efainlacluj.ro

Cum se prepara reteta traditionala de malai copt in comuna clujeana Chiuiesti

În comuna clujeană Chiuiești, femeile mai pregătesc mâncăruri după rețete tradiționale.

Printre acestea se numără plăcinta creață, colăcei și pâine în cuptor, silvoiță, dar și mălai copt.

Pentru a pregăti mălaiul, la început se încinge focul în cuptor, apoi se cerne făina de mălai și se opărește cu apă clocotită. Se face o plămădeală din făină albă de grâu, amestecată cu apă, drojdie și puțină sare. Se lasă la dospit, după care se frământă. Se amestecă plămădeala cu făina de mălai opărită și răcită.

În timp ce aluatul este la dospit, se curăță și se ung „tăpsâile” (tăvile) cu ulei. Se pune aluatul în tipsii, iar pe deasupra se unge cu muruială făcută din făină albă de grâu și apă, pentru ca mălaiul să nu crape. Se lasă în cuptor timp de o oră și jumătate, după care se scoate și se învelește într-un ștergar, pentru a se înmuia.

din volumul „Cultura tradițională din județul Cluj – Valea Someșului Mic”, apărut la editura „Tradiții clujene” a CJCPCT Cluj.

Foto: Pregătirea mălaiului/Arhiva CJCPCT Cluj

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Un clujean vrea sa scape institutiile din Romania de documentele pe hartie. VIDEO

Read Next

FC Universitatea Cluj primeste cea mai mare suma de la Primarie. Cat primesc celelate echipe

Leave a Reply