Persoanele cu dizabilități din Cluj-Napoca pot depune cereri pentru persoanele cu dizabilități.
Județul Cluj este singurul din România în care de doi ani școlile nu mai au toalete în curte. Elevii clujenii sunt primii și în ceea ce privește rezultatele la educație: Evaluarea Națională și la Bacalaureat, iar profesorii clujenii sunt primii în ceea ce privește titularizarea.
Cei 101.314 elevi care învață în școli din Cluj, în sistemul de învățământ de masă, beneficiază de unele dintre cele mai bune condiții materiale din țară.
„De 2 ani de zile nu mai avem toalete în curte chiar și în cele mai îndepărtate localități din județ. Există 7 obiective fără autorizație sanitară de funcționare din cauză că nu există apă potabilă, dar aici problema este că în localitățile respective nu există rețea de apă potabilă. În curând vor fi rezolvate și aceste probleme”, a spus, miercuri, 7 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă inspector general la Inspectoratul Școlar Județean Cluj (IȘJ), Marinela Marc.
Inspectoarea a precizat că mai există câteva școli fără autorizație la incediu. „Asta nu înseamnă că se prăbușesc clădirile pe elevi. Multe școli sunt noi sau proapăt renovate și obținerea autorizației durează”, a spus Marc.
„Din punctul de vedere al autorizațiilor sanitare de funcționare, eliberate de către Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, 90% dintre clădirile în care se desfășoară procesul educațional sunt autorizate de Direcția de Sănătate Publică Cluj, iar 10% dintre acestea se află în curs de obținere a acestora” – se arată în raportul prezentat de Marc.
Prin eforturile autorităților publice locale, județul Cluj este singurul județ din țară care a remediat în totalitate situația toaletelor și a grupurilor sanitare aflate în curtea unităților școlare și care nu dispuneau de apă curentă și încălzire, se mai arată în raport.
Rezultate la educație în Cluj
Clujul are deci rezultate extraordinare la educație. Elevii clujeni s-au situat pe primul loc și în ceea ce privește procentul de promovare la Bacalaureat și la Evaluarea Națională.
„Rezultatele plasează județul Cluj pe primul loc la nivel național, dar rămân în discuție liceele cu rezultate slabe și numărul mare al absolvenților care nu se înscriu la examen, pentru care se impune ca fiecare unitate de învățământ liceal să realizeze analize, din care să reiasă măsuri concrete, pentru remedierea situației în anul școlar viitor”, se arată în raportul IȘJ.
Elevii clujeni au obținut rezultate bune și la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare: în cadrul etapei naționale, elevii clujeni au obținut: 367 premii I, 323 premii II, 303 premii III, 1.410 mențiuni, 16 premii speciale, 4 medalii de aur, 10 medalii de argint, 27 medalii de bronz și 1 diplomă de excelență”, se arată în raportul citat.
La etapele internaționale, elevii clujeni au obținut 4 premii I, 1 premiu II, 4 premii III, 4 mențiuni și 7 medalii de bronz.
Profesori clujeni: cei mai buni
Profesorii clujeni au fost pe primul loc pe țară la examenul Titularizare.
„Rata de promovare cu note peste 5 a fost de 89,42%. De asemenea, procentul notelor între 7,00-9,99 a fost de 62,10%, iar 16 candidați au obținut nota 10 (zece), rezultate care plasează județul Cluj pe primul loc la nivel național”, se arată în raport.
Analiza ISJ trage și un semnal de alarmă: „Se constată o scădere a numărului de cadre didactice titulare, aceasta datorită faptului că, prin pensionarea personalului didactic la vârstă standard nu mai există posibilitatea titularizării altor cadre didactice, numărul de ore la anumite discipline fiind mic, de exemplu: biologie, geografie, educație tehnologică, sau din lipsa personalului didactic calificat, la fizică și informatică.”
Sursa: Adevarul