Persoanele cu dizabilități din Cluj-Napoca pot depune cereri pentru persoanele cu dizabilități.
În comuna clujeană Chiuiești, femeile mai pregătesc mâncăruri după rețete tradiționale.
Printre acestea se numără plăcinta creață, colăcei și pâine în cuptor, silvoiță, dar și mălai copt.
Pentru a pregăti mălaiul, la început se încinge focul în cuptor, apoi se cerne făina de mălai și se opărește cu apă clocotită. Se face o plămădeală din făină albă de grâu, amestecată cu apă, drojdie și puțină sare. Se lasă la dospit, după care se frământă. Se amestecă plămădeala cu făina de mălai opărită și răcită.
În timp ce aluatul este la dospit, se curăță și se ung „tăpsâile” (tăvile) cu ulei. Se pune aluatul în tipsii, iar pe deasupra se unge cu muruială făcută din făină albă de grâu și apă, pentru ca mălaiul să nu crape. Se lasă în cuptor timp de o oră și jumătate, după care se scoate și se învelește într-un ștergar, pentru a se înmuia.
din volumul „Cultura tradițională din județul Cluj – Valea Someșului Mic”, apărut la editura „Tradiții clujene” a CJCPCT Cluj.
Foto: Pregătirea mălaiului/Arhiva CJCPCT Cluj
4 Reviews
egrgtiyAdogy cdvszxryTauro
https://geo.hosting/vps/vps-europe/vps-finland
egrgtiygak cdvszxryFes
Something so does not leave anything
GregoryPLULT GregoryDiumb
https://pubhtml5.com/homepage/budgm/
GregoryMix Gregorymus
What nice phrase