Colindatul se face necondiționat pe la toate casele, ceata de colindători intră în toate curțile cu porțile anume lăsate deschise. După interpretarea unei „corinde” în ogradă sau pe trepte, tinerii intră în casă, unde cântă colindele specifice locului.

Pentru colindă, gazdele îi servesc cu cozonaci, vin şi pălincă de pe masa anume pregătită cu bunătăți. Tarostele cetei „alduieşte” colacul, cozonacul, băuturile şi bucatele, banii primiţi şi rostește „mulţămite” pentru omenia gazdei.
în zona de munte a județului Cluj, dar și pe Valea Crișului Repede, colindătorii sunt însoțiti de muzicanţi care cântă un joc scurt, pentru ca fetele tinere și gazda casei să fie jucate. Plecarea cetei are loc cu colinda „uşii”, colindătorii plecând apoi spre alte gospodării.

În zilele a doua şi a treia de Crăciun se va organiza „joc” la căminul cultural, unde participă cu mare drag toţi sătenii şi nu numai, de mare onoare ajungând să fie consideraţi cei întorşi în sat, de la oraş sau chiar din străinătate, localnici care vin special de sărbători, pentru a se bucura împreună cu consătenii lor de frumuseţea tradiţiei.
FOTO: Grupul „Corindătorii Clujului”, format din interpreții clujeni Florin Bota, Raul Oltean, Alexandru Potra, Daniel Rusu, Iosif Rusu, Adrian Socaciu și Mihai Trif (gazda: Corina Cristuțiu)
Sursa: Traditii Clujene