efainlacluj.ro

Cum arată noul lăcaș de cult de la poalele Munților Apuseni, județul Cluj. Galerie FOTO

În Duminica a 25-a după Rusalii (a samarineanului milostiv), 12 noiembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Ierarh Grigorie Teologul” din cătunele Muntele Săcelului – Moara de Pădure – Frăsinet, comuna Băișoara, județul Cluj, cu prilejul sfințirii lăcașului de la poalele Munților Apuseni.

De la ora 8:30, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de târnosire a bisericii, cu hramul Sfântul Ierarh Grigorie Teologul”, edificată între anii 2015-2023. La interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.

În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea lăcașului de cult, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte: vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Dumitru Boca, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Turda – preotul Alexandru Rus, starețul Mănăstirii Băișoara – arhimandritul Iacob Rus, directorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca – preotul dr. Bogdan Chiorean, directorul Radio Renașterea – arhidiaconul Dan Văscu, preotul paroh Mihai-Răzvan Bogdan – păstorul comunității din localitatea Săcel și cătunele Muntele Săcelului, Moara de Pădure și Frăsinet), care este și realizator de emisiuni la Radio Renașterea, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, pornind de la pilda samarineanului milostiv, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Faptele milei creștine”, în cadrul căruia a explicat că credință fără fapte este moartă.

Răspunsurile liturgice au fost date de cvintetul vocal „Anatoly” al Operei din Brașov.

La finalul slujbei, preotul paroh Mihai-Răzvan Bogdan a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult. În semn de prețuire și recunoștință, acesta i-a oferit ierarhului un epitrahil și un omofor.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-misionară, Mitropolitul Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe părintele paroh Mihai-Răzvan Bogdan, iar starețului Mănăstirii Băișoara, arhim. Iacob Rus, i-a oferit Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici. Domnul Ion Pantelimon, directorul general al Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca, a primit „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, prim-epitropul bisericii, Dorin Jichișan, a fost distins cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, Maria Pașc a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar Anuța Moteoc a primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. De asemenea, alți binefăcători au primit distincții și diplome de aleasă cinstire, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale și centrale, precum și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

Cei prezenți au primit în dar cartea-album „Înfăptuirea unei năzuințe”, care conține istoricul și etapele construirii Bisericii „Sfântul Ierarh Grigorie Teologul” din filia Muntele Săcelului – Moara de Pădure – Frăsinet, alcătuită de preotul paroh Mihai-Răzvan Bogdan, cu sprijinul arhidiaconului Dan Văscu, directorul Radio Renașterea.

Mai multe detalii aici https://www.mitropolia-clujului.ro/sfintirea-bisericii-sf-ier-grigorie-teologul-din-filia-muntele-sacelului-moara-de-padure-frasinet/

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Read Previous

Imagini impresionante de la construcția barajului Tarnița din Cluj. Galerie FOTO

Read Next

UMF a fost gazda unui laborator de microchirurgie experimentală. FOTO