efainlacluj.ro

Ministrul Mediului lauda calitatea aerului din Cluj-Napoca

Cluj-Napoca a fost dat exemplu de ministrul Mediului Barna Tanczos în ceea ce privește măsurile luate pentru îmbunătățirea calității aerului. București nu este văzut la fel de bine.

@vermllllon

Primarii au implementat în cele mai multe oraşe din ţară prea puţine măsuri pentru a reduce nivelul de poluare a aerului, a scris marţi, pe Facebook, ministrul interimar al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, adăugând că sunt necesare întărirea cadrului legal şi aplicarea de sancţiuni mai severe în vederea reducerii efectului aerului poluat asupra sănătăţii oamenilor şi asupra mediului.

„Ieri (luni – n. r.) am avut o videoconferinţă cu primarii oraşelor mari, în cadrul căreia am discutat despre realizările pe acest subiect, cu scopul de a aplica bunele practici în mai multe regiuni în vederea reducerii emisiilor CO2. Regret că în cele mai multe oraşe din ţară primarii au implementat prea puţine măsuri pentru a reduce nivelul de poluare a aerului. Dar există şi exemple de urmat. 

La Cluj-Napoca, primarul Emil Boc a aplicat mai multe măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii aerului din oraş: reducerea numărului de benzi de circulaţie din zona centrală şi înlocuirea acestora cu linii de transport în comun sau pistă de biciclete, achiziţia de mijloace de transport public electrice, reducerea cu 50% a taxelor pentru clădirile verzi, peste 200 de hectare de parcuri care sunt în diverse faze de finanţare şi realizare. Deşi Bucureştiul este unul dintre marile oraşe în care s-au introdus mai puţine măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, sunt convins că municipalitatea va acţiona cât mai curând pentru remedierea situaţiei. Dacă nu va face acest lucru, România – şi implicit Capitala – nu va putea evita sancţiunile Comisiei Europene”, a notat oficialul.

Comisia Europeană a declanşat, cu peste zece ani în urmă, procedura de infringement din cauza calităţii nesatisfăcătoare a aerului din oraşele mari.

„În ultimii ani s-au întâmplat progrese în această privinţă, dar nu putem fi mulţumiţi. Odată cu începerea sezonului rece, calitatea aerului se înrăutăţeşte semnificativ în oraşele mari. Din cauza sistemelor proprii de termoficare, creşte în aer numărul particulelor în suspensie. Calitatea aerului este afectată şi de parcul auto învechit, dar şi de creşterea emisiilor CO2 a autovehiculelor care nu sunt prietenoase cu mediul”, a precizat Barna Tanczos.

Acesta a subliniat că Ministerul Mediului a pus în funcţiune anul acesta 14 staţii care monitorizează calitatea aerului, a achiziţionat 30 de senzori şi patru instalaţii mobile pentru a măsura calitatea aerului.

„Însă, tehnologia nu e de ajuns, trebuie să întărim cadrul legal şi trebuie să aplicăm sancţiuni mai severe în vederea reducerii efectului aerului poluat asupra sănătăţii oamenilor şi asupra mediului”, a adăugat ministrul.

Read Previous

Pe ce loc e Cluj-Napoca in Romania la numarul de statii de incarcare electrica?!

Read Next

FOTO. Un perete de pe strada Constanta de 40 m, transformat prin ARTA STRADALA

Leave a Reply