Persoanele cu dizabilități din Cluj-Napoca pot depune cereri pentru persoanele cu dizabilități.
„𝘾𝙚𝙖𝙥ă î𝙣 𝙝â𝙧𝙗” ș𝙞 „î𝙣𝙫â𝙧𝙩𝙞𝙩𝙪𝙧𝙞”, 𝙢â𝙣𝙘ă𝙧𝙪𝙧𝙞 𝙙𝙚 𝙥𝙤𝙨𝙩 𝙙𝙞𝙣 𝙨𝙖𝙩𝙚𝙡𝙚 𝙘𝙡𝙪𝙟𝙚𝙣𝙚
Pe Valea Arieșului, în perioadele de post, printre mâncăruri se regăsea „ceapa în hârb” (tocăniță de ceapă). „Cărcăleam ceapa și întindeam în ea mămăliga”, spune Ana Popa din Podeni.
De asemenea, din toamnă, se făcea silvoița, care se mânca fie cu pâine, fie cu mămăligă. „Fierbeam prunele în căldare de aramă cam două zile, până se îngroșa, vreme în care tăt amestecam”.
În satul clujean Orman, femeile pregătesc și astăzi niște plăcinte de post, care se coc pe lespede, numite „învârtituri”. „Să frământă din fărină albă de grâu, să pune un pic de broză ca să crească, să dospească, să adaugă sare șî apă. Aluatu’ să frământă vârtos, ca să le poți întinde pa masă cu sucitoarea”, aflăm de la Aurora Cosma, președintele Asociației folclorice „Tradiții Ormănene”.
După ce aluatul a fost frământat, se pregătesc plăcintele. „Să ie aluat așă, cât un pumn, să întinde subțâre, pă masă, după care să unje cu on pic de oloi, să răsucește aluatu’, apoi să întinde din nou cu sucitoarea, după care să coace pă lespede. Lespedea vine unsă, se pune învârtitura la copt și să stropește cu un pic de oloi, ca atuncea, când o întorci pă ceie parte, să aibă față, să fie rujată. Să desprinde tătă bine în foiță, după ce îi gata de copt. Îi o bunătate!”
Foto: Invârtituri de la Orman