efainlacluj.ro

Clujul se află între primele 12 orase din UE care vor avea aprobat “Climate City Contract”

Bruxelles: Cluj-Napoca, model de bună practică la nivel european, apreciat la Conferința anuală a Misiunii UE „100 de orașe neutre din punct de vedere climatic”.

Clujul se află între primele 12 orașe din Uniunea Europeană care vor avea aprobat „Climate City Contract” (Contractul municipal privind clima) pentru a deveni oraș neutru din punct de vedere climatic.

În perioada 26-27 iunie are loc la Bruxelles cea de-a doua conferință anuală a Comisiei Europene dedicată Misiunii „orașelor verzi”. Cluj-Napoca este printre primele 12 orașe din Uniunea Europeană care au depus documentațiile necesare pentru a semna Contractul municipal privind Clima din cadrul acestui proces. Orașul nostru este considerat un model de bune practici la nivel european, fiind prezentat ca exemplu pentru alte orașe din UE selectate în cadrul Misiunii pentru „orașe verzi”. De asemenea, la începutul acestei luni, orașul nostru a semnat contractul de finanțare de 1,5 mil. euro pentru „Cluj-Napoca Pilot City”, finanțat prin programul Comisiei Europene Horizon 2020.

Cu această ocazie, Emil Boc a prezentat eforturile pe care Clujul le face pentru a se alinia la cerințele asumate prin Contractul Climatic. Acest acord nu este o simplă tehnicalitate, este transpunerea în practică a unei viziuni pe care Cluj-Napoca și-a asumat-o, aceea de a reduce emisiile și de a ajunge neutru din punct de vedere climatic până în 2030. Primarul a subliniat că acest proces necesită o foarte bună colaborare între toți cei implicați în viața orașului, de la compania de transport public până la firmele de salubritate sau de la cetățeni până la firmele private. De asemenea, este necesară o schimbare de comportament din partea tuturor dacă dorim cu adevărat ca orașul nostru să devină unul „verde”.

Prima zi a conferinței a fost dedicată schimbului de idei și experiențe între reprezentanții administrațiilor publice, pentru ca aceștia să poată implementa cât mai bine procesul de tranziție asumat prin contractul climatic, iar astăzi agenda a cuprins mai multe sesiuni interactive și workshopuri cu primari ai orașelor ce fac parte din Misiune.

Consorțiul NetZeroCities Pilot Programme Cluj-Napoca:

Lider: Municipiul Cluj-Napoca
Parteneri:

  • Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania
  • Transilvania IT Cluster
  • Transylvania Energy Cluster – TREC
  • Universitatea Babeș-Bolyai
  • Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
  • Urbannect
  • Zona Metropolitană Cluj

Programul NET ZERO CITIES se desfășoară sub egida Misiunii Europene „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” pentru care Clujul a fost selectat în 2022. În urma competiției Net Zero Cities din acest an, Cluj-Napoca devine oraș pilot la nivel european în implementarea de strategii inovative pentru tranziția verde și a obținut o finanțare de 1,5 mil. euro.

Mai multe detalii pe https://netzerocities.eu/, paginile Comisiei Europene, Horizon și Net Zero Cities.

Read Previous

Începând cu anul 2025, tranzacțiile cu criptomonede nu vor mai fi anonime

Read Next

UBB castiga 200 de pozitii si ramane prima universitate din Romania