o direcție clară pe care municipalitatea clujeană s-a încadrat, cu obiectivul de a crește calitatea vieții în oraș prin modernizarea, extinderea și amenajarea de noi spații verzi.

Până în 2030 primaria isi propune sa planteze peste 100.000 de arbori și să reduca amprenta de carbon din oraș cu 15%.

În fiecare dintre cartierele orașului sunt prevăzute îmbunătățiri ale spațiilor publice, investiții privind salubritatea și colectarea selectivă ș.a.m.d.

Infrastructura pentru pietoni, transportul public ecologic și crearea de culoare de mobilitate alternativă sau coridoare verzi-albastre reprezintă de asemenea priorități pentru municipalitate, viziunea pe termen lung pentru Cluj fiind de oraș Verde.Digital.Rezilient.

Din România, erau eligibile un numar de 11 orase: Alba-Iulia, Bistrița, Brașov, Buzău, Cluj–Napoca, Piatra Neamț, Râmnicu Vâlcea, Roman, Suceava, Timișoara și Tulcea

Din România, alături de Cluj-Napoca au fost acceptate în cadrul Misiunii București și Suceava.

Care sunt beneficiile primelor 100 de orașe care vor să fie neutre-climatic până în 2030? Vorbim de consultanță în crearea unui plan de investiții, accesul la fonduri și finanțări special dedicate „Misiunii” și intrarea într-o rețea de orașe care va facilita transferul de cunoștințe și va putea crea sinergii menite să schimbe orașele în orașe smart & sustenabile.

Detalii despre acest proiect și scopul Misiunii: https://ec.europa.eu/info/research-and-innovation/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe/eu-missions-horizon-europe/climate-neutral-and-smart-cities_ro?etrans=ro

Read Previous

Care sunt cele 10 locuri unde clujenii pot beneficia de recenzare asistata

Read Next

Florestiul investitie demna de marile orase. Va avea parc de 41.000 mp. Cum va arata