efainlacluj.ro

Cum i-a ajutat pe oamenii din Belis arhitectul care a elaborat planul noului sat in 1970. FOTO

Chiar daca vechiul sat Belis este atestat documentar de sute de ani, noul sat Belis a fost realizat dupa stramutarea localnicilor din vechiul sat, unde s-a construit Barajul Belis-Fantanele si lacul artificial.

Un aspect mai putin stiut de clujeni este faptul ca arhitectul care a realizat planul urbanistic a ajutat satenii sa detina mai mult pamant, dat fiind faptul ca in comunism era impusa o norma maxima a parcelei.

Foto: Claudiu Salanta

“Stați că actuala localitate Beliș este realizată integral după un plan prestabilit elaborat de un arhitect? Planul urbanistic a fost elaborat în 1970 de către arh. Gheorghe Elkan. Ca să poată ajuta oamenii să beneficieze de parcele mai generoase (fiind în comunism când era impusă o normă maximă a parcelei) a prevăzut lângă fiecare parcelă un compartiment de foc – zona care să prevină extinderea incendiilor, lată de 7 m – și astfel a ajuns la parcele de cca. 1000 mp. Aceste parcele au permis realizarea unor gospodării specifice zonei montane.” a spus arhitectul sef al Clujului, Claudiu Salanta

Foto: Claudiu Salanta

Schița originală – 1970 – zone in detaliu am pus în comentarii.

Zona turistică era prevazuta cu transport pe cablu (în zona actualei peninsule), iar pe lac erau prevazute culoare pentru caiac-canoe.

Foto: Claudiu Salanta

Read Previous

Incep lucrarile la autostrada din munti care va lega Clujul de Bucuresti si Marea Neagra. VIDEO

Read Next

Meci important diseara la Cluj. Daca trece de Sahtior, CFR ajunge la un pas de grupele CL