efainlacluj.ro

Mai multe clădiri din Cluj vor fi demolate pentru construcția metroului.

Guvernul a decis să investească aproape 300 de milioane de lei în exproprieri pentru Metroul Clujului, impactând diverse clădiri și terenuri, inclusiv cele ale unor instituții de importanță majoră. Suma considerabilă de peste 100 de milioane de lei va ajunge către proprietarii de terenuri din Sopor și Gheorgheni, regiuni cunoscute pentru valoarea ridicată a terenurilor lor.

Proiectul nu se rezumă doar la terenuri, ci vizează și demolarea unor case din zona centrală, precum și a unor imobile ale instituțiilor publice. Calea Moților va suferi modificări majore, cu o casă care va fi demolată și alte 9 imobile de locuințe în centrul orașului, pentru care se vor acorda despăgubiri de 30 de milioane de lei.

Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” (UMF) din Cluj va fi afectată, pierzând o clădire cu subsol, parter și trei etaje. Despăgubirea pentru această pierdere se ridică la 14.132.982 de lei. De asemenea, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului va ceda o curte de 1432 mp, primind în schimb 6.751.880 de lei.

În contextul schimbărilor, Hotelul Univers T va suferi pierderi, pierzând o curte pentru care va fi despăgubit cu 507.150 lei. Printre cei afectați se numără și europarlamentarul Rareș Bogdan, acționar la firma Trend Communication SRL, care deține 3000 de mp în Sopor și va primi 1,5 milioane de lei de la bugetul național.

În Florești, Kaufland va primi despăgubiri de 2,5 milioane de lei pentru terenul de la fostele ferme, unde planurile de construire a unui magazin au fost abandonate. Totodată, Ursus va pierde terasele de pe Calea Mănăștur, nr. 2 – 6, obținând 2,4 milioane de lei despăgubiri pentru 260 de mp de terase și 600 de mp de platforme betonate. Aceste schimbări semnificative marchează transformarea urbană a Clujului odată cu implementarea proiectului Metroului.

Read Previous

Conferință privind consumul de droguri în rândul adolescenților la Cluj!

Read Next

Clujul și Craiova au lăsat Bucureștiul fără echipă în sferturile de finală ale Cupei României la fotbal. U Cluj și CFR se pot întâlni în finală.