efainlacluj.ro

Gala Tezaure Umane Vii i-a premiat pe cei 3 clujeni care au primit aceasta titulatura, un jucaus, o tesatoare si un carbunar

𝙐𝙣 𝙟𝙪𝙘ă𝙪ș, 𝙤 ț𝙚𝙨ă𝙩𝙤𝙖𝙧𝙚 ș𝙞 𝙪𝙣 𝙘ă𝙧𝙗𝙪𝙣𝙖𝙧 𝙙𝙞𝙣 𝙟𝙪𝙙𝙚ț𝙪𝙡 C𝙡𝙪𝙟, 𝙥𝙧𝙚𝙢𝙞𝙖ț𝙞 𝙡𝙖 𝙂𝙖𝙡𝙖 𝙏𝙚𝙯𝙖𝙪𝙧𝙚 𝙐𝙢𝙖𝙣𝙚 𝙑𝙞𝙞

În perioada 24-27 octombrie 2022, la Pitești a avut loc Gala Tezaure Umane Vii, în cadrul căreia au fost premiate și cele trei persoane din județul Cluj, care au primit acest titlu în ultimii trei ani, anume: jucăușul Ioan Moldovan din Berchieșu, țesătoarea Viorica Tripon din Negreni și cărbunarul Iosif Bordea din Muntele Rece.

Manifestarea a debutat luni seara cu un spectacol organizat în onoarea Mădălinei Lupu, o tânără care și-a pus viața în slujba naiului. Este elevă a maestrului Gheorghe Zamfir, acesta fiind prezent și la spectacolul organizat la Pitești. A doua zi, dimineața, în organizarea Ministerului Culturii, în colaborare cu Consiliul Județean Argeș, prin Centrul de Cultură si Arte Argeș, a avut loc Gala de premiere a Tezaurelor Umane Vii, la Casa de Cultură a Sindicatelor, Pitești.

Alături de reprezentantul Ministerului Culturii, subsecretarul de stat Costel-Cristian Lazăr, au fost prezenți prof. univ. dr. habil. Gabriela Nedelcu-Păsărin, președinta Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu, Roxana Stoenescu, director al Direcției Cultură, Turism și Tineret, deputatul Simona Bucura Oprescu, președintele Comisie pentru administrației publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților, specialişti din mediile de cercetare, academic, universitar, muzeografi, membri ai Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial și ai instituțiilor și centrelor de cultură din teritoriu.
Pentru fiecare Tezaur Uman Viu a fost prezentat un laudațio din partea unui membru al Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, după care a primit diploma care atestă acest fapt.

Seara, toate Tezaurele Umane Vii au luat parte la sărbătoarea „Focul lui Sâmedru” din localitatea Stâlpeni, iar în următoarea zi au vizitat principalele obiective turistice din județul Argeș, printre care: biserica domnească din Curtea de Argeș, Mănăstirea Curtea de Argeș și Barajul Vidraru. Din partea Centrului Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, la Gala Tezaure Umane Vii a fost prezent consultantul artistic Claudiu Cubleșan.

Scopul evenimentului a fost acela de a-i celebra și premia pe românii care au obținut titlul de Tezaure Umane Vii în anii 2020, 2021 și 2022 și care țin în viață creația românească tradițională.
Totodată, prin acest eveniment care nu a mai fost organizat în ultimii doi ani, din cauza contextului pandemic, Ministerul Culturii și-a arătat recunoștința față de persoanele care promovează și lasă moștenire, tuturor, elemente de patrimoniu național imaterial.
Din anul 2010 până în prezent aproape 90 de români au primit din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale titlul de „Tezaur Uman Viu”.
În urma demersurilor realizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Clujul deține nouă titluri de „Tezaur Uman Viu”.

Programul Tezaure Umane Vii este o inițiativă a UNESCO privind salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial ce vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care creează și, implicit, păstrează valorile tradiționale.

Foto: Ioan Bruchental
Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș

Read Previous

Guvernul a dat unda verde Centurii Metropolitane Cluj-Napoca. 920 mil. €, 42 km si 5 tuneluri

Read Next

UNTOLD isi confirma statutul de FESTIVAL DE TOP. Cei mai buni 10 DJ mondiali au mixat la Cluj.