La CLUJ s-a lansat serviciul de ”PRIM AJUTOR PE DOUA ROTI”, primul din Romania

Serviciul de Ajutor Maltez în România (SAMR) și firma de curierat pe bicicletă Drop lansează „Prim ajutor pe două roți”, programul prin care zeci de curieri din întreaga țară vor fi instruiți pentru a putea interveni în orice situație din trafic ce impune ajutor imediat. Un prim grup pilot de curieri ce a urmat cursuri intensive de prim ajutor este deja activ în Cluj-Napoca.

70 de mii de români mor, anual, pentru că nu primesc la timp primul ajutor după un accident. Alte mii rămân cu sechele mult mai grave decât ar fi impus circumstanțele din cauza întârzierilor cu care se intervine. În lipsa unor cursuri specializate în sistemul de învățământ, majoritatea românilor va învăța proceduri de intervenție aleatoriu și fără minimă practică ce le poate da siguranța că știu ce au de făcut în situații nefericite. 

Idea de a transforma curierii în persoane capabile să intervină, rapid și corect, în caz de accidente este o necesitate reală, ce există în orice zonă din țară. SAMR are experiența a 30 de ani de cursuri și acțiuni de intervenție, iar Drop vine cu o bază foarte mare de curieri, astfel că, împreună, reușim să dezvoltăm o rețea cu impact la nivel național”, spune Tischler Ferenc, vicepreședinte SAMR. 

Cu căști albe purtând însemnele Malteze și first aid riders, curierii care au trecut deja prin cursul intensiv realizat de specialiști pot fi văzuți deja în traficul din Cluj – Napoca. Fiecare dintre ei are asupra sa și un kit de prim ajutor ce le permite să ofere de la intervenții minore (rezolvarea unor răni ușoare, situații de leșin, pierderi de conștiință) până la prim ajutor în cazul unui stop cardio-respirator. Dacă situația o impune, curierii știu exact care sunt pașii de urmat până când echipajele de ambulanță vor ajunge la locul accidentului.

În următoarele 6 luni, cele două organizații și-au propus ca numărul curierilor instruiți să ajungă până la 80. Drop, compania proaspăt înființată din fuziunea a 3 firme de curierat pe bicicletă (Eastride, Sinapseria și Ciclocurier) este activă în 8 orașe din România. 

În funcție de situațiile concrete întâlnite, cursurile vor fi adaptate pentru a răspunde cât mai bine nevoilor publicului. Maros Bike este și el partener în acest proiect, asigurând echipamente pentru curieri.

E fain la Cluj

Read Previous

CJ propune la Cluj construirea unui Centru Integrat de Transplant (cord, plaman, hepatic si renal)

Read Next

UNTOLD 2022 va avea loc in perioada 4-7 august. Cat costa biletele

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *