Metroul din Cluj va fi unul ”ușor”, nu ”greu”, cum e cel din București. Conform Asociației Pro Infrastructură, trenurile vor fi lungi de 51 metri, cu 3 vagoane și capacitate maximă 540 persoane, similare tramvaielor, față de 112 metri cu 6 vagoane și aproape 2200 persoane în Capitală. Investiția, estimată la 6,6 miliarde de lei fără TVA, este momentan una dintre cele mai mari în infrastuctura de transport europeană.
Săptămâna trecută s-a lansat licitația pentru proiectarea și execuția metroului ușor din Cluj-Napoca. Până în 2026 este fezabilă DOAR realizarea structurii (săpătura) galeriilor și stațiilor pe intervalul Sfânta Maria-Sopor, plus depoul, deci NU se va putea circula! susțin cei de la Pro Infrastuctură. Finanțarea este asigurată doar pentru această primă etapă. Impactul șantierului asupra cetățenilor este semnificativ, cu trafic rutier închis minim un an. Provocări tehnice vor fi majore: sol instabil în centrul plin de clădiri de patrimoniu și filon de sare în zona Piața Mărăști.
Proiectul are 3 faze. Primele 9 stații (din totalul de 19), secțiunea Sfânta Maria-Europa Unită, plus depoul Sopor sunt denumite „Faza 1”. Finanțarea acestei etape este din PNRR și Programul Operațional Transport în proporție de 66%. Fazele 2 (extensia spre Mănăștur și Florești) și 3 (spre Bd. Muncii) vor fi construite ulterior, iar primăria va privi către autoritățile de la București pentru bani.
Trenurile de la Cluj vor fi complet automate (driverless), frecvența maximă fiind de 90 de secunde. Impactul asupra cetățenilor va fi foarte mare.
În perioada de șantier bulevardele 21 Decembrie, Moților și Memorandumului vor fi închise traficului auto minim un an. Doar autobuzele vor circula pe culoare speciale, mai spun cei de la Pro Infrastructură.
Faza 1 din proiectul metroului clujean pornește practic din apropierea viitorului cartier pe care Elena Udrea îl ridică la marginea orașului, în zona dealului Borzaș. Stația Europa Unită și mai ales depoul Sopor vor fi vecine cu Transilvania Smart City, dezvoltarea imobiliară de mare anvergură ce are proiectate 10.000 de apartamente, un mall, hoteluri, restaurante, un parc de 2 ha, creșă, grădiniță, școală, dar și un heliport.
Proprietarii Transilvania Smart City sunt 90% SC Realtopfarma SA, SC Chester SRL, SC Merlin Constructii SRL si SDC Imobiliare, fiind constructorul proiectului care deține și 1% din acesta. Finanțarea megaproiectului se face din surse proprii ale proprietarilor si din finanțări externe, mai multe fonduri mari de investiții de afară fiind implicate. Parternerul de viață al Elenei Udrea, Adrian Alexandrov, deține jumătate de Realtopfarma SA iar cealaltă jumătate se află la soții Petrovan Mariana și Petrovan Gheorghe din Sighetul Marmației.
Partenerul Elenei Udrea a dezvăluit ce înseamnă Transilvania Smart City, cel mai mare şi singurul proiect #smartcity din Europa de sud-est: 800 de apartamente, 20.000 de mp comerciali, cel mai mare parc privat din ţară ( 2 ha), restaurant, centru Spa, sală Fitness, grădiniţă şi creșă ( donate primariei), 1.200 locuri de parcare inteligente subterane! Toate acestea fac parte din prima etapă a proiectului! conform lui Alexandrov.