Persoanele cu dizabilități din Cluj-Napoca pot depune cereri pentru persoanele cu dizabilități.
În cadrul proiectului “Rampă temporară dezafectată, comunitate clujeană protejată”, derulat de Primăria Cluj-Napoca cu finanțare europeană și fonduri norvegiene accesate prin intermediul Ministerului Mediului, municipalitatea se pregătește să atribuie către Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP), din subordinea Consiliului Local, serviciile de operare a instalațiilor menite să neutralizeze “muntele de gunoi” de la Pata Rât. Acest proiect vine ca o soluție la întârzierea centrului de deșeuri al județului, iar valoarea serviciilor de operare se ridică la peste 487.000 lei, fără TVA.
Conform informațiilor obținute dintr-un proiect de hotărâre de Consiliu Local pus în consultare publică în perioada 3 – 16 ianuarie 2024, aceste servicii vor fi atribuite direct RADP-ului, potrivit legii. Neutralizarea muntelui de gunoi va dura până la finalul lunii aprilie 2029, însă există posibilitatea prelungirii în cazul în care proiectul cu finanțare nerambursabilă va avea o derulare extinsă, iar costurile ulterioare vor fi suportate de către municipalitate.
Primăria Cluj-Napoca a demarat și o licitație pentru achiziționarea unor echipamente esențiale pentru gestionarea deșeurilor, cum ar fi o stație de sortare, un cuptor și un sistem de compostare. Aceste instalații, odată cumpărate și livrate, vor fi operate de către RADP în baza contractului menționat anterior, parte a finanțării europene. Licitația încă nu a fost finalizată, iar proiectul se află în etapa de consultare publică.
Totuși, criticii, inclusiv activiști clujeni, au exprimat îngrijorări cu privire la termenul propus pentru eliminarea muntelui de gunoi de la Pata Rât. Într-un scenariu optimist, aceștia susțin că depozitul ar putea dispărea abia în 2031, având în vedere cantitatea masivă de deșeuri și capacitatea limitată a noilor utilaje. Într-un scenariu pesimist, termenul se prelungește până în 2037, conform estimărilor activiștilor.
Fostul Ministru al Mediului, Tanczos Barna, a confirmat aceste așteptări în cadrul lansării proiectului la Cluj, subliniind că desființarea muntelui de gunoi reprezintă o provocare majoră, având în vedere cantitatea impresionantă de peste 200.000 de tone de deșeuri acumulate la marginea orașului. Astfel, se pare că Clujul va mai avea de așteptat ani buni până când proiectul va produce rezultatele scontate.
FOTO: Stirile ProTV