efainlacluj.ro

Din 2 august noile buletine se vor emite electronic la Cluj. Avantajele buletinului electronic cu CIP

Cărțile de identitate se vor emite și electronic, începând cu data de 2 august 2022

Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor (DJEP) Cluj, instituție publică de interes județean aflată sub autoritatea Consiliului Județean, va operaționaliza, începând cu data de 2 august 2022, activitatea de emitere a cărții electronice de identitate (CEI).

Concret, în baza unei programări prealabile, cetățenii vor putea veni la sediul DJEP Cluj din municipiul Cluj-Napoca, strada Aviator Bădescu 7-9, unde își vor putea depune actele pentru emiterea noilor cărți de identitate. Aici, au fost operaționalizate două ghișee de preluare a datelor biometrice, respectiv unul de eliberare a cărții electronice de identitate.

Amintim faptul că implementarea cărții electronice de identitate este un proiect pilot la nivel național, implementat de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, structură aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Ce trebuie să știe clujenii si romanii care optează pentru cartea electronică de identitate (CEI):

 • – noul document va înlocui practic, în mod treptat, cartea de identitate aflată în circuit din 1997, pana in august 2031 , conform termenlor stabilite de Regulamentul UE.
 • – CEI este recunoscuta în afara granițelor țării
 • – acest document facilitează accesul cetățeanului la servicii publice prin preluarea funcționalității cardului de sănătate și implementarea unor servicii electronice
 • poate fi solicitat opțional de către părinți pentru copiii lor încă de la naștere, cu o valabilitate variabilă în funcție de vârsta titularului.
 • – cetățenii trebui să știe ca această carte de identitate conține elemente suplimentare de siguranță , care se datorează noilor tehnologii ceea ce-i conferă titularului o protecție suplimentară și previne situațiile de furt de identitate.
 • – practic azi începând cu ora 13:00, sistemul devine funcțional aici la Cluj Napoca fiind preluată oprimna cerere pentru eliberarea noului tip de carte de identitate. Pentru început acest lucru se va întâmpla la un singur ghișeu, obiectivul fiind extinderea fluxului de preluare la 4 ghișee.
 • Costul eliberării unei cărți electronice de identitate este 14 euro (70 de lei), în condițiile în care media europeană este de 41 de euro.
 • – emiterea CEI este rezultatul unei colaborări interinstituționale. Direcția pentru Evidența Persoanelor, Compania Națională Imprimeria Națională care va fabrica cărțile electronice și Centrul Național Unic de Personalizare a pașapoartelor electronice, organizat în cadrul Direcției de Pașapoarte (aici se va personaliza documentul și va fi realizat centralizat prin coordonarea MAI
 • – în faza aceasta de proiect pilot urmează să fie reglate și armonizate toate aspectele ce țin de implementare, astfel încât în faza de generalizare la nivel național infrastructura să fie testată și să fie eliminate eventualele sincope de funcționare.
 • – procesul este unul complex, care se va extinde după finalizarea proiectului pilot, în mod etapizat prin intermediul serviciilor publice comunitare de Evidența Persoanelor pe măsura asigurării suportului tehnic necesar.
 • Conform reglementărilor UE transpuse în legislația UE, prima carte electronică de identitate trebuie să fie emisă cel mai târziu în data de 2 august 2021. Acest lucru este un angajament care se întâmplă și pe care îl onorăm.
 • Astăzi începând cu ora 13 se depune prima cerere. Apreciem că în acest proiect pilot vom emite 5.000 de cărți electronice de identitate până la finalul anului 2021.
 • Aici vorbim de 2 etape: prima etapă estimăm că va dura 5-6 luni , în care va fi emisă prima carte electronică de identitate și vor fi introduse treptat în circulație cărți electronice de identitate pentru persoane cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani și pentru copii cu vârste între 0 și 14 ani.
 • – În această etapă va fi testat modul în care este utilizată cartea electronică de identitate și modul în care infrastructura răspunde cerințelor tehnice.
 • – A doua etapă estimăm că va dura aproximativ 4-5 luni de zile , etapă în care va crește capacitatea de preluare a cererilor și volumul de cărți electronice de identitate emise, pentru a ști exact cât trebuie să extindem producția.
 • pentru implementarea ambelor etape sunt disponibile 200.000 de cipuri.
 • producerea cărții electronice de identitate este un proces complex, care nu poate fi finalizat într-un termen mai mic de 10 zile. Așadar vorbim de minim 10 zile, termenul până la care poate fi înmânată cartea electronică de identitate , iar la acest termen se adaugă perioada de transport având în vedere că ele se vor produce centralizat la București.
 • – în etapa națională de emitere vom intra peste 18 luni. Va fi obligatoriu să avem această carte electronică de identitate începând din august 2031.
 • În acest moment 15 țări membre UE utilizează acest tip de document și România intră în rândul țărilor care emit astfel de documente, dar termenul Regulamentului UE este august 2031. Până atunci vor fi emise în paralel cărți de identitate (n.a simple), respectiv cărți electronice de identitate.
 • Pentru acest proiect pilot au prioritate cetățenii al căror document de identitate a expirat

Ce servicii publice vor putea fi accesate prin cartea electronică de identitate și motivul pentru care acest document poate fi emis de la naștere

La solicitarea media, ministrul Lucian Bode a precizat și ce servicii ar putea fi accesate prin noua carte electronică de identitate, dar și motivele pentru care noul act poate fi emis de la nașterea copilului.

 • “Cartea electronică de identitate, chiar de la emitere, va putea fi folosită pentru autentificare în sistemele informatice ale administrației publice. Interfețele urmează a fi dezvoltate de către deținătorii acestor sisteme.
 • Dezvoltarea interfețelor poate fi definitivată doar după finalizarea testelor realizate cu privire la utilizarea cărții electronice de identitate. Estimăm finalizarea testelor primare după 4 luni de funcționare a proiectului pilot.
 • În acest moment vor putea fi definitivate elementele necesare pentru configurarea interfețelor care trebuie dezvoltate la nivelșul instituțiilor care furnizează serviciile care vor fi accesate.
 • Primul serviciu care va putea fi accesateste cel de autentificare în platforma Casei naționale pentru asigurări de sănătate, având în vedere că potrivit legii, cartea electronică de identitate înlocuiește cardul de sănătate.
 • Sunt avute în vedere dezvoltarea unor interfețe care să permită accesarea unor servicii precum cazierul judiciar , servicii furnizate de către direcția regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor , ca să vă dau câteva exemple.”, a spus Bode.

Read Previous

Lucrările la designul tematic UNTOLD sunt pe ultima sută de metri. VIDEO DRONA & FOTO

Read Next

Capturi impresionante prinse de pescari clujeni pe lacul Gheorgheni de langa Iulius Mall.VIDEO & FOTO