efainlacluj.ro

FOTO. Vârstnicii unui Centru de bătrâni din Spania, fascinați de tradițiile românești de PAȘTE!

𝙑â𝙧𝙨𝙩𝙣𝙞𝙘𝙞 𝙙𝙞𝙣 𝘼𝙡𝙘𝙖ñ𝙞𝙯, 𝙎𝙥𝙖𝙣𝙞𝙖, 𝙛𝙖𝙨𝙘𝙞𝙣𝙖ț𝙞 𝙙𝙚 𝙩𝙧𝙖𝙙𝙞ț𝙞𝙞𝙡𝙚 𝙧𝙤𝙢â𝙣𝙚ș𝙩𝙞

Într-o atmosferă plină de tradiție, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a organizat, în data de 27 martie 2024, un eveniment memorabil, în parteneriat cu Asociația „Rumanos en el Bajo Aragona”, Spania.

Gazdă a fost Centrul de Bătrâni „Centro de Dia Fomenta” din orașul Alcañiz, regiunea Teruel, Spania. Vârstnicii din această comunitate au avut ocazia de a se familiariza cu tehnicile tradiționale de decorare a ouălor de Paști, inclusiv tehnica „batic”, ce presupune decorarea prin băi succesive de culoare.

În cadrul atelierului, coordonat de consultantul artistic Claudiu Cubleșan, participanții au fost introduși în istoria încondeierii ouălor de Paști, o tradiție veche ce a traversat secole și care continuă să fie practicată și astăzi.

Tradiții Clujene

Vârstnicii au manifestat un real interes în descoperirea acestui meșteșug tradițional, fiind curioși să exploreze fiecare detaliu al procesului de încondeiere a ouălor de Paști.

Evenimentul a fost un bun prilej de întâlnire și schimb cultural între comunități din România și Spania, evidențiind importanța și frumusețea diversității culturale.

Colaborarea strânsă între Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și Asociația „Rumanos en el Bajo Aragona” a demonstrat încă o dată că tradiția și cultura sunt limbaje universale, care pot uni inimi și suflete, în ciuda granițelor geografice.

În această perioadă, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), în parteneriat cu asociația „Rumanos en el Bajo Aragón” din Alcaniz, Spania și Primăria orașului Alcaniz, organizează pentru al doilea an consecutiv, o serie de ateliere de decorare a ouălor de Paști.

Totodată, este vernisată și o expoziție de fotografie etnografică, intitulată „Eternul sat românesc”, ce cuprinde zeci de imagini din bogata colecție a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Acțiunea, care face parte din proiectul „Tradiții clujene în țară și peste hotare”, demarat în anul 2020, are ca scop promovarea tradițiilor și obiceiurilor românești în diaspora.

Read Previous

România își face reclamă în capitala Italiei, Roma, prin intermediul transportului public. Galerie FOTO

Read Next

Explozie de culori în Grădina Botanică din Cluj. GALERIE FOTO. Program prelungit de la 1 aprilie.