efainlacluj.ro

Expozitie inedita. “Satul clujean in 10 obiceiuri“ pe B-dul Eroilor. Galerie FOTO

𝗦𝗮𝘁𝘂𝗹 𝗰𝗹𝘂𝗷𝗲𝗮𝗻 î𝗻 𝟭𝟬 𝗼𝗯𝗶𝗰𝗲𝗶𝘂𝗿𝗶 – 𝗲𝘅𝗽𝗼𝘇𝗶ț𝗶𝗲 𝗼𝘂𝘁𝗱𝗼𝗼𝗿 𝗽𝗲 𝗕𝘂𝗹𝗲𝘃𝗮𝗿𝗱𝘂𝗹 𝗘𝗿𝗼𝗶𝗹𝗼𝗿

Clujenii dar și turiștii care vizitează orașul în această perioadă sunt îndemnați să facă o călătorie fascinantă prin bogatele tradiții locale. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei oferă, pe instalația „10×10” de pe Bulevardul Eroilor, expoziția outdoor „Satul clujean în 10 obiceiuri”.

Fotografiile expuse sunt selectate din arhiva Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, care este îmbogățită permanent, în cadrul proiectelor de cercetare și revitalizare a culturii tradiționale din satele județului.

Întreaga viață a omului din universul tradițional (munca și ocupațiile din timpul anului, relațiile cu semenii și valorile spirituale ale colectivităţii) se desfășura după reguli bine stabilite, șlefuite în decursul timpului și, de cele mai multe ori, respectate cu strictețe. Viața modernă a transformat satul tradițional. Însă, îmbucurător este faptul că unele obiceiuri s-au păstrat până în zilele noastre. Întâlnim și acum unele meșteșuguri sau practici la diferite momente importante din viața omului, ori ritualuri cu forme de desfășurare destul de ample, în care riturile vechi se împletesc cu acte ceremoniale şi cu manifestări cu caracter spectacular, la care participă întreaga comunitate locală.

Din bogata moștenire culturală clujeană au fost selectate zece obiceiuri, care pot fi descoperite în cadrul expoziției: jocul satului, intratul fetei in joc, claca la coasă, haba/șezătoarea, patul miresei, colacul ritualic de înmormântare, Sânzienele, corindatul junilor în Munții Apuseni, păpălugăra și împănatul boului. Acestea aparțin unor sate, precum: Mărișel, Măguri-Răcătău, Dobrin, Negreni, Răchițele, Orman, Berchieșu, Mintiu Gherlii, Frata, Feleacu, Bedeciu, Văleni, Ceanu Mare și Mera.

Având o tradiție de 65 de ani în domeniul conservării și promovării culturii tradiționale, precum și o echipă de specialiști bine pregătiți, CJCPCT Cluj este o instituție etalon în salvgardarea și promovarea patrimoniului tradițional imaterial. Astfel, scopul expoziției este acela de a ne încuraja să acceptăm tradiția ca parte din viața noastră, să medităm, chiar și pentru „o privire”, la trecutul și viitorul satului clujean.

𝗖𝗼𝗼𝗿𝗱𝗼𝗻𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁: Adriana Andrei și Consuela Bendea.

𝗖𝗼𝗻𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝘁𝗼𝗿𝗶:
𝗙𝗼𝘁𝗼: Nicu Cherciu, Marius Romilă, Mircea Cîmpeanu, Darius Echim, Ioan Bruchental, Nicolae Nerțan, Claudiu Cubleșan.

𝗧𝗲𝘅𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲: Consuela Bendea, Adriana Irimieș (manager CJCPCT Cluj), Marinela Istici, Claudiu Cubleșan, Grigore Sâmboan, Adriana Andrei.

𝗣𝗮𝗿𝘁𝗲𝗻𝗲𝗿𝗶:
Asociația Mărișana, Asociația „Pro Vision”, Asociația „Tradiții Ormănene”, Asociația „Mugurii Mintiului”, Primăria Comunei Măguri-Răcătău, Primăria Comunei Negreni, Primăria Comunei Mintiu Gherlii.

𝗖𝗼𝗻𝗰𝗲𝗽ț𝗶𝗮 𝗴𝗿𝗮𝗳𝗶𝗰ă: Nicolae Nerțan.

Expoziția „Satul clujean în 10 obiceiuri” poate fi vizitată în mod gratuit, pe tot parcursul lunii septembrie.

Read Previous

Arhiepiscopul Clujului a sfintit clopotele noii biserici din localitatea Sub Coasta. Galerie FOTO

Read Next

Clujeanul Vlad Pop a urcat varful Kilimanjaro pentru copiii bolnavi de cancer.