Persoanele cu dizabilități din Cluj-Napoca pot depune cereri pentru persoanele cu dizabilități.
România se află printre ţările europene cu cele mai mici chirii, potrivit studiului Deloitte Property Index 2022, cu 7,5 euro/mp în Bucureşti şi Cluj şi 6,60 euro/mp în Braşov
Conform datelor disponibile bazate pe diferite oraşe europene, Parisul este oraşul cu cele mai mari chirii din Europa, cu 29,10 euro/mp/lună.
Potrivit studiului Deloitte Property Index 2022, aflat la a 11-a ediţie, chirii medii lunare de peste 20 euro/mp au fost înregistrate în şapte oraşe – Oslo (26,6 euro/mp), Londra (25,1 euro), Amsterdam (22,5 euro/mp), Trondheim (21,3 euro/mp), Barcelona (21,3 euro/mp), Copenhaga (20,5 euro) şi Bergen (20,3 euro/mp).
La nivelul ţărilor din Europa Centrală, la fel ca anul trecut, Varşovia este cel mai scump oraş în ceea ce priveşte chiriile, cu un preţ de 17,9 euro/mp/lună. Acesta a fost urmat de Bratislava (11,6 euro/mp) şi Praga (11,3 euro/mp). La fel ca în topul de anul trecut, Budapesta, cu 10,4 euro/mp, este oraşul cu cea mai mică chirie din ECE, respectiv Wroclaw (11,1 euro/mp) şi Gdańsk (10,60 euro/mp) din Polonia.
Cea mai mare schimbare anuală a preţurilor locuinţelor de închiriat a fost observată în Barcelona (+27,54%). O altă schimbare anuală semnificativă a fost înregistrată în Győr, Ungaria (+26,96%), Alicante, Spania (+25,75%) sau Varşovia, Polonia (+18,01%).
La polul opus, cele mai mici niveluri medii ale preţurilor de închiriere au fost observate în mod repetat în Bulgaria, mai exact în Burgas, unde cetăţenii ar putea plăti în medie 2,90 euro/mp/lună, urmată de Varna cu 3,70 euro/mp/lună şi Sofia cu 4,60 euro/mp/lună.
Alte ţări din Balcani (Bosnia şi Herţegovina, Croaţia şi Serbia) se află la coada clasamentului şi se mândresc astfel cu cea mai bună accesibilitate a preţurilor de închiriere a locuinţelor din Europa.
În 2021, piaţa rezidenţială din România şi-a continuat tendinţa de creştere lentă, cu o uşoară creştere a preţului mediu al locuinţelor. La fel ca în anii precedenţi, există diferenţe semnificative între preţul mediu naţional al locuinţelor şi preţul din oraşele mari.
Preţurile locuinţelor din oraşele mari au crescut cu 7% de la an la an. Numărul de potenţiali cumpărători a rămas la niveluri destul de stabile faţă de anul precedent, însă numărul total de tranzacţii a scăzut faţă de anul 2020.
Segmentul închirierilor rezidenţiale s-a confruntat cu o uşoară creştere a cererii, în timp ce proprietăţile listate pentru închiriere în marile oraşe din România au scăzut semnificativ în această perioadă.
Preţurile care au putut fi observate pe piaţă au avut o creştere de aproximativ 7% în 2021 faţă de media anului 2020, în timp ce, în aceeaşi perioadă de timp, rata ipotecară a scăzut de la 4% la 3,03%. Cu toate acestea, se aşteaptă ca ratele dobânzilor ipotecare să crească în 2022 şi nu este clar cât de mult ar afecta acest lucru cererea de spaţii rezidenţiale.
Sursa: Adevarul