efainlacluj.ro

Cum arăta Calea Dorobanților din Cluj-Napoca în anii 80’. FOTO

Într-o fotografie captivantă din anii 1980, se conturează o panoramă amănunțită a Căii Dorobanților din Cluj-Napoca, înainte de transformările majore care au avut loc în zonă. Strada, cunoscută și sub numele de Budai Nagy Antal sau Honvéd în acea perioadă, reflectă un peisaj urban încărcat de schimbări sociale și arhitecturale.

FOTO: Andreas Vajda, via Amintiri din Vechiul Cluj

Cadrele surprinse în această imagine dezvăluie blocuri proaspăt ridicate în cartierul Marasti. Aceste clădiri înalte și monolitice, recent finalizate, stau mărturie a progresului urbanistic din acea epocă.

Cu toate acestea, sub aparența modernizării, străzile par să fie înghițite de mizerie. Noroiul acoperă carosabilul, iar pe trotuarele neasfaltate se disting urmele lăsate de trecători. Este o imagine fidelă a condițiilor precare ale infrastructurii într-o perioadă în care investițiile în amenajarea străzilor erau adesea limitate.

O caracteristică notabilă a peisajului este absența copacilor. Străzile dezolante se întind fără umbre naturale, reflectând o perioadă în care preocupările pentru mediu și estetica urbană erau în plan secundar față de necesitățile imediate de locuință și infrastructură.

Această imagine reprezintă nu doar o amintire a aspectului fizic al Căii Dorobanților în anii ’80, ci și un document vizual al evoluției și provocărilor pe care orașul le-a traversat în drumul său către contemporaneitate.

Read Previous

A fost desemnat constructorul pentru Spitalul Regional Cluj. Va avea la dispoziție 8 luni. FOTO

Read Next

Direcția Patrimoniu Cultural UBB a anunțat apariția volumului “Patrimoniul arhitectural al UBB”