La doi pasi de Cluj | Popasul unei drumetii in Apuseni

Poposesc in varful unui deal dupa urcusul trudnic de jumate de ora. Iarna si vremurile mi-au incetinit ritmul, dar, Doamne, cat e de frumoasa natura trezita din amorteala! Clipocitul paraiasului de langa gardul putrezit, trilul pasarelelor harnice ascunse printre crengile uscate ale frasinilor, vantul discret care da mana cu razele calde ale soarelui – toate acestea definind simplul si frumosul.


Ma aflu la 575 de metri altitudine si privesc in dreapta spre Varfuiata, un deal inalt de 966 metri, sub forma unui Cadillac de epoca, cu capota alungita elegant spre raul Aries. Sub impozanta colina cu aspect de autoturism, in varful careia troneaza o cruce simbolica, se desfasoara, in palcuri, plantatii de brazi care isi recapata incet stralucirea verde.
Uitandu-ma inainte, vad doua imagini superbe. Prima, e compusa din drumul serpuit al satului strajuit de case batranesti, rasfirate. A doua, cum ridici privirea, e mai spectaculoasa, iti da aripi. Prin aerul curat care te cuprinde inviorator, observi mii de copaci golasi, cu radacini trainice, ce stau drepti in fata muntelui. Putin mai sus, incepe sa se vada semetul munte cu ale sale platouri inalte, paduri unduite si stanci gri. Peste toate, nori razleti, imaculati, capteaza razele soarelui si picteaza un cer senin, zambitor, care parca mangaie privelistea la fel cum un bunic iubitor isi dezmiarda nepotii.
Cu privirea atintita asupra macesului de langa locul unde poposesc, ma ridic, calc ultimul petic de zapada care a razistat si pornesc la drum. Nu inainte insa de a cuprinde intr-o imbratisare sincera si multumitoare natura, primul si ultimul nostru refugiu, cel mai bun luptator impotriva psihozelor cotidiene, a dezumanizarii si a lumii moderne, sterile.

Daca locurile si experienta descrisa ti-au captat interesul, tot ce trebuie sa faci e sa conduci din Cluj (timp de o ora, aproximativ 70 de kilometri) pana in Ocolis, pe Valea Ariesului, in Apuseni. Dar pana cand criza va trece, fii responsabil si ramai in casa. La Cluj si in imprejurimi va fi la fel de fain si dupa!

E fain la Cluj

Read Previous

Piata Unirii | scanteia plina de viata din centrul orasului Cluj-Napoca

Read Next

Oameni de Cluj | O companie producatoare de ceasuri realizeaza viziere pentru medici PRO BONO

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *