efainlacluj.ro

Dezastru ecologic pe LACUL GILAU din Cluj! Raurile si lacurile NU SUNT TOMBEROANE! Galerie FOTO

­čą▓ Din p─âcate, gesturile reprobabile ale oamenilor se reg─âsesc ├«n natur─â. A╚Öa arat─â lacul Gil─âu din jude╚Ťul Cluj.

Cantit─â╚Ťile mari de precipita╚Ťii c─âzute (61,5 l/mp s-au ├«nregistrat ├«n ultimele 72 de ore la postul pluviometric M─âguri) ╚Öi topirea stratului de z─âpad─â din bazinul hidrografic Some╚Öul Rece au generat cre╚Öterea debitelor ╚Öi nivelurilor r├óului Some╚Öul Rece ╚Öi ale afluen╚Ťilor. ├Än ultimele 24 de ore, cre╚Öterea de nivel a Some╚Öului Rece a fost de 58 de centimetri. M─âsur─âtorile la mir─â sunt realizate ├«n sec╚Ťiunea sta╚Ťiei hidrometrice Some╚Öu Rece Sat. De asemenea, s-au activat toren╚Ťii din acest areal.

Prin urmare, depozitele ilegale de deșeuri și materialul lemnos au fost antrenate în albia Someșului Rece și au ajuns în lacul de acumulare Gilău.

Pe l├óng─â aspectul inestetic creat, aceste de╚Öeuri genereaz─â probleme tehnice ├«n exploatarea construc╚Ťiilor hidrotehnice. ├Än acela╚Öi timp, av├ónd ├«n vedere faptul c─â acumularea Gil─âu reprezint─â surs─â secundar─â de alimentare cu ap─â a popula╚Ťiei, procesul de tratare a apei brute ├«n vederea potabiliz─ârii este afectat.

Acest eveniment indic─â probleme privind gestionarea de╚Öeurilor ├«n localit─â╚Ťile riverane situate ├«n amonte.

Potrivit actelor normative aflate ├«n vigoare, igienizarea ╚Öi ulterior men╚Ťinerea st─ârii de cura╚Ťenie a malurilor ╚Öi a cursurilor de ap─â are un caracter permanent ╚Öi constituie una dintre obliga╚Ťiile care revin autorit─â╚Ťilor publice locale pentru buna gospod─ârire a localit─â╚Ťilor.

Reamintim prim─âriilor faptul c─â au obliga╚Ťia de a realiza c├óteva ac╚Ťiuni importante:
ÔÇó ├«ndep─ârtarea depozitelor de de╚Öeuri ╚Öi material lemnos din albiile ╚Öi de pe malurile cursurilor de ap─â din arealul administrat;
ÔÇó asigurarea sec╚Ťiunilor de scurgere a apei la poduri ╚Öi pode╚Ťe;
ÔÇó ├«ntre╚Ťinerea ╚Öan╚Ťurilor ╚Öi rigolelor de scurgere a apelor pluviale.

Totodat─â, revenim la apelul adresat cet─â╚Ťenilor de a depozita de╚Öeurile doar ├«n spa╚Ťiile special amenajate. R├óurile ╚Öi lacurile nu sunt tomberoane

Gilau #deseuri

Read Previous

CFR Cluj se pregateste pentru duelul decisiv cu LAZIO ROMA. Cat costa biletele la cel mai important meci din sezon.

Read Next

Certificatele de nastere, casatorie si deces vor fi eliberate online la Cluj! 185 milioane este costul proiectului.