efainlacluj.ro

FOTO. S-a sfințit demisolul bisericii parohiale Cetatea Fetei din Florești.

În ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Marcel, 29 decembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Cetatea Fetei, Florești, județul Cluj, cu prilejul sfințirii paraclisului de la demisolul bisericii parohiale.

De la ora 9:00, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de sfințire a paraclisului bisericii parohiale, cu hramul „Sfântul Cuvios Marcel”, amenajat între anii 2018-2023, la demisolul lăcașului de cult. Paraclisul a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.

În continuare, Părintele Mitropolit Andrei a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre importanța sărbătorilor de iarnă (Nașterea Domnului și Boboteaza), îndemnându-i pe cei prezenți să fie buni misionari ai Domnului Hristos în societatea actuală.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Diaconia” al Parohiei Cetatea Fetei, dirijat de preotul Decebal Gorea și de prof. Uliana Jurcan.

La finalul Liturghiei, preotul paroh Marcel Agrişan a mulțumit ierarhului, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la amenajarea paraclisului.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastorală, Mitropolitul Andrei i-a acordat parohului Florin Marcel Agrişan Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici, iar pe preotul slujitor Decebal Iuliu Liviu Gorea l-a hirotesit iconom stravrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală. Preotul Iulius Mureșan (Parohia „Sfântul Proroc Ilie” din Năsăud), în calitate de binefăcător, a fost distins cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici, iar domnii Alexandru Hădărean și Ioan Băieș au primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. De asemenea, Consiliul și Comitetul parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

Mai multe detalii aici: https://www.mitropolia-clujului.ro/sfintirea-paraclisului-de-la-demisolul-bisericii-ortodoxe-din-cetatea-fetei-floresti/

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Read Previous

U Cluj a transferat un jucător cu 99 de prezențe în primele două ligi din Brazilia.

Read Next

ISU Cluj recomandă populației să respecte câteva măsuri minime de prevenire a incendiilor de REVELION