efainlacluj.ro

Fierarul clujean Simion Drînda va fi omagiat astăzi la Gala “Tezaure Umane Vii”

𝙁𝙞𝙚𝙧𝙖𝙧𝙪𝙡 𝙘𝙡𝙪𝙟𝙚𝙖𝙣 𝙎𝙞𝙢𝙞𝙤𝙣 𝘿𝙧î𝙣𝙙𝙖, 𝙤𝙢𝙖𝙜𝙞𝙖𝙩 𝙡𝙖 𝘽𝙖𝙞𝙖 𝙈𝙖𝙧𝙚, 𝙡𝙖 𝙂𝙖𝙡𝙖 „𝙏𝙚𝙯𝙖𝙪𝙧𝙚 𝙐𝙢𝙖𝙣𝙚 𝙑𝙞𝙞”

Clujeanul Simion Drînda din satul Măguri, comuna Măguri-Răcătău, meșter care a practicat fierăritul întreaga sa viață, va fi omagiat astăzi, 21 septembrie 2023, la Baia Mare, la Gala „Tezaure Umane Vii”. Evenimentul, care se desfăşoară sub egida Ministerului Culturii, prin Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, îi omagiază pe deţinătorii acestui titlu din anul 2023.

Manifestarea de decernare a titlurilor onorifice „Tezaure Umane Vii” 2023 se va desfăşura în sala Teatrului Municipal Baia Mare, începând cu ora 16:00.

Din seria de evenimente face parte şi conferinţa cu participare internaţională „Patrimoniul cultural imaterial în contextul păstrării şi valorizării peisajului cultural imaterial”, pusă sub semnul celebrării a 20 de ani de la semnarea Convenţiei UNESCO privind salvgardarea patrimoniul cultural imaterial. Conferinţa este organizată de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Facultatea de Litere. La eveniment participă specialişti în domeniul patrimoniului cultural din ţară şi din străinătate. În cadrul evenimentului, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Adriana Irimieș, suștine prelegerea cu titlul „Elemente de patrimoniul cultural imaterial care fac parte din moștenirea culturii tradiționale din județul Cluj”.

Simion Drînda sau „Simionu’ Florii”, așa cum este cunoscut în zonă, are 72 de ani și provine dintr-o familie de fierari, tatăl și bunicul patern practicând aceeași meserie. A crescut ajutând și învățând de mic în atelierul tatălui său, iar din 1975 (adică la 25 de ani) și-a deschis propria fierărie în care a lucrat intensiv până acum câțiva ani. Dosarul de candidatură pentru titlul de Tezaur Uman Viu, care i-a fost acordat în acest an de de Ministerul Culturii, a fost depus de echipa de cercetare a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, in urma unor vizite în atelierul căuaciului, beneficiind de sprijinul Marianei Pleșa, de la Primăria din Măguri-Răcătău.

Programul „Tezaure Umane Vii” a pornit ca o iniţiativă UNESCO pentru salvgardarea şi promovarea patrimoniului cultural imaterial. Programul vizează atât identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepţional al performării, sunt capabile să transmită un element de patrimoniu cultural imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, cât şi creşterea gradului de recunoaştere şi vizibilitate a păstrătorilor şi transmiţătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităţilor din care fac parte, al specialiştilor şi al publicului larg.

Read Previous

Copiii de până la 14 ani vor avea gratuit la meciul U Cluj – Universitatea Craiova.

Read Next

România a trecut de borna celor 1000 km de autostradă cu un tronson deschis în apropiere de Cluj. Mai avem până la cei 3000 km de autostrada.