efainlacluj.ro

FOTO. Biserica de peste 225 de ani din centrul Clujului ascunde detalii mai putin stiute de clujeni

Dintre cele aproximativ 16 biserici din Cluj-Napoca se evidențiază și o biserică construită intre anii 1792-1796 în Centrul Clujului.

Este vorba despre Biserica Unitariană de pe str 21 decembrie.

Trebuie știut că, Confesiunea Unitariană, ca variantă radicală a protestantismului, a apărut în Transilvania la mijlocul secolului al XVI- lea, fiind întemeiată de Dávid Ferenc.

Noul cult a fost recunoscut oficial prin edictul Dietei de la Turda privind libertatea religioasă în anul 1568. Și această confesiune fost supusă unor persecuţii din partea principilor catolici şi chiar din partea celor reformaţi.

La ora actuală sediul central al cultului din Transilvania este la Cluj. Teza de bază a cultlui este credinţa într- un Dumnezeu unic şi indivizibil.

Iisus Christos este considerat om, nu şi Dumnezeu, deci nu este admisă dogma Sfintei Treimi.

Cultul are legături strînse și în Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Unit al Marii Britanii, Germania, Olanda, India, Filipine și Indonezia. Biserica este construita în stil baroc cu elemente rococo și neoclasiciste. Lăcașul a fost proiectat de arhitectul vienez Anton Türk(Lukacs Jozsef – Povestea „orașului-comoară”,)

FOTO 1 Csaba Minier

Biserica unitariană din Cluj “ascunde” între zidurile sale un vestigiu încărcat de legendă: piatra rotundă de pe care acum 454 de ani predicatorul Dávid Ferenc, care a devenit o figură cunoscută în istoria religioasă a Europei, a ţinut o cuvântare în urma căreia întreg oraşul Cluj, a trecut la unitarianism, (Foto 1) piatra predicatorului David Ferenc.

Pe foto 5 în 1831, zidul bisericii a fost întărit în exterior și lateral, după ce apăruse riscul prăbușirii boltei supradimensionate. Se vede și astăzi pe str. Dávid Ferenc

Foto 5 Csaba Minier

În 1908, arhitectul Pakey Lajos a finalizat turnul.(Foto 6) Statuia Dávid Ferenc dezvelita 2019 în fața biserici

Foto Csaba Minier
Foto Csaba Minier
Foto Csaba Minier
Foto Csaba Minier

SURSA Text: Csaba Minier, “Amintiri din Vechiul Cluj” Facebook

Read Previous

Modernizarea malurilor Somesului. Cum arata noii copaci adusi in locul celor taiati + noul pod peste Somes in Grigorescu

Read Next

Duminica, 20 martie, ziua a fost egala cu noaptea. Cand trecem la ora de vara

Leave a Reply