efainlacluj.ro

Cum va arata viitorul SCIENCE CAMPUS din Cluj. A fost anuntat castigatorul proiectului. GALERIE FOTO

Concursul de soluții pentru viitorul Science Campus din cartierul Lomb, un complex de cercetare, dezvoltare și inovare, realizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, a fost câștigat de S.C. KXL STUDIO S.R.L., contractul având o valoare de estimată la nivelul sumei de 12.816.292,5 lei. Arhitectul Andrei Lucian Nistor este autorul principal al proiectului, arh. Alexandru Grindeanu coautor, iar colaboratori sunt arh. Roxana Nistor, arh. Corina Cigoeanu, arh. Andreea Netejoru, arh. Oana Crăciun și arh. Ștefan Tănase.

De asemenea, colaboratori pe specialități sunt urb. Iulia Sabău, urb. Diana Constandache, urb. Vlad Nour, ing. Alina – Mihaela Păun.

Din juriul concursului au făcut parte arh. Rasmus Kruse Jensen, arh. Maya Sara Halevy,arh. Alexandra Demetriu
arh. Liviu-Nichi Ianăși, arh. Cătălin Trandafir – Reprezentant al Filialei Teritoriale Transilvania a OAR,arh. Andreea Mureșan – Reprezentant al PMCJ, arh. Vlad Gaivoronschi.

În concurs s-au prezentat 17 proiecte, însă unul a fost descalificat (proiectul cu numărul 107) întrucât nu a prezentat Propunerea Financiară, încălcând Regulamentul concursului.

“Dacă ar fi de găsit o titulatură pentru acest proiect, aceasta ar fi probabil “Grădina Amfiteatru”, aceasta datorită generozității spațiului public ce deservește la niveluri diferite ansamblul, pe de o parte clădirea CLAS, pe de alta parte clădirea Facultății de Matematică, unificate de grădina amfiteatru.

Juriul a apreciat structura rațională cardo/decumani a strategiei relaționată la peisajul existent, orientarea corectă a spațiului public ascendent pe direcția est-vest privind către peisaj. Spațiul public este astfel un dispozitiv topologic cu valențe deopotrivă simbolice și ecologice. A fost apreciată de asemenea claritatea strategiei de ocupare a parcelei, potențialul de a fi edificată în etape clare.  Definiția spațiului public longitudinal ascendent coordonat cu menirea și caracterul  clădirilor de pe parcursul său presupun o tranziție judicioasă de la un caracter foarte public în zona de acces în holul clădirii CLAS până la caracterul semi-public în zona clădirii Facultății de Matematică, cap de perspectivă elevat orientat către est. A fost apreciat sentimentul de urbanitate împletit cu cel specific al unei grădini topologice. Toate clădirile care compun ansamblul sunt ușor accesibile, existând o varietate de spații exterioare ce pot servi ca spații de evenimente și  expunere exterioare cu valențe dedicate culturii și științelor naturii. Juriul a apreciat echilibrul dintre poziționarea și gabaritele volumelor precum și relaționarea acestora față de clădirea existentă a CREIC împreună cu vederile și conexiunile cu contextul natural înconjurător, cu direcțiile cardinale și cu decupajele ce permit momente de însorire asupra spațiului public” – aprecierea juriului.

Premiul II a fost câștigat de arhitecții de la PRÁCTICA ARQUITECTURA Y URBANISMO S.L.P., iar premiul III de LBA ARCHITECTURE ET INGENIERIE în asociere cu NEWBRIDGE INFRASTRUCTURI SRL.

S-au acordat și două mențiuni onorifice pentru proiectele realizate de Metapolis Architects în asociere cu Atelier Mass și SC URBAN SCOPE SRL în asociere cu Manda Works și S.C. Artconcept Building S.R.L.

Sursa: Ziua de Cluj

Read Previous

Clujul este pe primul loc in tara la “invatatura”. VEZI rezultatele cu mult peste media nationala.

Read Next

Copiii din Cluj vor putea vedea in premiera la Teatrul de Papusi spectacolul “Motanul Incaltat”.