efainlacluj.ro

Expozitie de vestigii istorice de la Pompei, orasul italian acoperit de cenusa. Unde poate fi vazuta

🖼 𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐚 ,,𝐕𝐞𝐬𝐭𝐢𝐠𝐢𝐢 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐜𝐞” 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐏𝐨𝐦𝐩𝐞𝐢, 𝐥𝐚 📍 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐌𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐚𝐥 ,,𝐎𝐜𝐭𝐚𝐯𝐢𝐚𝐧 𝐆𝐨𝐠𝐚” 𝐂𝐢𝐮𝐜𝐞𝐚

➡️ La 24 august 79 după Hristos, în jurul orei 13.00, Muntele Vezuviu (situat în apropierea orașului Napoli) a eliberat un 🌋nor mortal de materiale piroclastice și gaze la o înălțime de 33 de kilometri, evacuând lavă, piatră ponce și cenușă vulcanică la o rată de 1,5 milioane de tone pe secundă și degajând o cantitate de energie termală de 100.000 de ori mai mare decât cea din bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki.

🖤 Constituind una din cele mai catastrofale din istoria europeană, tragedia de la Pompei a distrus și a îngropat sub cantități masive de materiale piroclastice și de tuf mai multe așezări romane (inclusiv Pompei și Herculaneum) și a provocat zeci de mii de victime, dând numele tipului vezuvian de erupție vulcanică.

📌Cadavrele locuitorilor acestor orașe decedați în urma asfixierii au fost acoperite de cenușă, aceasta întărind și păstrând conturul corpurilor care, după descompunere, lăsaseră în urmă un soi de mulaj.

⚰️ Descoperind aceste mulaje, arheologii au umplut spațiile goale cu ghips, relevând în detaliu pozițiile în care muriseră victimele vulcanului. Pentru arheologi, simplele mărturii ale vieții de zi cu zi în Pompei au o valoare identică celei a statuilor și a frescelor.

⏳Abia în 1982 au fost descoperite la Herculaneum primele rămășițe umane, sutele de schelete descoperite purtând urmele morții oribile de care avuseră parte.

✅Având aceeași origine, expoziția ,,Vestigii istorice”, însumând piesele de la Pompei existente în colecția Muzeului Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea, poate fi vizitată în perioada 15.02.2023 – 31.03.2023. ⏳

Read Previous

Clujul este in TOPul clientilor REVOLUT din Romania. Cati clujeni folosesc cardul pentru operatiuni bancare si tranzactii

Read Next

Clujeanul Ghita Muresan a rememorat duelurile din NBA cu celebrul jucator american de baschet, Michael Jordan!