Persoanele cu dizabilități din Cluj-Napoca pot depune cereri pentru persoanele cu dizabilități.
O echipă de cercetători din Spania, Argentina și România a descris o nouă specie de țestoasă, denumită Testudo Iohanica, numele speciei, stabilit de paleontologul clujean, prof. dr. Vlad Codrea de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), după Valea Lohanului, pe malul căreia se află locul fosilifer de la Crețești.
Fosilele țestoaselor de uscat apropiate de țestoasa dobrogeană Testudo graeca au fost recuperate de la Crețești (județul Vaslui), în urma supravegherii lucrărilor de modernizare a drumului național Crasna-Huși de către specialiștii Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. Noua specie a fost descrisă pe baza numărului mare de exemplare, dar și a detaliilor anatomice impecabil conservate (unele carapace păstrând în conexiune și craniile, dar și elementele scutului osificat protector al membrelor).
Până la această descoperire, pentru speciile fosile ale genului Testudo erau cunoscute doar oase post-craniene. Datele publicate în revista Journal of Systematic Palaeontology oferă de această dată și detalii exacte privitoare la forma craniului, cu elemente până acum niciodată semnalate de la vreo altă formă fosilă a genului. Vârsta rocilor de la Crețești în care țestoasele s-au fosilizat este miocen superioară, estimată la 7-8 milioane de ani. În acele timpuri, zona în care se află astăzi localitatea era o câmpie fluvială, populată, alături de țestoase, de cai primitivi tridactili, rinoceri, porci sălbatici, iepuri, gazele, hiene, mastodonți sau girafe. În acele timpuri au fost înregistrate viituri puternice, țestoasele descoperite pierind brutal, înecate.
Fosilele, unice prin aspectele arătate, pot fi văzute în colecțiile muzeului bârlădean de către public, iar datele publicate de cercetători reprezintă o contribuție de referință pentru paleontologia mondială.
Sursa: UBB