efainlacluj.ro

Cluj-Napoca cel mai bun oras din Romania pentru studenti

Orașele Cluj-Napoca, Timișoara, București și Iași reprezintă România în cel mai recent ranking global QS al celor mai bune orașe pentru studenți, ranking în care centrele universitare românești nu au figurat în anii anteriori.  Cel mai bun scor îl are Clujul, urmat la mică distanță, cu scoruri aproape egale, de Timișoara și de Capitală. Ediția 2023 a clasamentului global, publicată vara aceasta, este condusă de Londra, Munchen și Seul.
  • Ultima ediție a rankingului, realizat de compania QS, care realizează unul dintre cele mai cunoscute clasamente globale ale universităților, include 140 de localități din întreaga lume. Dintre cele patru centre românești, Clujul apare cel mai sus, pe poziția 122, următoarele trei apărând în grupa ultimelor 10 orașe luate în considerare pentru acest clasament.
Cele mai bune orașe românești pentru studenți – QS Best Student Cities 2023:
  • Cluj Napoca – poziția 122 (scord 38)
  • Timișoara – poziția 131 (scor 35,5)
  • București – poziția 132 (scor 35,2)
  • Iași – poziția 137 (scor 33)
Cele mai bune orase romanesti pentru studenti / Captura QS – Topuniversities.com

Cel mai nou ranking are cu 25 mai multe orașe decât cel de anul trecut, care a reluat seria clasamentelor QS privind cele mai bune orașe studențești, după doi ani de pauză.

Scorurile centrelor universitare românești se compară cu cele ale Rio de Janeiro (poziția 121), Jakarta (124), Baku (126), Quito (130), Taichung – Taiwan (133), Montevideo (135), Denver (136).

Din Europa Centrală și de Est, cel mai bine poziționat este Praga (poziția 39), urmat de Varșovia (poziția 58), Brno (62), Budapesta (66), Krakovia (91), Riga (108), Vilnius (109), Wroclaw (117). La nivel similar cu centrele românești sunt Kaunas (Lituania – poziția 128), Lodz (Polonia – poziția 140).

Medotologia

Clasamentul ia în calcul orașele cu o populație de peste 250.000 de locuitori, care găzduiesc cel puțin două universități care apar în cel mai recent clasament QS al universităților lumii.

Indicatorii folosiți includ: locul universităților locale în clasamentul QS, ponderea studenților în populația orașului și prezența studenților străini, criterii precum poluarea, siguranța, dorința studenților de a studia în acea localitate, rata de angajare a studenților, costurile asociate școlii, costul vieții, câți studenți rămân în oraș după finalizarea studiilor.

Cele mai bune orașe pentru studenți, la nivel global, sunt considerate în ediția din acest an:

1 – Londra

2 – Munchen

3 – Seul

4 – Zurich

5 – Melbourne

6 – Berlin

7 – Tokyo

8 – Paris

9 – Sydney

10 – Edinburgh

Așadar, niciun oraș american în top 10 – primul care apare este Boston, pe poziția 11, iar al doilea este New York, pe poziția 18.

Sursa: Edupedu

Read Previous

Clujul, intr-un top al celor mai scumpe locuinte alaturi de orase ca Barcelona sau Milano

Read Next

Clujenii vor putea vizita turnul Bisericii din Piata Unirii pe baza unei inregistrari. Detalii