efainlacluj.ro

Impozite locale pe clădiri aferente anului 2025 pentru persoanele fizice.Cluj-Napoca este localitate de rang I.

Impozite locale pe clădiri aferente anului 2025 pentru persoanele fizice

Orice persoană care are în proprietate o clădire situată în România datorează anual impozit pentru acea clădire. Aceste impozite contribuie la bugetele locale și sunt esențiale pentru finanțarea serviciilor publice.

Cota de impozitare ce se aplică pentru a determina impozitul este stabilită de autoritățile locale, prin horărâri de Consiliu Local. Taxele si impozitele locale din Cluj-Napoca pe anul 2025 au fost stabilite prin Hotărârea Consiliului Local nr. 736/2024.

În continuare, o să tratăm problema tipului de impozite locale asupra clădirilor rezidențiale, nerezidențiale și mixte deținute de persoanele fizice.

  1. Tipurile de impozite : impozitul pentru cladiri rezidentiale, nerezidențiale si cu destinație mixtă.
  1. Impozitul pentru clădiri rezidențiale (locuințe)

Conform Codului fiscal, impozitul pe clădirile rezidențiale şi clădirile-anexă deținute de persoane fizice, se calculează aplicând o cotă cuprinsă între 0,08% și 0,2% din valoarea impozabilă a clădirii. Cota exactă este stabilită prin hotărârea consiliului local.

Potrivit art. 5 (1) din HCL nr. 736/2024, ,,începând cu 1 ianuarie 2025, se aprobă cota de impozitare de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirilor rezidențiale deținute de persoanele fizice și juridice, conform prevederilor art. 457 alin. (1) și art. 460 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare”.

In concret, valoarea impozitului final aferent clădirilor rezidențiale ce aparțin persoanelor fizice, se determina in functie de mai multi factori si in mai multe etape, dintre care vom puncta cateva aspecte relevante.

Etapa 1 impune determinarea valorii impozabile a unei clădiri rezidențiale

Valoarea impozabila se determinată intr-un prim pas in raport de tipul clădirii de la materialele din care a fost construita la dotările pe care le deține : instalații electrice, apa, incalzire. In cazul unei clădiri care are pereţii exteriori din materiale diferite, pentru stabilirea valorii impozabile a clădirii se identifică valoarea impozabilă corespunzătoare materialului cu ponderea cea mai mare.

Ulterior valoarea se ajustează în funcţie de rangul localităţii şi zona în care este amplasată clădirea, prin înmulţirea valorii determinate cu un coeficient de corecţie corespunzător expres stabilit.

Localitatea urbană Cluj-Napoca este localitate de rang I, iar fiecare stradă este asociată unei zone fiscale în cadrul localității (zona A, zona B, zona C sau zona D). Zona fiscală aferentă clădirii rezidențiale poate fi determinata prin consultarea listei afișate pe site-ul primăriei Cluj-Napoca (https://primariaclujnapoca.ro/taxe-si-impozite-locale/zone-fiscale).

La fel clădirile rezidențiale din Cluj-Napoca sunt împărțite în funcție de un criteriu geografic, prin urmare la cota de impozitare de 0.1% se aplică cote adiționale în functie de criteriul geografic, după cum urmează:

  • 15% pentru cladirile rezidențiale din zona A, rezultând cota de impozitare finală de 0,115%;
  • 10% pentru cladirile rezidențiale din zona B, rezultând cota de impozitare finală de 0,110%;
  • 5% pentru cladirile rezidențiale din zona C, rezultând cota de impozitare finală de 0,105%;
  • 1% pentru cladirile rezidențiale din zona D, rezultând cota de impozitare finală de 0,101%.

De asemenea, la valoarea impozabilă astfel determinata se aplica cote aditionale care majoreaza valoarea impozabila in functie de situația urbanistica a imobilului. Astfe se adauga in plus

  • 20% pentru clădirile construite cu nerespectarea autorizației de construire;
  • 50% pentru clădirile construite fără autorizație de construire.

Totodata un alt element de care se ține cont este vechimea clăridii. Ca urmare valoarea impozabilă se reduce în funcție de vechimea clădirii, după cum urmează:

  • cu 50% pentru clădirile cu peste 100 de ani vechime;
  • cu 30% pentru clădirile cu vechime între 50-100 de ani;
  • 10% pentru clădirile cu vechime între 30-50 de ani.

Etapa 2- Calculul impozitului final.

Astfel, valoarea finală a impozitului se va determinata prin efectuarea înmulțirii valorii impozabile obținute in raport de elementele indicate anterior cu suprafața construită desfășurată (exprimată în mp) aferentă clădirii pentru care se aplică impozitul.

Suprafaţa construită desfăşurată a unei clădiri se determină prin însumarea suprafeţelor secţiunilor tuturor nivelurilor clădirii, inclusiv ale balcoanelor, logiilor sau ale celor situate la subsol sau la mansardă, exceptând suprafeţele podurilor neutilizate ca locuinţă, ale scărilor şi teraselor neacoperite.

  1. Impozitul pentru clădiri nerezidențiale (orice clădire care nu este locuință)

Potrivit Codului Fiscal, impozitul pe spațiile nerezidențiale deținute de persoanele fizice se determină aplicând o cotă cuprinsă între 0,2% și 1,3% (stabilită de consiliul local).

Potrivit art. 5 alin. (2) din HCL nr. 736/2024  a Consililul Local Cluj ,,începând cu 1 ianuarie 2025, se aprobă cota de impozitare de 0,2% asupra valorii impozabile a clădirilor nerezidențiale deținute de persoanele fizice (..)”.

Si in cazul determinării impozitului pentru clădirile nerezidențiale, urmeaza a se avea in vedere mai multe aspecte si mai mulți pași pentru calculul impozitului.

Valoarea impozabilă a cladirii nerezidențial, de la care se pornește calculul se stabilește în functie de:

  • valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 (raportul trebuie depus la organul fiscal local până la data de 31 martie 2025, rapoartele de evaluare întocmite după 31 martie vor produce efecte începând cu anul următor);

Acest caz se aplica persoanelor fizice care au dobandit in proprietatea cladirea cu mai mult de 5 ani, inainte de 2019.

În cazul în care proprietarul clădirii nu depune raportul de evaluare la organul fiscal competent până la primul termen de plată a impozitului (31 Martie 2025), impozitul se calculează prin aplicarea unei cote majorate, de 2% asupra valorii impozabile stabilite pentru clădirile rezidențiale.

  • valoarea finală a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în perioada 2019-2023 si dobandite de persoana fizica in acest interval
  • valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani in perioada 2019-2023.


La valorile impozabile indicate, se adaugă cote adiționale la fel ca în cazul celor rezidențiale în funcție de existența si/sau respectarea sau nu a autorizației de construire astfel:

  • 20% pentru clădirile construite cu nerespectarea autorizatiei de construire;
  • 50% la impozitul pentru clădirile construite fără autorizație de construire.

Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activităţi din domeniul agricol, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii.

  1. Impozitul pentru clădirile cu destinație mixtă (clădire folosită atât în scop rezidențial, cât și nerezindențial)

Această categorie include proprietățile utilizate atât ca locuință, cât și ca sediu social. Pentru clădirile cu destinație mixtă deținute de persoane fizice, impozitul se stabilește prin adunarea impozitului aferent suprafeței utilizate în scop rezidențial cu cel datorat pentru suprafața destinată activităților nerezidențiale, declarată pe propria răspundere.

Modul de calcul pentru ambele tipuri de impozite este cel indicat mai sus. Se calculează individual impozitul pentru suprafața utilizată în scop rezidențial, respectiv impozitul pentru suprafața destinată activităților nerezidențiale, iar pe urmă se adună cele două valori obținute, rezultatul fiind impozitul datorat pentru clădirea cu destinație mixtă.

In situația în care proprietarul nu specifică organului fiscal suprafața folosită în scop nerezidențial, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra valorii impozabile stabilite pentru clădirile rezidențiale.

Atenție: Dacă la adresa clădirii pentru care se datorează impozit este înregistrat un domiciliu fiscal fără desfășurarea unei activități economice, impozitul se aplică conform regimului clădirilor rezidențiale.

  1. Termene de plată și facilități

Plata impozitelor locale reprezintă o obligație anuală pentru persoanele fizice din România, iar statul oferă o reducere celor care achită integral suma în primele luni ale anului. La început de an, contribuabilii sunt interesați să afle până când pot efectua plata impozitului cu reducere.

În 2025, contribuabilii care doresc să beneficieze de o reducere de până la 10% la plata impozitelor locale trebuie să fie atenți la termenele stabilite de autorități. Termenul limită pentru a profita de această reducere este 31 martie 2025.

Contribuabilii care achită integral suma datorată până la această dată vor beneficia de o reducere de până la 10% din valoarea totală a impozitelor.

Pentru a face acest proces cât mai simplu și eficient, autoritățile au încurajat utilizarea platformei online Ghișeul.ro. Această platformă digitală le permite cetățenilor să achite impozitele și taxele locale într-un mod rapid și convenabil, fără a fi nevoie să se deplaseze la ghișeele autorităților locale. Plățile pot fi realizate direct din aplicație, iar procesul este complet gratuit, fără comisioane suplimentare.

Este important de menționat că pentru a putea beneficia de reducerea de 10%, impozitele trebuie achitate integral, nu parțial. În cazul în care există restante sau amenzi, achitarea doar a unei părți din sumă nu va asigura aplicarea reducerii.

Lorena Cotfas – Boncaciu si Asociatii SCA

Read Previous

VIDEO. Inovație și tehnologie de vârf la Facultatea de Silvicultură și Cadastru – USAMV Cluj-Napoca

Read Next

Mărcile înregistrate – Pilon strategic în protejarea și consolidarea identității unei afaceri