efainlacluj.ro

Haosul urbanistic din Floresti. Mii de apartamente construite fara o infrastructura existenta. VIDEO

Zecile de mii de oameni care au ajuns sa-si cumpere un apartament in dormitorul orasului Cluj-Napoca, la Floresti, isi pierd acum visele in ore lungi petrecute in trafic si intr-un haos de betoane.

Explozia imobiliară se vede cel mai bine în imaginile surprinse de sateliţii celor de la Google. Iată cum a crescut Floreştiul în ultimii 20 de ani. Oficial, la recensamantul din 2011, aici trăiau 22.000 de oameni.

Neoficial, ar fi, în 2022, vreo 70.000. Traficul e probabil cea mai mare problemă a Floreștiului. În fiecare dimineaţă, mii de maşini se revarsă spre Cluj-Napoca. Şoferii nu au decât 3 variante: DN1 şi două şosele înguste, cândva simple uliţe agricole

Cu cât te apropii de centrul comunei, cu atât vezi mai bine “jungla”. Rurală, nu urbană, în acest caz. Foarte multe străzi nu au trotuare deloc şi în multe locuri au fost făcute ulterior cât să fie bifate. Aici, de exemplu, trotuarul nu are mai mult de 30-40 cm lăţime, dar dacă acest lucru nu ne deranjează… ne izbim brusc de un stâlp. Suntem pe strada Urușagului, sau “strâmtoarea de la Terra”, cum au botezat-o localnicii. Marginită, pe o parte, de un zid înalt al unui cartier rezidenţial, iar pe cealaltă parte de blocuri, case, terenuri agricole şi, mai nou, o biserică. Strada îngustă este singura cale de acces spre oraş pentru mii de oameni.

Daniel Meze s-a mutat aici în 2016. “Este o bătaie de joc şi un exemplu clasic de cum să construieşti zeci de blocuri pe o infrastructură inexistenta”, a declarat Daniel Meze, proprietar. Otilia a simţit asta pe pielea ei. În aprilie şi-a văzut apartamentul arzând. “Incendiul s-a extins. Au ars aproximativ 10 apartamente complet. Apa a trebuit adusă de la hidrant, de la sute de metri distanţă”, a declarat Otilia Mureşan. Doi hidranţi au răsărit în faţa blocului abia după incendiu. Erorile de urbanism se văd până şi din satelit.

Sursa: Observator

Read Previous

Sarbatoarea din satul traditional inchinata sfintilor aparatori ai turmelor. Traditii Clujene

Read Next

Luatu’ de ramas bun de cătă mnireasă pe Valea Ariesului la “Nunta Tradiționala“