efainlacluj.ro

Cum arata strada Kogalniceanu in curs de modernizare! Va deveni pietonala. GALERIE FOTO

Autoritatile au verificat stadiul lucrărilor la str. Kogălniceanu și străzile adiacente. Decizie cu privire la Grupul statuar “ Scoala Ardeleana”.

“Astăzi am fost pe șantier împreună cu colegii mei pentru a verifica stadiul lucrărilor pentru proiectul de modernizare a unei părți din zona istorică a orașului (str. Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac, inclusiv Piața Cipariu). Lucrările avansează și sunt în grafic, stadiul fizic fiind de 65%. Termenul de finalizare este in a doua parte a acestui an.

Avand in vedere discuțiile și pozițiile exprimate in cadrul dezbaterii publice a bugetului municipiului Cluj-Napoca, a pozițiilor exprimate de Universitatea
“ Babes-Bolyai “ și a solicitarilor din spațiul civic local, am solicitat proiectantului si constructorului modificarea soluției inițiale din concursul de soluții ( la sol) și amplasarea pe SOCLU a Grupului statuar “ Scoala Ardeleana”. De asemenea, am solicitat ca soluția propusă ( cu soclu) sa se integreze in spațiul arhitectural și urban existent din perspectiva materialelor utilizate și a dimensiunilor grupului statuar.”
a spus Emil Boc

Acest proiect urmărește pietonalizarea mai multor tronsoane de străzi în aria menționată, pe care accesul pentru mașini să fie deschis doar riveranilor sau în situații de urgență, iar bicicliștii vor putea circula la comun cu pietonii, în așa numitul concept de „shared space”.
De asemenea, se vor planta peste 250 arbori, sistemul de iluminat va fi modernizat cu tehnologie LED și se vor amplasa stații de încărcare pentru mașini electrice, trotinete și biciclete electrice, precum și rastele pentru parcarea bicicletelor.

Având în vedere poziționarea sediului Universității Babeș-Bolyai pe strada Mihail Kogălniceanu, în această zonă va fi integrată o reprezentare de omagiu pe „covorul” destinat accesului în clădirea Universităţii dedicat rectorilor universității clujene de la origini până în prezent. De asemenea, pe strada Universității este propusă readucerea la locul inițial a statuii „Sfânta Maria Protectoare” (transmutată în 1957) și crearea unei piațete pe locul parcării actuale.

Stadiul lucrărilor 65%.

Valoarea totală a proiectului finanțat prin fonduri europene „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universităţii şi străzile adiacente” este de 48.721.315,94 lei – aproximativ 10 mil. Euro.

Read Previous

Lucrarile unor artisti plastici clujeni, expuse in galeriile Facultatii de Teologie Ortodoxa a UBB

Read Next

Meci mare in aceasta seara la Cluj. CFR Cluj joaca meciul sezonului in Europa impotriva italienilor de la LAZIO ROMA