efainlacluj.ro

O companie din Cluj a realizat un soft “la secunda” destinat retelei feroviare din Elvetia. Au digitalizat fabrica Arctic care are peste 250 de roboti

“Când trenul din Zurich pleacă din Berna, e supravegheat de un soft făcut la Cluj”, spune György Birtolon, dintr-un centru “industrial software” din oraș.

Echipa Accenture de la Cluj explică, de pildă, despre un proiect-fanion al companiei, singurul de altfel de acest gen la care Accenture a lucrat în România: digitalizarea fabricii de mașini de spălat Arctic de la Ulmi. “Are 250 de roboți și utilaje industriale. Oameni din echipa noastră au lucrat la proiect încă din momentul 0. De fapt, chiar din momentul -1, ca să zicem așa; avem colegi care au fost acolo când se proiecta fabrica și când s-a turnat betonul. A fost importantă implicarea de la început, pentru că lucurile trebuie gândite din start – de exemplu, e esențial felul în care se instalează cablurile. În această fabrică, 70% din procese sunt compet automatizate, sunt componente soft făcute pe simulări”, spune Csongor Molnár, din echipa Accenture.

Un alt proiect cu care se mândresc cei de la Cluj: Accenture se ocupă de rețeaua de căi ferate din Elveția.

“Când trenul de Zurich pleacă din Berna, e supravegheat de un soft făcut la Cluj. A supraveghea că trenul pleacă la timp din gară e relativ ușor. Să te asiguri că toate trenurile din Elveția ajung la timp la destinații ai nevoie de milioane și milioane de linii de cod. Avem o echipă de 20 de ingineri care asta fac. Iar trenurile de Elveția sunt foarte punctuale. Ne place să spunem că le potrivește ceasul de la Cluj”, menționează Birtolon.

“Elveția are 10.000 de trenuri și 1 milion de pasageri circulă zilnic pe calea ferată. Practic, toată populația Elveției se poate transporta într-o săptămână pe calea ferată”, sintetizează Szekely Akos, unul dintre cei implicați în proiect. Operatorii văd în timp real situația din teren, gestionează conexiuni, acțiuni și incidente: întârzieri, deficiențe de funcționare, lucrări de mentenanță. “Sistemul vede în viitor. Adică știe ce se va întâmpla în următoarele două ore. Asta e marja”, spune Szekely, subliniind astfel că operatorii au timpul necesar pentru a gestiona funcționarea la parametri optimi a întregii rețele.

Întrebați dacă soluțiile la care lucrează programatorii ar putea fi implementate în România, reprezentanții Accenture se arată optimiști, dar extrem de rezervați. “Am avut discuții. Ne-ar plăcea să valorificăm expertiza noastră pe acest segment. Dar infrastructura feroviară de la noi e foarte departe de a putea fi gestionată cu astfel de sisteme”. O speranță ar fi PNRR-ul și fondurile alocate de aici, dar România are de construit mai întâi la infrastructura feroviară și abia apoi la eficientizarea ei prin digitalizare.

Birou cu sistem de rezervare

Noul birou Accenture din Cluj, aflat în clădirea Hexagon Offices, are o suprafață de 2.000 mp, desfășurată pe 2 etaje (3 și 4). Acesta poate găzdui 50% dintre angajații centrului, iar aceștia au la dispoziție un sistem de rezervare a locurilor atunci când au nevoie să lucreze de la birou. Reprezentanții companiei spun că angajații au început să revină la munca la birou, dar au posibilitatea de a lucra remote sau in sistem hibrid.

Foto: Accenture

Read Previous

Cum scapi de capusa?! Trebuie sa te prezinti la UPU?! Raspunsuri de la Academia de Prim Ajutor

Read Next

Clujenii care vor să intre gratuit la UNTOLD pot primi bilete în schimbul donării de sânge si vouchere la un supermarket. Unde poți dona