efainlacluj.ro

Cum arată biserica târnosită în Valea Fânațelor, Cluj. Galerie FOTO

În Duminica a 23-a după Rusalii (a vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor), 22 octombrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din zona Valea Fânațelor a municipiului Cluj-Napoca, cu prilejul sfințirii bisericii parohiale.

De la ora 8:30, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de târnosire a bisericii parohiale, cu hramul „Sfinţii Proroci Moise şi Ilie”, edificată între anii 2014-2023. La interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.

În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea lăcașului de cult, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Sfânta Liturghie.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, pornind de la minunea vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Indiferentismul religios”, în care a explicat că trebuie să fim mulțumitori atunci când avem cele de trebuință. În acest context, a mai spus că cei care doresc să se îmbogățească, cad în multe ispite, pentru că iubirea de arginți este rădăcina tuturor relelor.

La finalul slujbei, secretarul de Stat pentru Culte, Ciprian Vasile Olinici, a felicitat comunitatea cu prilejul sfințirii bisericii și a vorbit despre și a vorbit despre importanța ctitoriei unei biserici.

Apoi, preotul paroh Petru-Nicolae Buran a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult. În semn de prețuire și recunoștință, acesta i-a oferit Înaltpreasfinției Sale o icoană cu Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, secretarulului de Stat pentru Culte, Ciprian Vasile Olinici, i-a dăruit o icoană cu Sfântul Mucenic Ciprian, iar protopopului de Cluj II, pr. Alexandru Constantin Ciui, o icoană cu Maica Domnului.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-misionară, Mitropolitul Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Petru-Nicolae Buran, iar duhovnicul Mănăstirii Dumbrava – arhimandritul Vasile Crișan a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici. Secretarul de Stat pentru Culte, domnul Ciprian Vasile Olinici, a fost distins cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici. Directorul de departament în cadrul Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) din Cluj-Napoca – ing. Adrian Costea și epitropul Gheorghe Pipaș au primit „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului. Pictorul bisericii George-Bogdan Rednic și domnul Adrian Ioan Golda au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar domnii Vasile Vidrean și Gheorghe Iova au primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. De asemenea, membrii Consiliului și Comitetului parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

Mai multe detalii aici https://www.mitropolia-clujului.ro/sfintirea-bisericii-sfintii-proroci-moise-si-ilie-din-zona-clujeana-valea-fanatelor-2/

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Read Previous

Cum va arăta noua grădiniță din comuna Florești. A fost semnat contractul de execuție. Galerie FOTO

Read Next

Veste bună pentru clujeni. Parcul Observator se va finaliza până la sfârșitul anului. FOTO