efainlacluj.ro

Muzeul Etnografic al Transilvaniei este beneficiarul unei finanțări nerambursabile de peste 200.000 lei.

🔙𝐈𝐧𝐭𝐨𝐚𝐫𝐜𝐞𝐫𝐞 𝐢𝐧 𝐭𝐢𝐦𝐩 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐚𝐧𝐢𝐦𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐮𝐧𝐨𝐫 𝐨𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐏𝐚𝐫𝐜𝐮𝐥 𝐄𝐭𝐧𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜 “𝐑𝐨𝐦𝐮𝐥𝐮𝐬 𝐕𝐮𝐢𝐚” 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚

✔️Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție de cultură în subordinea Consiliului Județean Cluj, este beneficiarul unei 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭𝐚𝐫𝐢 𝐧𝐞𝐫𝐚𝐦𝐛𝐮𝐫𝐬𝐚𝐛𝐢𝐥𝐞 𝐢𝐧 𝐯𝐚𝐥𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝟐𝟐𝟓.𝟎𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢, pentru un proiect de punere în valoare a patrimoniul Parcului Etnografic Naţional ”Romulus Vuia” din Cluj-Napoca.

🟪Proiectul ”𝐕𝐢𝐯𝐚𝐧𝐭𝐢𝐢: 𝐀𝐧𝐨𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞” își propune să pună în valoare patrimoniul Parcului Etnografic Naţional ”Romulus Vuia”, animându-l prin crearea unor evenimente: scenete, spectacole de reenactment, dansuri şi happeninguri în care să se îmbine elementul uman, textul, muzica, povestea, gastronomia, costumul, tradiția şi sărbătoarea şi care să reflecte trecerea timpului prin datini şi tradiții în satul transilvănean.

🔔Proiectul a obținut finanțare nerambursabilă în cadrul programului: „Timbrul Monumentelor Istorice” al Institutului Național al Patrimoniului.

📣În cadrul proiectului ”Vivanții: Anotimpurile” vor fi alese 𝗽𝗮𝘁𝗿𝘂 𝗺𝗼𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗻𝗰𝗶𝗽𝗮𝗹𝗲 𝗱𝗲-𝗮 𝗹𝘂𝗻𝗴𝘂𝗹 𝗮𝗻𝘂𝗹𝘂𝗶, importante în tradiția Transilvăneană şi în care se vor desfășura patru evenimente mari, fiecare concentrând obiceiuri ale anotimpului respectiv. Spațiul pentru desfășurarea evenimentelor va fi Parcul Etnografic Naţional ”Romulus Vuia”, din Hoia.

🟧Proiectul ”Vivanții: Anotimpurile” contribuie semnificativ la întărirea identității naționale prin menținerea vie a tradițiilor și obiceiurilor care au definit comunitățile românești de-a lungul secolelor. Spațiul Parcului Etnografic, unul generos, va fi locul pentru desfășurare, iar curțile caselor, biserica, ulițele și alte spații vor fi “umplute” cu activități care să spună poveștile de demult.

✅De exemplu, se intenționează marcarea unor momente precum: 🌺primăvara cu sărbători precum Mărțișorul şi Paștile, dar şi cu toate obiceiurile create în jurul acestor momente, cuprinse în scenete specifice, în zone diferite ale muzeului, cu ateliere de meșteșuguri tematice, caracteristice.

✅Apoi, evenimentele de 🌞vară vor cuprinde sărbători ca Sânzienele, secerișul, diverse obiceiuri legate de muncile câmpului, de Schimbarea la față și de Sfânta Maria, jocuri în șură și în ogradă şi un ritual de nuntă.

📍Toate activitățile de animare a obiectivelor turistice din Parcul Etnografic Naţional ”Romulus Vuia”, Cluj-Napoca vor fi implementate de actori şi studenți la actorie de la Facultatea de Teatru și Film din cadrul UBB, care vor da viață muzeului prin diverse scenete, spectacole de reenactment, dansuri şi happeninguri.

➡️Pentru creșterea vizibilității activităților proiectului va fi achiziționat un display outdoor interactiv, care va fi instalat în cadrul muzeului în aer liber. Vizitatorii vor putea astfel să acceseze mai ușor informații detaliate despre activitățile proiectului și obiectivele vizitabile; să exploreze istoria și semnificația culturală a monumentelor restaurate, contribuind astfel la creșterea atractivității muzeului și la afirmarea sa ca obiectiv turistic major.

📌Toate activitățile cuprinse în cadrul proiectului se vor desfășura pe parcursul anului 2025.

Read Previous

Se face! Drumul mult așteptat care va lega Clujul de Padiș (Bihor) intră în linie dreaptă.

Read Next

Detalii interesante din universul arhitecturii tradiționale clujene, în cadrul proiectului de cercetare, fotografiere și promovare.