efainlacluj.ro

Cluj-Napoca, cel mai atractiv oraș din țară. Un Raport al Comisiei Europene arată că 94% dintre locuitori sunt mulțumiți de standardul vieții.

Cluj-Napoca este singurul oraș din România care se află în top 10 la nivel european, atunci când vine vorba de standardele de viață, alături de orașe din Elveția, Danemarca, Olanda, Germania, Portugalia și Polonia. Aspectul a reieșit în urma unui studiu realizat anul trecut de Comisia Europeană, publicat pe platforma internațională POLITICO Europe și care a luat în calcul indicatori legați de percepția oamenilor asupra siguranței locurilor de muncă, spațiilor verzi, serviciilor publice, transportului local sau nivelului de cultură. Astfel, a rezultat că94% dintre locuitori sunt mulțumiți de viața în oraș, Cluj-Napoca fiind în ultimii ani un ideal al orașelor mai mici. Și asta datorită unei dezvoltări urbane constante, a locurilor de muncăbine plătite, a unui pol IT important și a multor proiecte și evenimente interesante din oraș.

Mobilitatea și transportul local

Faptul că orașul Cluj-Napoca este în plină ascensiune și devine tot mai atractiv pentru locuitori și turiști deopotrivă o demonstrează și numeroasele proiecte de devoltare urbană care sunt în desfășurare sau care sunt anunțate. Un aspect căruia i s-a dedicat administrația locală în ultimii ani și care a contribuit la nivelul de trai este transformarea transportului public, exemple în acest sens fiind achiziționarea de autobuze electrice, implementarea sistemului de biciclete închiriate, amenajarea depiste pentru acestea, stații de încărcare pentru bicicleteleelectrice și construcția metroului, care se află în faza de proiectare.

Pentru a facilita circulația în oraș și pentru a continua demersurile administrației locale legate de îmbunătățirea traficului, există propuneri de reabilitare a infrastructurii venite inclusiv dinspre mediul privat. Unele dintre acestea vizează zona Pieței 1 Mai, în contextul în care, pe fosta platformă Carbochim, compania Iulius vrea să construiască un proiect de reconversie urbană estimat la peste jumătate de miliard de euro. În cadrul acestui proiect, dezvoltatorul a anunțat includerea unor investiții de utilitate publică estimate la 29 milioane de euro. Concret, vorbim despre amenajarea unui nou pod rutier cu patru benzi auto peste râul Someșul Mic, în continuarea străzii Câmpul Pâinii, care va avea și două piste velo și două trotuare. Tot în această zonă, se vor realiza două poduri pietonale, ce vor permite conectarea velo-pietonală a noului parc ce va fi creat în proiect cu parcul Armătura. Străzile Porțelanului și Câmpul Pâinii vor fi modernizate și lărgite și se vor amenaja intersecții (între străzile Câmpul Pâinii și Paris, precum și sensul giratoriu și intersecția cu strada Tăbăcarilor, de care va beneficia și Spitalul Clinic Municipal Cluj).  De asemenea, piața 1 Mai va fi reamenajată astfel încât să fie și mai conectată cu spațiul public, dar vor fi păstrate toate elementele importante. În acest areal vor mai fi amenajate și stații pentru transportul în comun. Piste de biciclete ce se vor întinde pe 740 metri liniari vor fi amenajate în proiect, pe linia Someșului, implementându-se solicitările venite din partea comunității. În total, deplasarea cu bicicleta va fi facilitată pe 3.200 de metri liniari, atât în proiect, cât și pe infrastructura perimetrală a acestuia. 

Verdele, dimensiune a unei vieți mai bune

Subiect de maxim interes sunt și spațiile verzi în Cluj-Napoca, iar parcuri precum Iulius Parc, Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, parcul „Iuliu Prodan”, cel mai nou parc din cartierulZorilor, sunt exemple ce le oferă locuitorilor și turiștilor un mediu propice pentru recreere și relaxare. Ele includ spații de joacă pentru copii, alei pietonale și piste de alergare, precum și locuri de picnic. De exemplu, Iulius Parc a fost desemnat anul trecut de clujeni, prin intermediul review-urilor oferite pe Google Maps, unul dintre cele mai îndrăgite spații verzi din oraș, clasându-se pe locul al nouălea în țară, conform acestui top.

În plus, anul trecut, administrația locală a inaugurat Parcul Armătura și Parcul Feroviarilor, care au împreună peste 8,5 hectare și au presupus investiții de aproximativ 12,7 milioane de euro. De altfel, investițiile în parcuri din zonă vor continua, pentru că în proiectul propus de Iulius, care ar urma să fie conectat cu cele două parcuri nou reamenajate, va fi realizat un parc nou. Spațiile verzi propuse a fi amenajate depășesc 5,2 hectare, iar pentru asta se vor utiliza peste 700 de copaci maturi, cu înălțimi de peste 13 metri și vârste de până la 60 de ani, precum și peste 100.000 de plante de diferite dimensiuni. Va fi un parc cu zone de promenadă, piațete pentru evenimente, grădină japoneză ca puzzle între vegetație și apă, cu zone de relaxare și facilități care susțin organizarea unor activități variate de timp liber. Zonele verzi se vor întinde și pe acoperișul mall-ului, care va fi înierbat și, parțial, interactiv. Totodată, se propune a fi amenajat și deschis publicului și malul drept al Someșului, în prezent inaccesibil. 

O viață animată 

Cluj-Napoca este recunoscut pentru efervescența sa în ceea ce privește evenimentele pe care le găzduiește, completând o dezvoltare solidă pe segmentul business. Acest nou proiect promite să transforme fosta platformă Carbochim într-un spațiu mixt, cu spații culturale (hala cu arcade va deveni un spațiu independent, dedicat artelor performative), centru comercial, spații office, centre de divertisment pentru întreaga familie și locuri de petrecere a timpului liber, restaurante tematice, va integra diverse servicii necesare în viața de zi cu zi și va crea mii de locuri de muncă, atât pe durata construcției, cât și după ce va deveni operațional. Practic, tot ceea ce este necesar unei comunități în constantă dezvoltare. De altfel, în conceptul de amenajare, dezvoltat de prestigiosul birou olandez de arhitecturăUNStudio, care lucrează în premieră pentru România, au fost integrate aceste elemente ca urmare a feedback-ul primit din partea clujenilor. 

În acest ritm în care se dezvoltă Cluj-Napoca, locuitorii au parte în oraș de multe oportunități care le pot satisface atât viața profesională, cât și pe cea personală, iar turiștii se pot bucura de o mulțime de experiențe, pornind de la festivaluri, evenimente culturale, până la obiective turistice din oraș și împrejurimi. De aici și mulțumirea lor privind standardele de viață, ce ajung la un nivel similar cu cel din mari orașe ale unor țări mai evoluate.

Read Previous

U Cluj scapă printre degete calificarea în finala Cupei României la fotbal.

Read Next

Stâlpi și copaci rupți din cauza zăpezii pe DJ103K spre Beliș, Cluj. Galerie FOTO