efainlacluj.ro

Emil Boc despre viitorul administrației: „Trecerea la un model european bazat pe descentralizare și autonomie locală”

În cadrul Summitului Autorităților Publice Municipale din România, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca și președintele Asociației Municipiilor din România, a transmis un mesaj puternic despre necesitatea unei schimbări în structura administrativă a țării. Acesta a subliniat că România trebuie să facă trecerea de la modelul centralizat, moștenit din perioada comunistă, la un model european de administrație care să promoveze descentralizarea și autonomia locală.

„Credem că în perioada următoare, în perioada următorului mandat, trebuie să realizăm trecerea definitivă de la modelul administrativ, de la moștenirea administrativă comunistă, la modelul european de administrație bazat pe descentralizare și autonomie locală,” a declarat Emil Boc. Primarul a adăugat că legea de organizare administrativ-teritorială, adoptată în 1968, este depășită și ne plasează în contratimp cu restul Uniunii Europene. „Suntem singura țară din UE în care încă ne mai conducem după o lege din 1968 bazată pe principiul centralismului democratic,” a explicat el, subliniind că o reorganizare ar putea aduce mai multă eficiență și capacitate de utilizare a resurselor europene.

Regionalizarea și descentralizarea – pilonii viitoarei administrații

Boc este de părere că regionalizarea și descentralizarea ar trebui să fie priorități în următorul mandat, pentru a asigura o mai bună corelare a programelor și utilizarea optimă a resurselor la nivel local. „Decizia trebuie să fie luată de către autoritatea care este cea mai apropiată de cetățean, iar guvernul central să intervină doar acolo unde guvernul local nu poate performa la nivel național,” a explicat Boc. În prezent, situația este inversată, guvernul central fiind cel care preia controlul asupra deciziilor importante, iar autoritățile locale intervenind doar cu permisiunea acestuia.

Emil Boc: „Avem nevoie de debirocratizare”

Un alt punct cheie al discursului lui Emil Boc a fost apelul pentru debirocratizare. Primarul a susținut că este nevoie de un proces amplu de simplificare a procedurilor și de eliminare a birocrației care afectează atât autoritățile locale, cât și mediul de afaceri. „Flexibilitatea și simplificarea trebuie să fie cuvintele de ordine și pentru noi la nivel local, dar și la nivel național,” a declarat Boc, subliniind că modificările legislative sunt esențiale pentru a reduce complexitatea proceselor administrative.

Read Previous

Încep înscrierile pentru Gala de Excelenţă „10 pentru Cluj” dedicată copiilor între 3 și 18 ani.

Read Next

USAMV Cluj a anunțat că îi va acorda titlul de Doctor Honoris Causa fostului rector UBB, Ioan Aurel Pop.