Persoanele cu dizabilități din Cluj-Napoca pot depune cereri pentru persoanele cu dizabilități.
Grupul Knauf, din care fac parte Knauf Insulation și Knauf Gips, doi dintre cei mai mari jucători de pe piața materialelor de construcții, va investi peste 200 de milioane de euro în dezvoltarea a două unități de producție în județele Mureș și Cluj. Este vorba de fabrici de producție a materialelor pentru izolații, respectiv gips-carton și profile metalice, care vor genera împreună peste 200 de locuri de muncă.
Noua fabrică Knauf Insulation din Târnăveni, județul Mureș, va beneficia de o investiție de peste 135 de milioane de euro. În prima etapă s-au investit peste 4 milioane de euro în modernizarea și retehnologizarea fabricii existente, preluată de companie la începutul anului, pentru a crește producția de vată minerală de la 7.000 de tone pe an la 10.000 de tone. Noua unitate de producție care urmează să fie finalizată în 2024 va fi cea mai modernă facilitate de acest fel a Knauf Insulation din Europa Centrală și de Est, va crea peste 100 de locuri de muncă și va asigura o producție anuală de peste 75.000 de tone de vată minerală, pentru a deservi atât piața internă, cât și cererea din regiune.
„La Târnăveni am preluat fabrica Gecsat, împreună cu terenul aferent și multe clădiri dezafectate, pe toată suprafața. Astfel că am început procesul de demolare pentru a putea construi o fabrică modernă și totodată am modernizat actuala linie de producție. Prima retehnologizare a avut loc în iunie, iar în prezent facem a doua retehnologizare care ne va crește capacitatea de producție, urmând ca în noiembrie să obținem autorizația de construcție pentru noua fabrică”, a punctat Adrian Garofeanu, director general Knauf Insulation România și Bulgaria, adăugând că fabrica va genera o cifră de afaceri suplimentară de peste 50 de milioane de euro pe an, prin vânzări și exporturi. În plus, va dezvolta multe alte business-uri conexe în jurul său.
În unitatea de producție de la Huedin, județul Cluj, se vor investi 76 de milioane de euro. Aici se vor fabrica plăci de gips-carton și profile metalice. Construcția fabricii va începe anul viitor, urmând ca producția să demareze în a doua jumătate a anului 2024. Fabrica va fi dotată cu cea mai inovativă tehnologie din domeniul cuptoarelor și uscătoarelor, și va genera un total de 100 de locuri de muncă.
Fabrica va prelucra materie primă de la carierele de gips din Leghia, va avea o capacitate anuală de 30 milioane mp și va produce întreaga gamă de gips-carton, de la cea standard la cele speciale cu protecție la foc, rezistență la umiditate și cu performanțe de izolare fonică superioară. De asemenea, noua fabrică Knauf va avea în dotare o linie de producție a profilelor metalice, cu capacitate de peste 15 milioane de metri liniari anual.
Pentru fabrica de la Huedin s-au achiziționat, timp de 4 ani, în jur de 39 ha de teren de la 75 de proprietari diferiți, inclusiv de la o companie de prelucrare fructe.
„Proprietatea este împărțită în două de Crișul Repede, dar avem acces la o cale ferată. Suprafața construită este de 3 hectare, startul construcției va fi în Q2 2023, iar cel al producției în Q4 din 2024”, a precizat Agnes Vincze, directoarea fabricii din Aghireșu, pe care grupul o deține deja în țară. Compania are în prezent trei licențe de folosire a gipsului în România, două în zona județului Cluj și una în Prahova.
Produsele livrate de fabrica de la Huedin pe piața internă vor însuma circa 50% din capacitatea de producție, restul fiind destinat exportului în țări învecinate precum Ungaria, Serbia și Republica Moldova. Fabrica din Huedin va acoperi cererea din nordul țării, iar pentru cea din sud este preconizat a se continua exporturile din Bulgaria.
„Ne așteptăm ca cererea pentru materiale izolante să crească, ca urmare a crizei energetice și a nevoii de respectare a standardelor ESG, de aceea vrem să ne dezvoltăm prezența și pe alte piețe, precum România, o țară foarte stabilă și cu mare potențial, unde vom avea una dintre cele mai moderne fabrici din grup. În urma investiției de la Târnăveni ne vom transforma dintr-un mare importator într-un mare producător”, a declarat Adrian Garofeanu.
Pentru Knauf Gips, perioada de pandemie a fost una benefică, de vreme ce sectorul construcțiilor a fost în creștere. Afacerile companiei au înregistrat un avans de 20% anul trecut, ajungând la 200 milioane de lei.
„În 2022 ne așteptăm la o creștere mică, de small double digit, care vine din majorările de preț, necesare de implementat din cauza creșterilor din toate părțile și scumpirilor de energie, mai ales din procesul de fabricație”, explică Mihai Marinescu, Directorul Comercial al Knauf Gips România.
Astfel, dacă în trecut gazul reprezenta 10-15% din costul de producție, acum a ajuns la 50%, a mai precizat el. Pe lângă acesta, au crescut toate categoriile de cost, de la cele logistice, la transporturi pe calea ferată sau rutiere.
„Creșterile de cost sunt transmise parțial către piață, astfel că prețurile profilelor sunt duble față de acum un an jumătate”, a mai precizat Marinescu.
El spune că valoarea pieței de izolații pe bază de gips-carton este dificil de estimat, deoarece nu sunt multe date publice, dar crede că aceasta ar putea ajunge la 250 milioane de euro pentru sisteme ușoare de gips-carton, respectiv la 60 de milioane de euro pentru cea de tencuieli de gips.
Investiția pe care Knauf o demarează în România pleacă de la premisa că potențialul pieței este foarte mare, și că, de aici se vor putea furniza produse către întreaga regiune. În plus, în condițiile finalizării conflictului din Ucraina, poziționarea fabricilor aici va permite aprovizionarea cu materiale de construcții în această țară, unde foarte multe clădiri vor avea nevoie de lucrări de reparații.
Piața izolațiilor a avut un trend ascendent în ultimii ani, multe materiale au fost sold-out. Unul dintre motive este conștientizarea, de către populație, a importanței izolării. „Apoi avem niște normative europene pe care trebuie să le atingem. În cazul clădirilor publice, 80% dintre ele necesită izolare”, spune Adrian Garofeanu, care estimează o creștere la 5-6% yoy la materiale izolante.
Knauf Insulation a obținut peste 19 milioane de euro cifră de afaceri în 2021, iar anul acesta rezultatele vor depinde de modul în care vor evolua proiectele de construcții. „Unele au fost amânate câteva luni, dar am putea obține o creștere ușoară față de anul trecut”, a concluzionat Garofeanu.
Investițiile în cele două fabrici ar putea fi realizate cu ajutorul unor fonduri de la bugetul de stat. Dosarele proiectelor Knauf au fost aprobate de Ministerul Finanțelor, dar reprezentanții grupului au precizat că vor continua investițiile chiar dacă nu vom primi fondurile de la stat.
Knauf a intrat în România în 2008, dezvoltând rețeaua de parteneri și îmbunătățind gama de produse. Grupul mai are o fabrică la Aghireșu, unde lucrează 30 de oameni. În 2011 a fost achiziționată clădirea, iar din 2012 fabrică amestecuri uscate pe bază de gips.
Grupul Knauf, care se află în continuare în mâinile familiei fondatoare și care încă se implică în managementul companiei, cuprinde patru divizii: Knauf Gips, Knauf Insulation, Knauf Ceiling Solution și Knauf Industries. Grupul Knauf are peste 40.000 de angajați în peste 90 de țări, 300 de fabrici în întreaga lume, iar anul trecut a avut venituri de 12,5 miliarde euro.
Sursa: Forbes