Persoanele cu dizabilități din Cluj-Napoca pot depune cereri pentru persoanele cu dizabilități.
Chiar daca vechiul sat Belis este atestat documentar de sute de ani, noul sat Belis a fost realizat dupa stramutarea localnicilor din vechiul sat, unde s-a construit Barajul Belis-Fantanele si lacul artificial.
Un aspect mai putin stiut de clujeni este faptul ca arhitectul care a realizat planul urbanistic a ajutat satenii sa detina mai mult pamant, dat fiind faptul ca in comunism era impusa o norma maxima a parcelei.
“Stați că actuala localitate Beliș este realizată integral după un plan prestabilit elaborat de un arhitect? Planul urbanistic a fost elaborat în 1970 de către arh. Gheorghe Elkan. Ca să poată ajuta oamenii să beneficieze de parcele mai generoase (fiind în comunism când era impusă o normă maximă a parcelei) a prevăzut lângă fiecare parcelă un compartiment de foc – zona care să prevină extinderea incendiilor, lată de 7 m – și astfel a ajuns la parcele de cca. 1000 mp. Aceste parcele au permis realizarea unor gospodării specifice zonei montane.” a spus arhitectul sef al Clujului, Claudiu Salanta
Schița originală – 1970 – zone in detaliu am pus în comentarii.
Zona turistică era prevazuta cu transport pe cablu (în zona actualei peninsule), iar pe lac erau prevazute culoare pentru caiac-canoe.