efainlacluj.ro

Fostul student UAD Cluj, pictorul Adrian Ghenie, a vândut o nouă lucrare cu o sumă astronomică.

Adrian Ghenie: De la student la pictorul cel mai cunoscut și bine vândut din România

Adrian Ghenie, fost student al Universității de Artă și Design din Cluj (UAD Cluj), a devenit un nume de referință în lumea artei contemporane, fiind recunoscut drept cel mai cunoscut și cel mai bine vândut pictor din România în prezent. Recent, acesta a ajuns din nou în atenția publicului, odată cu vânzarea unei lucrări semnate de el la o sumă incredibilă.

Lucrarea intitulată “Autoportret” de Adrian Ghenie, unul dintre cei mai bine cotați pictori români, a fost adjudecată la suma de 99.999 de euro în cadrul unei licitații de artă postmodernă și contemporană organizată de casa Artmark. Această sumă impresionantă vine în contextul unei estimări inițiale între 50.000 și 70.000 de euro pentru tablou.

“Autoportretul” a fost creat în perioada 2003 – 2004, și reprezintă o piesă semnificativă din portofoliul artistului. Această lucrare nu este singura care a generat sume mari la vânzare. În 2021, o altă lucrare a sa, intitulată “Artă degenerată”, a fost vândută la o licitație din Hong Kong pentru impresionanta sumă de 7 milioane de euro, consolidând și mai mult poziția lui Ghenie în rândul artiștilor de marcă ai lumii.

De asemenea, în 2023, casa de licitații Sotheby’s a scos la vânzare o altă operă semnată de Ghenie, intitulată “Autoportret ca Charles Darwin”, realizată în 2012. Această lucrare, estimată inițial între 300.000 și 400.000 de lire sterline, a fost adjudecată pentru suma de 366.094 de euro sau 317.500 de lire sterline, confirmând încă o dată atracția și valoarea lucrărilor sale în lumea artei contemporane.

Adrian Ghenie și-a construit cariera artistică prin lucrări complexe și captivante, în care explorează teme precum identitatea, memoria și istoria, folosind tehnici și stiluri variate. De la debutul său în lumea artei și până în prezent, Ghenie a demonstrat un talent remarcabil și o abordare inovatoare, ceea ce i-a adus recunoașterea pe plan internațional și a contribuit la creșterea valorii lucrărilor sale pe piața mondială.

Pictorul Adrian Ghenie a intrat la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca din a treia încercare. Artistul și-a dezvoltat o tehnică aparte, neconvențională, spontană. Ba mai mult, Adrian Ghenie, în loc de pensule, folosește un cuțit de paletă și stencil pentru a picta.

Sursa foto: artmark.ro

Read Previous

La Cluj-Napoca se va construi “MUZEUL PERSONALITĂȚILOR CLUJENE”. Cum și unde va fi amenajat noul spațiu.

Read Next

PNL-ul a dat mâna cu PSD-ul pentru o alianță. Campania electorală precedentă a PNL-ului era bazată pe excluderea PSD-ului de pe scena politică.