efainlacluj.ro

La Cluj a avut loc un Atelier de Joc Traditional destinat elevilor. Galerie FOTO

𝘼𝙩𝙚𝙡𝙞𝙚𝙧 𝙙𝙚 𝙟𝙤𝙘 𝙩𝙧𝙖𝙙𝙞ț𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙙𝙚𝙨𝙩𝙞𝙣𝙖𝙩 𝙚𝙡𝙚𝙫𝙞𝙡𝙤𝙧

De Lăsatul Secului, luni 14 noiembrie 2022, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a organizat un atelier de joc tradițional.

Mai mulți elevi de la Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca au fost inițiați în frumoasele jocuri de pe Valea Someșului Mic de consultantul artistic Claudiu Cubleșan și de Tania Săbăciag, proaspătă absolventă a secției de Etnologie din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai.

Manifestarea, intitulată „Joc de lăsatu’ secului”, a debutat la ora 12:00, în sala Media a Bibliotecii Județene „Octavian Goga”. Aceasta a făcut parte din cadrul proiectului „Educații prin cultură”, derulat în această perioadă de instituția clujeană de cultură.

În deschidere, coordonatorul proiectului, consultantul artistic Marinela Zegrean Istici, le-a prezentat o parte dintre editoriale instituției și le-a vorbit celor prezenți despre importanța păstrării și promovării obiceiurilor și tradițiilor populare. Totodată, i-a felicitat pentru dragostea pe care o poartă culturii tradiţionale, prin participarea la astfel de activități.

De asemenea, a luat cuvântul managerul instituției, doamna Adriana Irimieș, care le-a mulțumit elevilor și profesorilor coordonatori și i-a felicitat pentru faptul că majoritatea dintre ei au venit îmbrăcați cu un element de port popular.

După acest moment, copiii au vizionat un film documentar etnografic, intitulat “Tinerii la jocul satului”, realizat recent de instituția clujeană de cultură, în cadrul proiectului „TRADIȚII VII – locuri, oameni, obiceiuri, mărturii”, Cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Apoi, după ce au aflat care erau ocaziile în care tinerii se întâlneau și se cunoșteau la jocul satului, elevii au avut ocazia de a învăța pașii de bază din jocul tradițional de pe Valea Someșului Mic, acompaniați de melodii din arhiva instituției, interpretate de muzicanții din Sâmboieni, „Joc de început de la Orman” și „Ceardaș românesc din Orman”. Manifestarea s-a încheiat la ora 14:00, copii rămânând cu o experiență plăcută, din care au învățat lucruri noi.

La acest proiect, elevii au fost însoțiți de prof. Ionela Moscovici și Manuela Retegan. Mulțumim doamnei director, prof. Carmen Stănescu, pentru deschiderea spre aceste parteneriate cultural-educative centrate pe elevi, cu predominant caracter interactiv, și doamnei prof. Bob Delia, pentru coordonarea la nivelul instituției școlare.

Sursa: Traditii Clujene

Read Previous

Un profesor conferentiar UBB a fost ales Presedintele European Cancer Organisation

Read Next

Facebook lanseaza in Romania un program de training gratuit pentru IMM-uri